30 Mart 2015 01:04

Türk Traktör’den 350 işçi atıldı: Ya Sakarya ya işsizlik

Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör, Ankara’da bulunan fabrikada çalışan 350 işçinin işine son verdi. Sakarya Erenler’de yeni fabrika açıp Gövde 1, Gövde 2 (son montaj bölümü) ve boyahane aşamalarını burada yaptırmaya başlayan Türk Traktör yönetimi, taşıdığı bölümdeki işçilere “Ya Sakarya, ya işsizlik” dedi.

Paylaş

Kadir ÖRNEK
Ankara 

Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör, Ankara’da bulunan fabrikada çalışan 350 işçinin işine son verdi. Sakarya Erenler’de yeni fabrika açıp Gövde 1, Gövde 2 (son montaj bölümü) ve boyahane aşamalarını burada yaptırmaya başlayan Türk Traktör yönetimi, taşıdığı bölümdeki işçilere “Ya Sakarya, ya işsizlik” dedi.

Sakarya’ya gitmedikleri gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler gazetemize konuştu. Koç Holding’e tepkilerini “Biz onlara kazandırdık, onlar ise bizi ortada bıraktı” diye gösteren işçiler, üyesi oldukları Türk Metal’in de işten atmalara seyirci kaldığını söyledi. 

Gazetemize konuşan bir işçi  “İşçinin memleketi olmaz, fakat Ankara’da bu maaşla yaşayamazken daha pahalı bir şehir olan Sakarya’da bu maaşla nasıl geçinebiliriz. Taşınma yardımı yetersiz olduğu için gidemiyoruz. Buradan çıktığımızda da başka bir fabrikada çalışmaya başlayacağız. Yeterli parasal yardım yapılsaydı Sakarya’da da çalışırdık. Aç kalacağımızı bile bile gitmeye nasıl razı olabiliriz” diye sordu.
Başka bir işçi de “Sakarya’ya gitmek istemiyorum, tüm düzenim burada; ailem, arkadaşlarım herkes burada tanımadığım bir şehirde yaşamam çok zor. Üstelik verdikleri taşınma yardımı orada yeni bir hayat kurmam için yeterli değil; gitmek istemediğimi belirtince karşıma işsizlik çıktı. Biz onlara kazandırdık, onlar ise bizi ortada bıraktı” diye konuştu. 

AİLELER DE MAĞDUR OLDU 

İşten çıkarılan başka bir işçi ise “Koç Holding’in Ankara’da başka fabrikaları da var, bizi Sakarya’ya gitmek zorunda bırakmamalı, işten atmak yerine başka fabrikalarda ve ya Türk Traktör’de başka bölümlerde istihdam ettirebilirdi” dedi. 

İşçilerin aileleri de duruma tepkili. Gövde 1 bölümünde  çalışan bir işçinin eşi, “Kredi kartı borçları, kira, faturalar nasıl ödenecek şimdi; verdikleri tazminat ne kadar idare edecek bizi işsizlik almış başını giderken eşim yeni iş nasıl bulacak” diye tedirginliğini belirtti.

SENDİKAYA ÖFKE VAR

Çıkarılan işçiler sendikanın tutumuna büyük öfke duyuyorlar. Sendika hakkında soru sorduğumuzda aldığımız ilk yanıtlar burada aktarılamayacak türden. Fakat ortak sözleri, sendikanın hiçbir zaman yanlarında olmadığı. İşçilerden biri, “Zaten en baştan beri yanımızda olsalardı ne bu sözleşmeye imza atarlardı ne de bizi bu duruma düşürürlerdi. İşçinin işçiden başka dostu yok. Patron attı, sendika baktı. Bir tek siz sesimiz oldunuz” dedi. 

Uzun yıllar çalıştığı fabrikadan Sakarya’ya gitmeyi kabul etmediği için çıkarılan başka bir işçi ise “Bugün bizi işten çıkardılar. Şu anda fabrikada çalışmakta olan diğer işçileri de işten çıkartmalar bekliyor. Kendi aranızda birlik olmadığımız için çaresizce atılmayı bekledik. Şunu anladık ki ne kadar emek verirsek verelim, patron işine gelmediği zaman gözümüzün yaşına bakmıyor. Sendika biraz olsun yanımızda olsaydı, biz biraz olsun birlik olup dişimizi gösterseydik daha başka olurdu, evimize ekmek götürmeye devam ederdik” diyerek tüm işçilere birlik olma çağrısında bulundu. 

ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR taşeronlaştırılıyor, sendikasızlaştırılıyor

SONRAKİ HABER

Metal işçisi mücadeleci bir yol arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...