03 Nisan 2015 17:18

Kani Beko: Toplumsal kaynakları yağmalatma paketi

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun, Davutoğlu’nun açıkladığı “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme” paketine ilişkin “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi, toplumsal kaynakları ve işsizin parasını yağmalatma paketidir” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun, Davutoğlu’nun açıkladığı “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme” paketine ilişkin “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi, toplumsal kaynakları ve işsizin parasını yağmalatma paketidir” değerlendirmesinde bulundu.

Beko yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin kâr, servet ve gelir üzerinden alınan vergilerin payı bakımından 34 OECD ülkesi arasından sondan ikinci sırada olduğunu belirterek, “Servet ve kâr üzerinden alınmayan vergilerin yükü dolaylı vergilerle yani gelire bakılmaksızın herkesten alınan vergilerle halkın geniş kesimlerinin üzerine yıkılmaktadır. Dünyada vergi adaletsizliği bakımından üst sıralarda yer alan Türkiye, bu yolda bir adım daha atmıştır. Bu düzenleme ile gündeme gelen vergi teşviki, halkın üzerindeki vergiler artırılarak karşılanacaktır. Bu durum kaygı vericidir. Ekonomik kalkınmadan sadece sermayeyi teşviki anlayan, kamu iktisadi kuruluşlarını yok yere elden çıkartan, kamu sanayi yatırımlarını giderek kısan hükümet bu yolla ekonomiyi canlandırmayı mı hedeflemektedir, Yoksa iktidarını borçlu olduğu sermaye kesimlerine şirin görünme çabasında mıdır?” dedi.

‘KÂR ORANLARI ARTTI SERMAYE DOYMUYOR’

Türkiye’de kar oranlarının hızla arttığını ancak sermayenin doymadığını dile getiren Beko şunları kaydetti:

“İmalat sanayiinde şirketlerin kârlılık oranlarına bakıldığında vergi sonrası kârlılık 2006-2014 arasında yüzde 3,4’den yüzde 5,7’ye fırlamıştır. Yani sömürü artmıştır. Aynı zamanda şirketler vergi de vermemektedir. Kârdan alınan vergi oranı ortalamada yüzde 20’den yüzde 3,4’e düşmüş görünmektedir. Türkiye şirketler için AB ülkeleri arasında en karlı ülkeler arasındadır. Yani sömürü yoğundur. AKP hükümetlerinin işçi düşmanı uygulamalarının son noktası diyebileceğimiz bu paket, derhal geri çekilmelidir.Kâr ve servet üzerindeki vergiler artırılmalı, elde edilen kaynaklar, işsizlerin, emeklilerin, engellilerin, sosyal güvenlik sisteminin piyasalaştırılmasının bedelini ağır bir biçimde ödeyen geniş halk kesimlerinin ihtiyaçları için kullanılmalıdır.İşsizlerin, insan onuruna yaraşır işlere kavuşturulması için öncelikle çalışma süreleri düşürülmeli, işçilerin en temel hakkı olan sendika ve toplusözleşme hakları tanınmalıdır.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan İç güvenlik paketini onayladı

SONRAKİ HABER

Leman Fırtına son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...