02 Nisan 2015 10:06

Mart ayında 139 iş cinayeti yaşandı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, yazılı, görsel, dijital basından takip ettiği, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit ettiği verileri açıkladı.

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), mart ayında 139 kişinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. İSİG, iş cinayetlerini önlemek için, önlemlerin, denetimlerin ve mücadelenin önemine dikkat çekti.
İSİG, yazılı, görsel, dijital basından takip ettiği, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit ettiği mart ayındaki iş cinayeti verilerini paylaştı. Rapora göre iş cinayetleri sırasıyla şu iş kollarında yaşandı: Tarım-orman yüzde 30, inşaat-yol yüzde 25, taşımacılık yüzde 12, ticaret-büro yüzde 7, metal yüzde 6, diğer yüzde 20.
İş cinayetlerinin yüzde 29’u trafik servis kazalarına, yüzde 20’si ezilme-göçüğe, yüzde 14’ü düşmeye, yüzde 5’i zehirlenme ve boğulmaya, yüzde 30’u ise diğer nedenlere bağlı olarak gerçekleşti.

KADIN ÖLÜNCE GİZLENİYOR
SGK istatistiklerine göre iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın işçilerin oranı yüzde iki oldu ancak oranı yüzde 9 olarak açıklayan İSİG, “Kadın emeği ve paralel olarak kadın iş cinayetleri görünmez kılınmaya çalışılmaktadır. Bizler bu ay kadın iş cinayetlerinin genele oranının yüzde 9 olduğunu belirledik. Ancak yine de belirtiyoruz: En az kadın işçilerin çalışma koşullarından ve ölümlerinden haber alabiliyoruz” dedi.

4 ÇOCUK İŞÇİ ÖLDÜ
Mart ayında ölen çocuk işçi sayısı ise 4 olarak açıklandı. Ölen çocukların isimlerinin ve yaşlarının tam olarak bilinmediğini ifade eden İSİG, “Çünkü can verenler Suriye’den gelen mevsimlik tarım işçileri. Tek bildiğimiz ise ‘18 yaşının altında dört kız çocuğunun kimlik bilgisi tespit edilmiş olup cenazeleri Hasekê’ye gönderilmiştir’ bilgisi” dedi.
Mart ayında yaşamını yitiren 16 göçmen işçiden 14’ünün Suriyeli, 1’inin Afgan ve 1’inin ise Japon olduğu belirtildi.

ÖNLEM, DENETİM VE MÜCADELE ŞARTI
Bu verileri paylaşan İSİG açıklamasında şunlara dikkat çekti: “Son dört yılda mart ayındaki işçi ölümleri bize gerçekleri tekrar gösteriyor. Patronlar için işçi sağlığı önlemleri maliyet gerekçesiyle alınmazken devlet de denetim görevini yerine getirmiyor. İşçiler güvencesiz çalışma koşullarında ve sendikasız çalıştıkları sürece her gün daha fazla yaşamını yitiriyor... Tabii iş cinayetlerinin artışında iğneyi de kendimize batırmamız gerekiyor. İş cinayetlerinin her yıl artışı emek cephesinin de işçi sağlığı mücadelesinde somut bir adım atamadığını, mücadeleyi salt bir eğitim sorunu olarak algılamak yerine bir bütün olarak örgütlenmeye tabi kılması ve sağlıklı-güvenli çalışma direnişlerini çoğaltması gerekliliğini de gösteriyor.”

ÜÇ AYDA 351 İŞÇİ ÖLDÜ
2015’in ilk üç ayında ise en az 351 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Üç ayda yaşanan iş cinayetlerinde can verenlerin yüzde 25’ini göçmen işçiler oluşturdu. Bu cinayetlerde can verenlerin 19’u Suriyeli. İSİG, “Bu durum savaştan kaçan insanların çalışırken öldüğünü gösteriyor. Devlet ise bu duruma duyarsız” şeklinde açıklama yaptı.

JAPON MÜHENDİSİN İNTİHARI DA İŞ CİNAYETİDİR
İş cinayetleri verilerinde geçen diğer nedenler olarak işçilerin çalışırken yıldırım düşmesi, silahla vurulma, kalp krizi ve intihar sonucu ölümler kastediliyor. Bu konuda İSİG şu örneği veriyor: “Japon Mühendis Ryoıchı Kıshı’nin intiharı üzerine birçok etik değerlendirme yapıldı. Ancak Ryoıchı Kıshı arkadaşımızın da ‘İşe bağlı olarak’ intihar ettiği, bu intiharların uluslararası çalışma ilişkileri içinde -ki ilk olarak Japonya’da- işe/çalışmaya bağlı ölüm olarak kabul edildiği gerçeğini hatırlatmak istiyoruz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail: İran'a yönelik askeri güç kullanma dair her türlü seçenek masada

SONRAKİ HABER

Tunus, Suriye'deki konsolosluğunu yeniden açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...