30 Mart 2015 12:20

'On'lar her yerde anılıyor

Aralarında Saffet Alp, Mahir Çayan, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna’nın bulunduğu 10 devrimcinin katledildiği Kızıldere Katliamının 43. yıl dönümü dolayısıyla bugün pek çok ilde anma etkinliği düzenleniyor.

Paylaş

Aralarında Saffet Alp, Mahir Çayan, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna’nın bulunduğu 10 devrimcinin katledildiği Kızıldere Katliamının 43. yıl dönümü dolayısıyla bugün pek çok ilde anma etkinliği düzenlendi.

İstanbul’da 78’liler Girişimi, HDP, ADAM-DER, DİSK’e bağlı Emekli-Sen, EMEP, EHP, Karşı Sanat Çalışmaları, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylemde, “Kızıldere katliamını unutmayacağız” pankartı açıldı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganlarının atıldığı eylemde, katliamda yaşamını yitirenler adına saygı duruşu yapıldı.  Eylemde ortak açıklamayı yapan 78’liler Girişimi Başkanı Yunus Bircan, Kızıldere’nin yakın tarihin simgesel miladı olduğunu belirterek, “Kızıldere’nin karanlıkta kalan gizli tarihi pek bilinmiyor. Açığa çıksın istiyoruz. Türkiye’yi Kızıldere’ye getiren koşulların ve Kızıldere katliamının hükmünü veren muktedirlerin bilinmesini ve bu muktedirlerin hesap vermesini istiyoruz” dedi. 1960 ve 1970’li yıllarda Türkiye’de yükselen bağımsızlık, sosyalizm, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin 1980’de Diyarbakır Cezaevindeki direnişin kaderini belirlediğini söyleyen Bircan, Kızıldere ve 1971’in devrimci mirasının halka yabancı düzene ve köhnemişliklere karşı gençliğin sosyalist idealler ve toplumsal özgürlük uğruna başkaldırı ruhu olduğunu söyledi.

‘ABİM HALKI İÇİN ÖLDÜ’

Rize’nin Ardeşen ilçesi yeni yol köyünde de  Kızıldere’de yaşamını yitiren Cihan Alptekin’in mezarı başında anma töreni düzenlendi. Yoğun yağmura rağmen çok sayıda kişinin katıldığı anmada söz alan Cihan Alptekin’in kardeşi Oğuz Alptekin, Cihan Alptekin’in halkı için öldüğünü söyledi. Burada söz alan Recep  Memişoğlu da Kızıldere’de verilen mücadelenin halk saflarında sürdüğünü söyleyerek, “Günümüzde bir çok mücadele alanı var. Bölgemiz özellikle HES projelerine karşı yürütülen direnişlerle ön plana çıktı” dedi. Pek çok ilde yapılan anmalarla katliam 43. yılında bir kez daha kınandı.

KOCAELİ

Kızıldere katliamının 43. yıl dönümü sebebiyle Kocaeli’nin İzmit ilçesinde anma yürüyüşü yapıldı. Halkevleri, ÖDP, EMEP, HDP, HTKP, KP, SDP, SGDF, SYKP tarafında gerçekleştirilen ortak eylem de “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz”, “Katil devlet hesap verecek”, “Kızıldere son değil, savaş sürüyor”  sloganları atılarak Cumhuriyet Parkı’na yüründü. Burada bir basın açıklaması düzenlendi.

Açıklamayı okuyan Simge Özel; “Kızıldere devrimci bir dayanışmadır. Mahirler Kızıldere’ye giden yolda Denizlerin idamını engellemek için çıkmıştı.” diyen Özel; “Tarihin defalarca gösterdiği gibi, halkın kendisi için hayatını feda edenleri asla unutmadığını ve hiçbir gücün unutturmaya yetmeyeceğini, Kızıldere’nin 43. Yılında siyasal iktidara hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NDE SALDIRI

Eskişehir'de Kızıldere Katliamı'nı anmak için Anadolu Üniversitesi kampüs girişine pankart asmak isteyen öğrencilere özel güvenlik görevlileri saldırdı.

Kurtuluş Yolunda Dev-Genç'li öğrenciler, Yunus Emre Kampüsü Cumhuriyet Kapısı girişine üzerinde 'Kızıldere'den Kobane'ye sürüyor mücadele' yazılı pankartı asmak istedi. Üniversitenin özel güvenlik görevlileri, öğrencilerin kampüs girişine pankart asmalarına izin vermedi.

