01 Nisan 2015 15:00

Nijerya’nın yeni başkanı Buhari

Nijerya cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan General Muhammadu Buhari oldu. Ülkede ilk defa bir muhalefet lideri seçim kazandı.

Paylaş

Nijerya cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan General Muhammadu Buhari oldu. Ülkede ilk defa bir muhalefet lideri seçim kazandı. 

Nijerya’da cumartesi günü düzenlenen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre muhalefet Lideri Muhammed Buhari ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Buhari, Afrika’nın en kalabalık ülkesinde seçimleri kazanan ilk muhalefet lideri olarak tarihe geçti. 72 yaşındaki eski asker Buhari’nin Tüm İlerici Kongresi (APC), yaklaşık 15 milyon oy aldı. Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın liderliğindeki Demokratik Halk Partisi (PDP) 12.8 milyon oy aldı. 

4 DEFA KAYBETMİŞTİ

Kıtanın en büyük ekonomisi olan Nijerya’da seçim, Borno eyaleti hariç bütün eyaletlerde Buhari’nin zaferiyle sonuçlandı. Daha önce 4 defa seçimleri kaybeden Buhari’nin taraftarları, Kano ve Kaduna gibi Kuzey şehirlerinde sevinç gösterileri yapıyor.

Nijerya’yı 2010’dan beri yöneten Eski Başkan Goodluck Jonathan, Boko Haram saldırılarından dolayı eleştiri alıyordu. 1983’te yaptığı askeri darbenin ardından ülkeyi 1984-1985 yıllarında 20 ay yönetmişti. Buhari, Boko Haram’ın suikast girişiminden kurtulmuştu.

Seçimde yenik düşen Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan’ı da, “Barışçı bir şekilde iktidarı devreden değerli bir rakip” olarak tanımlayan Buhari, “Dünyaya demokrasiyi benimsemiş bir halk olduğumuzu gösterdik. Tek partili devlet düzenini geride bıraktık” dedi.

YENİ BAŞKAN ESKİ DARBECİ

General Buhari, bu seçimin Nijerya’nın geleceğinin bugünden daha iyi olabileceğini gösterdiğini ileri sürerek, “Değişim için oy kullandınız ve şimdi bu değişim oldu. Nijeryalılar, kazanan sizsiniz. Halk, bu ulusa olan sevgisini ve demokrasiye olan inancını ortaya koydu” şeklinde konuştu. 
Jonathan, 29 Mayıs’ta görevini resmen Buhari’ye devredecek. Seçmenlerin birçoğu Buhari’nin Boko Haram örgütüyle daha etkin şekilde savaşacağına inanıyor. Örgütün saldırılarından en çok etkilenen ülkenin kuzeybatı bölgelerinde oyların çoğu Buhari’ye giderken, Borno eyaletinde bu oran yüzde 94’e çıktı. Buhari, 1983 yılındaki darbenin adından 1984-1985 yıllarında ülkeyi yönetmişti.

HIRİSTİYAN BAŞKAN GİTTİ MÜSLÜMAN BAŞKAN GELDİ

Nijerya’da seçimlerin bir başka dikkat çeken yanı 6 yıldır İslamcı örgüt Boko Haram’ın katliamlarının yaşandığı ülkede Hıristiyan cumhurbaşkanının yerine Müslüman cumhurbaşkanı seçilmesi oldu. Buhari’nin partisi APC, Müslüman ağırlıklı bir parti olarak nitelendiriliyor. Ancak gözlemciler önemli sayıda Hıristiyan Nijeryalı’nın da APC’ye oy verdiğine dikkat çekiyor. 

Bölgenin en önemli ekonomisi olmasına rağmen nüfusun yarısının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkede yeni başkanın ekonomi politikaları da merak ediliyor. Darbe ile 1983-1985 yılları arasında askeri yönetime başkanlık etmiş olan Buhari bugün yolsuzlukla da mücadele edeceği iddiasında. 
Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını 1960 yılında kazanan Nijerya uzun yıllar boyunca askeri cuntalar tarafından yönetilmiş, seçimle gelen sivil yönetimler ancak 1999’dan itibaren gündeme gelmişti. 

MEZHEPSEL ÇATIŞMA ENDİŞESİ

Nijerya’da seçimler sonuçlandı ancak gerginlik bitmiş değil. Artık eski başkan olan Goodluck Jonathan’ın görevi “barış içinde” bırakıp bırakmayacağı merak ediliyor. 2011 yılında Jonathan ve Buhari ilk defa seçimlerde karşı karşıya geldiklerinde Hıristiyan ve Müslüman destekçileri arasında çatışmalar yaşanmış, 800 kişi yaşamını yitirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP Aday Adayı Sevgi Yalçın: İşçiler de yönetmeye talip olmalı

SONRAKİ HABER

4 gazeteye soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...