03 Nisan 2015 14:29

‘Kadının adı bile yok’

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Ankara Şubesi kadın aday ve aday adaylarıyla buluşuyor. Ramada Otel’de yarın gerçekleştirilecek toplantıda kadınlar demokratik bir Meclis ve eşit temsiliyet talebinde bulunacak.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

KA-DER Ankara Şubesi 7 Haziran seçimlerine giderken ‘Sözüm Meclisten İçeri’ sloganıyla Ankara’da kadın milletvekili adayları ve aday adaylarıyla tanıtım toplantısı yapacak. Ramada Otel’de yarın 11.00-17.00 saatleri arası gerçekleştirilecek toplantıda Türkiye parlementosunda kadın temsiliyetinin durumu da tartışılacak. 

KA-DER Ankara Türkiye’nin kadın temsiliyetinin Parlementolar Arası Birlik (Inter Parliamentery/IPU) verilerine göre 91. sırada olduğunu belirtiyor. 1935’ten bugüne parlamentoda hiç kadın vekil olmayan 9 dönem geçirilmiş. Taraf olduğu sözleşmelere rağmen Türkiye’nin Seçim Kanunu’nda ‘eşit temsili’ garanti altına alacak herhangi bir düzenlemesi de yok. Seçim Kanunu’nda kadının adı bile yok.

PARTİ TÜZÜKLERİ ERİL ZİHNİYETİ YANSITIYOR

25. Yasama Dönemi için 31 partinin seçime gireceği belirtiliyor. 31 partinin 27’sinin tüzüğünde kadının adı yok, sadece kolları var. “Partilerin –çoğunluğunun- tüzüklerinde kadınların temsiliyetini artıracak, eşitlik sağlayacak hiçbir düzenleme yok. Parti programları ve tüzükleri eril bir zihniyet üstüne kurulu olduğundan, kadınların katılımını sağlayacak, eşitsizliği ortadan kaldıracak,  şiddet ve ayrımcılık gibi eşitsizlikten doğan sorunlarla mücadele edecek düzenlemeyi de içermiyor. Yıllardır siyasi partileri izlidikleri ifade eden KA-DER Ankara, partilerin kadın adaylarının seçilebilir sıralardan göstermediğini de gözler önüne seriyor. “Eşit bir temsil için parite ve fermuar sistemi talep ediyoruz” diyen KA-DER Ankara, kampanya çerçevesinde #KadınlarMeclise, #SözümMeclistenİçeri hashtaglerinin kullanacak. 

ÖNCEKİ HABER

'HDP'li Altan Tan aday gösterilmeyecek' iddiası

SONRAKİ HABER

Kocasakal: Sorunun köklü çözümü için görüşeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...