Saldırının ardından kampüs girişine pankart asılamadı. Öğrenciler adına kampüs önünde basın açıklamasını okuyan Merve Benzer "30 Mart 1972'de binlerce polis ve askerle gerçekleştirilen kontrgerilla operasyonu sonucunda Kızıldere Köyü'ndeki çatışmada Mahir Çayan, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Erhan Saruhan, Sinan Kazım Özdoğru ve Sebahattin Kurt katledilerek devrimci dayanışmanın ve faşizme karşı direnmenin simgesi oldular" dedi.

İZMİR

Sendika.org'un haberine göre İzmir’de Devrimci Gençlik tarafından 30 Mart 1972 Kızıldere’de girdikleri çatışmada öldürülen THKP-C ve THKO’lu devrimciler için yürüyüş ve anma gerçekleştirildi

“On’ların mücadelesini büyüterek, gericiliğin, kadın düşmanlığının, faşizmin, AKP’nin üzerine yürüyoruz” diyerek dün (29 Mart) 19.00’da Çınartepe Mahallesi Son Durakta bir araya gelen Devrimci Gençlik yürüyüş boyunca ‘On’lara sözümüz devrim olacak’, ‘Kızıldere son değil, savaş sürüyor’, ‘Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş’, ‘Tek yol sokak, tek yol devrim’, ‘Faşizme ölüm, tek yol devrim’ sloganları attı.

Yürüyüş sonunda yapılan konuşmada "Kızıldere’nin devrimci hareketi yavaşlatmadığı tam tersine devrimci hareket için bir milat olduğu" ve "Devrimci Gençlik’te THKO ve THKP-C’ye, THPK-C’den Devrimci Yol’a giden süreçte ülkede faşizme karşı yürütülen mücadelede yüz binleri örgütleyenler devrim mücadelesini büyüten hareketi yaratanların gençlik önderleri olduğu; Fatsa’da, Yeni Çeltek’te, Beyazıt’ta, ODTÜ ÖTK’da, Devrimci Yol’da yeniden hayat bulan Kızıldere’de canını veren On’lar olduğu" belirtildi.

Yapılan konuşmanın ardından Kızıldere’de katledilen devrimciler için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından Dev-Genç Marşı ve Devrimci Andı okundu.

KATLEDİLDİKLERİ YERDE ANILDILAR

Halk Cephesi üyeleri dün Tokat'ın Almus ilçesinde Kızıldere katliamının yaşandığı yerde toplanarak Mahir Çayan ve arkadaşlarını andı.

Anma programına katılmak için farklı illerden otobüs ve minibüslerle gelen yaklaşık 600 kişi Ataköy Beldesi girişinde jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Çok sayıda askerin güvenlik önlemi aldığı anma programına katılan grup, kimlik kontrolü ve üst araması yapıldıktan sonra grup döviz ve pankart açıp sloganlar atarak 3 kilometre uzaklıkta bulunan Mahir Çayan ve arkadaşlarının yaşamını yitirdiği evin önüne gitti. Gruptakiler sırayla çatışmanın yaşandığı evi gezdi. Anma töreninde konuşan TAYAD Üyesi Ahmet Kulaksız, şöyle dedi:

"30 Mart Kızıldere olayının yıldönümü ve her yıl olduğu gibi geleneksel olarak Türkiye’nin her yerinden gelen birçok insan burada hayatını kaybeden devrimcileri anmak için toplanıyor. Bu toplantının burada yapılması bizim için anlamlıdır. Çünkü katliamın yapıldığı yerde, katliamı lanetlemek ve katliamda hayatını kaybedenleri sahiplenmenin daha anlamlı olduğunu düşünüyoruz."

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

DBP Genel Merkezi de, Kızıldere Katliamına ilişkin yayınladığı mesajda, “Toplumsal değişimi yaratabilmek, diktatörlük rejimi yerine sosyalist demokrasiyi işlevsel kılabilmek için mücadele eden özgürlük tutkunu gençler toprağa düşmüştür. Kızıldere katliamıyla tarih boyunca köleci çizgiye karşı direnişte olan çizgiye dönük gerçekleştirilen katliamlara bir yenisi daha eklenmiştir” denildi. Devletin Kızıldere’de olduğu gibi, 2006 yılında  Diyarbakır’da, yine Kobanê eylemlerinde de katliamlar gerçekleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi: “Devlet, öfkeyle büyüyen bir hak mücadelesinden Kürt ve Türk halklarını vazgeçiremedi, bundan sonra da vazgeçiremeyecek” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gökçek: HDP'nin barajı aşması darbedir

SONRAKİ HABER

750 taşeron işçisi 3 aydır maaş alamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...