01 Ağustos 2011 09:47

Çocuklarını kaybedenlerin ülkesi

Afrika’nın en fakir ülkelerinden Somali’de halk açlık, kuraklık ve hastalıkla pençeleşiyor. Son 60 yılın en kurak yılını yaşayan Somali’de bu felaketten en çok çocuklar etkileniyor. Hemen hemen her ailenin çocuklarının yarısı, vitaminsizlik nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalanarak hayatını kaybediyor.Kura

Çocuklarını kaybedenlerin ülkesi
Paylaş

Kuraklık nedeniyle köylerini terk edip merkeze göç eden aileler uzun bir yolculuktan sonra şehirlere ulaşabilmiş. Yolculuk çok uzun olduğu için kimisi çocuklarını köyde bırakmış, ailecek hep birlikte hareket edenlerin bir kısmı da çocuklarının yarısını yolda kaybetmiş. Çocuklarını köyde bırakanlar ise bir daha köyden haber alamamış. Somali’de her ailede buna benzer bir hikaye bulunuyor.

GERİDE 5 ÇOCUK BIRAKTI

Adem isminde bir Somalili kuraklık nedeniyle göç ederken yolda yürüyemezler diye 5 çocuğunu köyde bırakıp gelmiş. Çocuklarının bir tanesinin öldüğünü bildiğini belirten Adem, diğer 4 çocuğundan haber alamadığını ifade ediyor.
Havaişira isminde bir kadın ise yeni doğum yaptığını kendisinin de hasta olduğunu belirtiyor. Havaişira önceden 4 çocuğu olduğunu ancak bunlardan birisini yolda kaybettiğini diğer çocuklardan birisinin de çok hasta olduğunu söylüyor.

4 ÇOCUĞUNDAN İKİSİNİ YOLDA KAYBETTİ

Şamsaldi isminde bir kadın ise 4 çocuğu olduğunu ifade ediyor. Köyden gelirken yolda 2 tanesini kaybettiğini aktaran Şamsaldi çocuklarının vitaminsizlikten dolayı hastalığa yakalandığını; ancak bir şey yapamadığını söylüyor.
Nurto isminde bir kadın da köyden geldiğini 9 çocuğu olduğunu ancak bunlardan 4 ünü kaybettiğini belirtiyor. Yanında bulunan 5 çocuktan birinin de çok hasta olduğunu aktaran Nurto çocuğuna yardımcı olamadığını aktarıyor.
Adının Kadiro Muhammed olduğunu belirten bir başka kadınsa 8 çocuğu olduğunu ancak 4 ünü hastalıktan kaybettiğini söylüyor. (MOGADİŞU)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak’ta taşeron firma işçilerinin eylemi devam ediyor

SONRAKİ HABER

Gazetemize Gediz Edaş’tan cevap geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...