01 Ağustos 2011 08:53

SİYAD’dan Özen Film’e ‘davayı geri çek’ çağrısı

Özen Film üyesi sinema yazarı Kerem Akça’nın 11 Haziran 2011 tarihinde HaberTürk gazetesinin internet sitesinde de yer alan “Bu filme gitmeyin” başlıklı yazısı, filmin dağıtımcı şirketi Özen Film tarafından, toplam 10 bin liralık maddi ve manevi tazminat talebiyle dava konusu edildi.Kerem Akça yazısında, Almanya yapımı,

SİYAD’dan Özen Film’e ‘davayı geri çek’ çağrısı
Paylaş

Kerem Akça yazısında, Almanya yapımı, orijinal dili Almanca olan ve Mayıs 2011’de ABD’de bile İngilizce altyazılı olarak Almanca gösterilen “Wir sind die Nicht” (Geceler Bizim) filminin Türkiye gösterimin İngilizce dublajla yapılmasını eleştirmiş, sinema sanatının temel gereklerine aykırı düşen bu durumun gerçek sinemaseverleri salonlardan uzaklaştıracağını ve dolaylı olarak “korsan film” piyasasını teşvik edeceğini ifade etmişti.

SİYAD, Dava konusu olan yazı ve yazar hakkında kamuoyunu yönlendirmek gibi bir amaçları bulunmadığını fakat üyelerinin yazısının eleştiri hakkının sınırları içinde kaldığına, hakaret içeren herhangi bir ifade ve hakaret kastı barındırmadığına inandıklarını açıkladı.

SİYAD Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ifade ve basın özgürlüğü açısından, evrensel ölçüler dikkate alındığında her geçen gün daha da karamsar bir tablo çizdiği günümüzde, sinema camiamızın köklü kurumlarından, sinema yazarlarıyla her zaman dostluk ilişkileri kurmuş olan Özen Film’in kararını gözden geçirmesini ve davayı geri çekmesini diliyoruz” denildi. (MEDYA SERVİSİ)


BU FİLME GİTMEYİN!*

Kerem Akça’nın HaberTürk’te yayınlanan yazısında şunları söylemişti; “Herhalde üçüncü dünya ülkeleri dışında bir yerde, bir Avrupa filminin İngilizce dublajlı vizyona girdiğini göremeyiz. Ancak ilginçtir Alman vampir filmi ‘Geceler Bizim’, ‘Türkiye’de korku filmi İngilizce olunca izleniyor’ görüşündeki antik çağdan kalma fikirli dağıtım şirketimiz yüzünden İngilizce dublajlı versiyonuyla 10 Haziran’da (dün) kendine 25 sinema salonu ayırtmış. Adama sormazlar mı, ‘o zaman niye Amerikan korku filmi almadınız?​’ diye. İşin ilginci ya da beklenen sonucu, bu durumun müsebbibinin yine geçen sene bu tarihlerde ‘korsan tetikçisi şirket’ adıyla andığımız şirket olması. Peki o zaman halen 30 sene önceki reklam politikaları, sektör görüşü ve yerel motivasyonla Türk sinemasının bile gerisinde kalan bu kuruluşun yönetimini eleştirmek hakkımız değil mi?​”

ÖNCEKİ HABER

Ordu devlet üzerine

SONRAKİ HABER

Rusya’nın Sesi’nden Türkçe yayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...