31 Mart 2015 00:59

‘Ankara metrosu dolmuş gibi’

Çayyolu'ndan gelen bir tren, Kızılay istasyonunda yanaşacağı bölümde başka bir tren bulunduğu için zaman zaman Necatibey durağında beklemek zorunda kalıyor. Konuyu gazetemize değerlendiren Ulaşım Planlamacısı Erhan Öncü hâlâ yapılmayan sinyalizasyon sorununa dikkat çekerek, 'Metrolar dolmuş gibi çalıştırılıyor' dedi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Çayyolu'ndan gelen bir tren, Kızılay istasyonunda yanaşacağı bölümde başka bir tren bulunduğu için zaman zaman Necatibey durağında beklemek zorunda kalıyor. Konuyu gazetemize değerlendiren Ulaşım Planlamacısı Erhan Öncü hâlâ yapılmayan sinyalizasyon sorununa dikkat çekerek, “Metrolar dolmuş gibi çalıştırılıyor” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır bitiremediği Kızılay-Çayyolu metrosu, 2014 yerel seçimlerden kısa bir süre önce Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmıştı. Metronun hizmete girmesinden bir kaç ay sonra ise metro son sefer saatleri geri çekildi. Sinyalizasyon sistemi yapılmadan hizmete başlayan metronun yılbaşından itibaren saatlerinin eskisi gibi gece 12.00’ye kadar süreceği sözü tutulmadı. Hâlâ gece saat 23.00’e kadar süren metro seferleri nedeniyle mağdur olan Ankaralılar bir çok hatta otobüslerin kaldırılmasıyla birlikte yollarda kaldı.

METRO 6 DEĞİL, 3 VAGONLA ÇALIŞIYOR

Ulaşım Plancısı Erhan Öncü, “Sinyalizasyon sistemi için geceleri müteahhit çalışıyor” denilerek metro saatlerinin geri çekildiğini belirtti. Yapılan eleştiriler karşısında belediyenin sadece metro işletmesinden sorumlu olduğu söylenerek topun bakanlığa atıldığını ifade eden Öncü, Ankara’daki ulaşım sorunlarına ilişkin kapasitesi 70 bin olan bir sistemin sadece 2-3 bin yolcu taşıyabildiğini dile getirdi. Sinyalizasyon sorunu nedeniyle 2 dakikada bir gelmesi gereken metronun 7-8 dakikada geldiğine dikkat çeken Öncü, sinyalizasyon entegrasyonu yapılmadığı için metronun manuel biçimde kullanıldığını anlattı. Asıl olması gerekenin vagonların merkezi olarak ayarlanması gerektiği olduğunu kaydeden Öncü, makinistlerin yolculuk sırasında birbirleriyle haberleşerek beklediklerini söyledi. “Metrolar dolmuş gibi çalıştırılıyor” diyen Öncü, 6 vagonlu olması gereken metronun 3 vagonla çalıştığını belirtti.

HALK METROYA MAHKUM EDİLDİ

Vagon eksiği ve gecikmelerin duraklarda yığılmalara yol açtığını dile getiren Öncü, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı en büyük yanlışlardan birinin de metro tam kapasiteli hizmet veremeden bazı hatlardaki otobüslerin kaldırılması olduğunu ifade etti. Otobüs durakları kaldırılmasaydı vatandaşın bu denli mağdur olmayacağını kaydeden Öncü, “Belediye burada beceriksizliğini ortaya koymuş oldu” dedi.

Metroyla zaman kaybetmek istemeyenlerin özel halk otobüslerini kullanmayı tercih ettiğini söyleyen Öncü, Büyükşehir belediyesinin vatandaşı özel yolcu şirketlerine yönlendirmek istemesi ihtimaline dikkat çekti.

NE YAPMALI?

Ankara Büyükşehir Belediyesinin çok büyük araçlar kullanmasının vatandaşı mağdur ettiğini dile getiren Öncü, çok sayıda minibüsle ulaşımın daha hızlı ve rahat olabileceğini söyledi. Belediye otobüslerinin tamamıyla dolmadan hareket etmediğini ve neredeyse her durakta vatandaşı yarım saat beklettiğini belirten Öncü, “Bir otobüsün yerine 3 minibüs kullanılsa vatandaş durakta yarım saat değil 15 dakika bekler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çaldıran davasında Adli Tıp raporu istendi

SONRAKİ HABER

Kadınlar Mecliste temsil edilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...