02 Nisan 2015 17:09

Vakit Geç Olmadan Kazanalım!

Tüm liseli arkadaşlarımıza çağrımız; elimizde olan hakları bir bir kaybetmeden taleplerimiz etrafında birleşelim. Bir ileri talebimiz için elimizde olan hakkı kaybetmeyelim

Paylaş

Sağlık Meslek Lisesi
Öğrencileri
Kayseri

Sağlık meslek liseleri son yılların en ‘gözde’ liseleri olarak biliniyor. Diğer meslek liselerine nazaran puanları bir hayli yüksek olan sağlık meslek liseleri, iddialara göre “geleceğin sağlık memurlarının yetiştirildiği yerler.”
“Sağlık mesleğe kapağı attın mı, tamamdır senden iyisi yok!” denilir ve öyle bilinir. Kayseri’de de bu düşüncenin böyle olduğunu bilen ‘uyanıklar’ yeni özel sağlık meslek liseleri açtılar. Bu konuyu bir de biz sağlık meslek lisesi öğrencileri çerçevesinden ele alalım. Biraz daha yakından baktığımızda aslında durumumuzun o kadar da iç açıcı olmadığını görebiliriz. Sağlık meslek lisesi öğrencilerinin büyük bir bölümü sürekli ‘pişman’ olduğunu dile getirir.
Bu ‘pişmanlığın’ sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
- Özel sağlık meslek liselerinin önünün açılması ile mesleğin değersizleştirmesi
- Sınavlarda (YGS-LYS) sorumlu olmamıza rağmen matematik, fizik, kimya gibi dersleri görmememiz
- Ailelerin özel liseler için ‘mesleği garanti’ düşüncesiyle okul ücreti için masrafa girmesi
- Staj ücretinin 1/3’nin verilme(me)si vb.
Asıl meselemizin Kayseri özelinde can yakıcı bir boyutu daha var. Hepimizin malumu 11. sınıfta; uygulama yapmak, mesleğin pratiğini öğrenmek maksadıyla ‘staj’ adı altında hastanelerde çalıştırılıyoruz. Staj yerlerinde herhangi bir sağlık çalışanının yaptığı işleri yapıyor, öğrenmeye çalışıyoruz. Hatta çoğu zaman görevimiz olmayan angarya işler stajyer ünvanımız dolayısıyla bizim üstümüze kalıyor. Peki yaptığımız işin, emeğimizin karşılığı nerede? Evet sözde bir karşılığı var. Asgari ücretin üçte biri ücret! (O da yersen!)

FAZLA ÖĞRENCİ BAHANE Mİ?

Staj ücretinin Kayseri’de sağlık meslek liselerinin aleyhine yapılan bir uygulaması dönem başında faaliyete geçti. İlk önce asgari ücretin üçte biri olarak belirlenmişti ücret. Ardından “Yeteri kadar para yok” denilerek belirli kişilere verilmesi kararlaştırıldı. Daha sonra ise çok fazla öğrenci olduğu gerekçesiyle 11. sınıf staj ücretleri tamamen kaldırıldı. Bu durum geleceğin sağlıkçıları olan biz öğrencilere yapılan bir haksızlıktı ve büyük tepki çekti. Sağlık meslek lisesi öğrencileri olarak bu durumu değiştirmenin yine bizim elimizde olduğunu düşünüyoruz ve başlatmış olduğumuz bir kampanyadan bahsetmek istiyoruz.
Sekiz liseden arkadaşlarla bir araya gelerek; ne yapabiliriz dedik ve geleceğimizi elimizden almaya çalışanlara karşı ‘Staj ücretinin verilmesini talep ediyoruz’ yazılı dilekçe kampanyası başlattık. Bini aşkın imza topladık. (Kayseri’de 2 bin sağlık öğrencisi var)
Staj yerlerinde aynı işleri yaptığımız için asgari ücret talep etmemiz gerekirken bu ücretin 1/3’ünü almaya mahkum bırakılıyorduk, şimdi ise bu ücreti almak için dilekçe topluyoruz. İçinde bulunduğumuz durum için mücadele vermezsek şartlar daha kötü olunca mücadele etmek zorunda kalırız. Tüm liseli arkadaşlarımıza çağrımız; elimizde olan hakları bir bir kaybetmeden taleplerimiz etrafında birleşelim. Bir ileri talebimiz için elimizde olan hakkı kaybetmeyelim. Haklarımız için başlattığımız bu kampanya, bizden sonra sağlık meslek lisesinde okuyacak kardeşlerimiz yahut 9. sınıf öğrencisi için de önemli çünkü kazanırsak onlar da kazanacak. Hepimiz kazanacağız!

ÖNCEKİ HABER

Grinin Karşısında Rengarenk Olmak

SONRAKİ HABER

Bir Taraftar Grubu Düşünün; İşçi Mahallesinde Kurulmuş Olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...