01 Nisan 2015 12:46

Aydınlardan Meclise telgraf: Suriyelilere duyarsız kalmayın. Stop

İstanbul’da gazeteci, yazar, sendikacı ve sanatçılardan oluşan bir grup aydın, Türkiye’de yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeliler’in durumuna dikkat çekmek için Meclis Dilekçe Komisyonu’na telgraf çekti.

Paylaş

İstanbul’da gazeteci, yazar, sendikacı ve sanatçılardan oluşan bir grup aydın, Türkiye’de yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeliler’in durumuna dikkat çekmek için Meclis Dilekçe Komisyonu’na telgraf çekti. 

Aralarında Nazım Alpman, Nur Sürer, Akın Birdal, Şevval Sam, Bilgesu Erenus, Yalçın Ergündoğan, Şanar Yurdatapan gibi gazeteci, yazar, oyuncu ve sendikacıların bulunduğu aydınlar, savaşın Türkiye kentlerine savurduğu göçmenlere dikkat çekmek ve Meclis’i uyarmak istediklerini belirtti.

‘BELEDİYELER HİZMET TAŞISIN’

Beyoğlu PTT önünde telgraftaki metni okuyan Yazar Bilgesu Erenus, şöyle konuştu: “Bizler, göçmenlerle aynı halktan mal mülk sahibi turistler gibi, dilenenleri ‘Bu gördüğüm iyi ki ben değilim’ mutluluğuyla izleyecek kadar duyarsız olamıyoruz, olamayız. Stop.

Belediyeleriniz de, göçmenlerle köşe kapmaca oynayacakları yerde, onlara üç öğün yemek, sağlık ve hatta eğitim hizmeti taşısınlar. Stop.”

Meclisi ciddiyete çağırmak için 1 Nisan Dünya şakalaşma gününü seçtiklerini söyleyen aydın ve sanatçılar, internet yazışması yerine PTT’den yolladıkları telgrafla “Göçmenler konusunda tarihsel anlamda bir belgeye sahip olmak” istediklerini belirtti. 

Ankaralı ve İstanbullu aydın ve sanatçılar olarak, TBMM’ye telgrafla uyarı yöntemini seçtiklerini ve toplumsal duyarlılık adına saptadıkları diğer konularda da eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti. 
(İstanbul/EVRENSEL)


‘CAMİLER SURİYELİLERE AÇILSIN’ 

İstanbul’daki aydın ve sanatçılarla eş zamanlı olarak Ankara Aydın Sanatı Girişimi de, Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılar için Meclis Dilekçe Komisyonuna telgraf çekti. 

Kızılay Postanesinden Meclis Dilekçe Komisyonuna gönderdikleri telgrafı okuyan Yazar Fikret Başkaya, camilerin akşamlar sığınmacılara açılması belediyelerin de üç öğün yemek, sağlık ve eğitim hizmeti vermesi gerektiğini belirten Başkaya, “İşsizlik bu kadar yaygınken taşeron sistemin göçmenleri daha da ucuza çalıştırarak kazanç sağlama çabası; hem Suriyeli hem de Türkiyeli emekçileri birbirine kırdırırır hale getirecektir” dedi. 

Şair Ahmet Telli de, devleti yönetenlerin sürekli olarak Suriyelileri beslediklerini söylediğini, bunun vicdan dışı bir söylem olduğunu kaydetti. Telli, “Yap da görelim. Yetkililere göre Suriyelilerin sorunu yoktur. Biz her gün sokakta görüyoruz onları” diye konuştu. 

Telgrafta imzası bulunan aydın ve sanatçılar şöyle: Fikret Başkaya, Baskın Oran, Ahmet Telli, Kadir Cangızbay, Sait Çetinoğlu, Mehmet Özer, Mahmut Konuk, Zerrin Taşpınar, Nalan Temeltaş, Oktay Etiman, Ali Balkız, Yusuf Şaylan, Ali Gökkaya, Fatime Akalın, Ramazan Gezgin, Pınar Ömeroğlu, Gül Gökbulut, Şükriye Ercan, Şükran Doğan, Adnan Caymaz, A. Serdar Koçman, Bayram Atakul, Huriye Şahin, Ayhan Çınar. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Adli Tıp Kurumu önünde 40'ı aşkın gözaltı

SONRAKİ HABER

Fidan Kaya cinayetine kadınlardan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...