31 Mart 2015 20:10

İsrail’in işlediği savaş suçları mahkemede

Filistin’in İsrail’i işlediği savaş suçlarından dolayı şikayet ettiği İsrail’in Uluslararası Ceza Mahkemesindeki davası bugün başlıyor.

Paylaş

Filistin’in İsrail’i işlediği savaş suçlarından dolayı şikayet ettiği İsrail’in Uluslararası Ceza Mahkemesindeki davası bugün başlıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesinde araştırılacak başlıklar ise şöyle; temmuz ayındaki Gazze saldırıları, İsrail’in uyguladığı ablukalar ve yerleşim yerleri planları. Filistin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine sunduğu tasarının kabul edilmemesinin ardından, Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmuştu. Uluslararası Ceza Mahkemesi de, Filistin’deki savaş suçlarının incelenmesi amacıyla ön soruşturma başlattığını duyurmuş, İsrail ise kararı ‘skandal’ olarak nitelendirmişti.

‘2 DAVA DAHA AÇILACAK’

Uluslararası Ceza Mahkemesinde geçerli olan Roma Statüsü, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarına dair adil yargılanma hakkını içeriyor. Filistinli yetkililer bu sürecin çok uzun süreceğini belirtiyorlar. Ancak yetkililer bir çok kez mahkemede kararlı olduklarını açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Uluslararası Ceza Mahkemesi girişiminin, Filistin halkının takas edilemeyecek bir hakkı olduğunu ifade etti. Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi üyeliği tamamlandıktan hemen sonra ise, Gazze saldırıları ve yerleşim yerlerine yönelik iki önemli dava açılacak.

Uluslararası Ceza Mahkemesinde Gazze saldırılarının araştırılması tamamlandıktan sonra, İsrail’e Yahudi yerleşim planlarıyla, Filistin topraklarını işgal ettiği için de dava açılacak.  

İsrail, geçtiğimiz yılın yaz aylarında Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2 bin 200 Filistinliyi ve en az 495 çocuğu öldürmüş, binden fazla çocuğu kalıcı olarak sakatlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da Şeyma’nın tanıklarına dava

SONRAKİ HABER

Bayık: Silah bırakma değil, silahlı mücadeleyi bırakma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...