01 Ağustos 2011 10:30

Suriye operasyonu sürüyor

Suriye askerlerinin Pazar günü Hama kentinde başlattıkları operasyon dün de devam etti. Hama’da yaşayan Ömer Hamami adındaki eylemci, güvenlik güçlerinin sabah erken saatlerde kentte tanklarla ateş açtıklarını, gece de münferit silah atışlarının olduğunu söyledi. Suriye’deki insan hakları eylemcisi Mustafa Osso da

Suriye operasyonu sürüyor
Paylaş

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Haklarını Gözleme örgütü başkanı Rami Abdurrahman, doğudaki Deir Ezzur kentinde de yoğun ateşin olduğunu söyledi. Suriye’de tank destekli birliklerin girdiği Hama ve Deir Ezzur kentlerinde ölü sayısının 150’ye yükseldiği bildirildi.

YAPTIRIM GÜNDEMDE

Suriye ordusunun operasyonlarıyla birlikte, Esad yönetimine dair yaptırım tartışmaları da hız kazandı. Suriye yönetiminin, Hama ve ülkenin çeşitli kentlerinde yaptığı tank destekli operasyonlara batılı ülkelerden büyük tepki geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge, Arap devletleri ve Türkiye’nin de Suriye’ye yaptırım uygulaması gerektiğini vurguladı. Hague’ın, “Suriye’ye yönelik askeri müdahale ihtimalini devre dışı değil” yönündeki açıklaması daha sonra “Suriye yönetimine güçlü uluslararası baskı oluşturulması” şeklinde değiştirildi.

ABD Başkanı Obama, Suriye rejiminin kendi vatandaşlarına karşı kullandığı şiddet karşısında dehşete düştüğünü ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın tecrit edilmesi için çalışacağını ifade etti. Obama, Hama’dan gelen haberlerin Suriye rejiminin asıl yüzünü yansıttığını da ekledi. Obama, “Demokratik geçiş süreci ilerledikçe, Suriye daha iyi bir yer olacak. ABD, Suriye rejimi üzerindeki devam eden baskısını artıracak, Esad hükümetini izole etmek için dünyada diğerleri ile birlikte çalışacak ve Suriye halkından yana olacak” dedi.

Fransa’dan, Suriye’de gerçekleşen kanlı saldırılarla ilgili “Yaptıkları için cevap vereceklerini bilmeliler” açıklaması geldi.
Almanya, Suriye’ye ek yaptırımlar getirilebileceğini bildirdi ve BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanması gerektiği çağrısını yaptı.

İtalya ise operasyonu “korkunç bir eylem” olarak niteledi.  İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini Hama kentinde çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesini “korkunç” olarak niteleyerek, “Sivillere karşı şiddet bir an önce durmalı” dedi. İtalya, BM Güvenlik Konseyi’nin sert bir bildiri yayımlamasını istedi. (DIŞ HABERLER)


ESAD’DAN ORDUYA: KOMPLO BAŞARARISIZLIĞA UĞRAYACAK

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ulusal “gururun” sembolü olarak nitelediği Suriye ordusunu kutladı. Sana ajansına göre Beşar Esad, Suriye ordusunun kuruluşunun 66. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, “Bugün ve yarın bizi hedefleyen saldırgan planlara karşı haklarını savunan Suriye Arap ordusunun kurulmasının 66. yıl dönümü vesilesiyle her bir askeri kutluyor ve selamlıyorum. Hepiniz gururu ve onuru temsil ediyorsunuz” diye konuştu.

Esad, “Suriye halkının, ülkeyi bölmeyi amaçlayan bu yeni komplo dönemini başarısızlığa uğratacak öngörü ve ulusal bütünlüğe sahip olduğundan emin olduğunu” belirtti. Suriye’nin “komploları ve komplocuları reddettiğini” söyleyen Esad, “bugün, politikalarını sürdürme konusunda hiç olmadığı kadar kararlı olduklarını” ifade ederek, “Onlar ihtilaf yaratmak istediler, ancak biz bunu önleyebildik ve durmayacak küresel reformlara başladık” dedi.

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENECEK

Öte yandan Suriye hükümeti, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini hedefleyen Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı’nı kabul etti. Başbakan Adil Sefer başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini hedefleyen tasarıya onay verdi. Tasarıda, Yerel Yönetim Yüksek Kurulu kurulması ve idari birimlerin il, ilçe ve belde şeklinde sınıflandırılması gibi maddeler yer alıyor.


RASMUSSEN: MÜDAHALE İÇİN ŞARTLAR OLUŞMADI

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye’ye askeri müdahale için “şartların oluşmadığını” belirtti.
Anders Fogh Rasmussen, “Midi Libre” gazetesine yaptığı açıklamada, “Libya’da BM’nin açık himayesine dayanan bir operasyon yaptıklarını, bölge ülkelerinin de desteğini aldıklarını, bu iki koşulun Suriye’de oluşmadığını” belirtti.
Rasmussen, “Suriyeli güvenlik güçlerinin halka yönelik şiddet eylemlerini” de kınadı. Libya konusunda ise Rasmussen, BM’nin görevinin “halkı korumak” olduğunu hatırlatarak, “kara kuvvetlerinin konuşlandırılmasının düşünülmediğini” söyledi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, “Kaddafi’nin savaş makinesini bozduklarını, muhaliflerin ilerlediğini, rejimin kaynaklarının azaldığını, bakanlarının ve komutanlarının ayrıldığını” belirterek, Kaddafi’nin iktidardan ayrılması gerektiğini, yerinin Lahey’deki mahkeme olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İsrail-Lübnan sınırında gerginlik

SONRAKİ HABER

Asker ateş açtı, bir çocuk daha öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...