31 Mart 2015 00:57

Erdoğan'ın gazı yetmedi: Geleceğe güven yok

Ekonomik güven endeksi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15.4 gibi çok yüksek oranda düşerek 74.85 değerine geriledi.

Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU
İstanbul

Ekonomik güven endeksi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15.4 gibi çok yüksek oranda düşerek 74.85 değerine geriledi.
Söz konusu gerileme, tüketicinin, firmaların ve ticaret yapanların geleceğe güvenle bakmadıklarını gösteriyor. Çünkü ekonomik güven endeksi, tüketici güveni ile imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin birleşiminden oluşuyor.

Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi aslında durumu özetlemişti. Toplumun, gelecek dönem beklentisi hiç de iyi değildi. Bu durum ‘algıdır’ şeklinde yorum yapmak gerçeği yansıtmıyor. Çünkü vatandaş diyor ki; Maddi durumumun giderek düşeceğine inanıyorum, tasarruf edebileceğime dair umudum yok.

Güven endeksini hazırlayan Türkiye İstatistik Kurumuna vatandaşın verdiği bu cevaplar olumsuz algının bir sonucu değil, ekonomik durgunluk, artan işsizlik, yaygınlaşan yoksulluk gibi ekonomik gerçeklerle ilgili.

SEÇİM ARİFESİNDE DÜŞÜYORSA

Hükümetin evlenenlere, tasarruf yapmak isteyenlere, ev almayı düşünenlere yönelik hazırladığı paketlere rağmen vatandaşın ekonomik geleceğe  olan güveni azılıyorsa... Yatırım düşünlere, küçük esnafa teşvike; hemen hemen her gün farklı bir kesime verilen hükümet ‘müjdesine’ rağmen olumlu duyguya sahip değilse...  

Vatandaşın durumu vahim demektir. Seçim arifesinde, hele de kredi ile bile olsa tüketme alışkanlığının yaygınlığına rağmen yaşanırsa ‘güven’ düşüşü bayağı vahim demektir.

NE İNŞAAT NE SANAYİ!

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu ekonomik güven endeksine göre, imalat sanayiinde, hizmette, perakende ticarette ve inşaat sektöründe güven endeksi azaldı.

Söz konusu azalma, tüketimin düşeceğini gösterir. Ekonomik büyümenin, hükümetin düşük hedeflerinin bile altında kalacağının habercisidir bu!

ERDOĞAN GAZLASA DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Artık biz 1 trilyon doları falan konuşamayız bundan sonra bizim 2 trilyon 3 trilyon 4 trilyon dolarları konuşmamız lazım” diyerek ekonominin geleceğine dair umut yaysa da, milli geliri 3-4 kat artırmayı vadetse de güven azalmaya devam ediyor.

Ülkenin ekonomik tablosu içinde tersinin olması da düşünülemezdi zaten. Yoksulluk öyle bir hal aldı ki, Cumhurbaşkanının, “2023, 2071” diyerek geleceğe dair umut pazarlaması artık kolay değil.

PİYASALARDA KRİTİK GÜN

Dolar, seçim öncesinde artan siyasi tartışmaların etkisiyle lira karşısında değer kazanmaya devam ederken, piyasalarda gözler bugün açıklanacak 2014 yılı ekonomik büyüme verilerine çevrildi. Büyümenin 2.7’nin altında kalması, kurun 2.65’i aşması halinde, seçim arifesinde olunması sebebiyle hükümetin tedirginliğinin artacağı kesin!

ÖNCEKİ HABER

Genel Sağlık Sigortası başvuru süresi altı ay uzatıldı

SONRAKİ HABER

Adli tıp sorumluları koruyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...