01 Ağustos 2011 05:03

Fındık üreticileri dertli

Karadeniz’de üreticilerin fındık bahçelerine girmelerine sayılı günler kaldı. Birçok üretici bir yıllık emeklerinin karşılığını alıp alamayacakları konusunda oldukça endişeli. Üretici, bu yıl da fındık fiyatlarının geçen yıllardaki gibi düşük olmasından korkuyor. Olumsuz hava koşulları yüzünden,

Fındık üreticileri dertli
Paylaş

Konuyla ilgili açıklama yapan Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, rekolte belirlemesinde üç farklı açıklama yapıldığını, ihracatçıların lehine düşünenlerin, üretici çıkarlarını gözetmeden  rekolteyi yüksekten belirlediğini söyledi. Rekolte belirlemesinde üç farklı açıklama şöyle: Fındık Tanıtım Grubu(FTG) 552 bin, Tarım İl Müdürlüğü 452 bin, Ziraat Odası ise 405 bin ton olarak belirledi. Üreticiye göre genelde gerçeğe en yakın olan  Ziraat Odasının açıklamaları, bu yıl  geçerli olabilir.

‘DEVLET ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKSIN’

Bu sene fındıktan ürün beklentisi az olan üreticinin fındık fiyatlarıyla da başı dertte. Serbest Pazar uygulamasının üreticilerin belini büktüğünü söyleyen Hikmet Poyraz, burada devletin üreticisine sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Devletin üreticiyi ihracatçıya karşı koruyan bir kalkan yaratmadığı sürece üreticinin her zaman zarara uğrayacağını belirten Poyraz, “Bugün üretici için zararlı olan 4572 sayılı yasa gereği devlet birlikler aracılığı ile fındık alamıyor. Ancak sosyal devletten söz ediliyorsa taban fiyat açıklanmalı, hem tüccarın hem de ihracatçının tek taraflı fiyat belirlemesi engellenmelidir” dedi. Fındıkta açıklanan maliyet hesabına göre fındık fiyatlarının en az 7 TL olması gerektiğini belirten Poyraz, Ziraat Odalarının maliyeti 5 TL’nin üzerinde belirlediğini, bu durum  dikkate alınınca 7 TL’nin de üretici açısından oldukça  düşük olduğunu söyledi. Üreticinin fındığı pazara erken indirmemesi gerektiğini ifade eden Poyraz, “Ekim sonuna kadar fındık pazara indirilmezse ihracatçının ürünü ucuza kapatma hevesi de tükenecektir, böylece üretici kendi istediği fiyattan ürününü satabilecektir” diye konuştu.

ÇÖZÜMÜ FINDIK ÜRETİCİSİ YARATMALI

Karadeniz Bölgesi’ndeki en önemli ekonomik girdinin fındıkla sağlandığını belirten Poyraz, fındıktan elde edilen gelirin, hem ülke ekonomisine hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. Bu nedenle fındığın değerinde satılmasının  herkesin  yararına olacağını belirten Poyraz, “Üreticiyi gözeten çözümlerin gerekmektedir. Her yıl konuyla ilgili  yapılan tartışmaların yerine uzun süreli çözümlerin tartışılmalı. Üreticiler kendi çıkarlarını korumak için bir araya gelip sendikalarında ve derneklerinde örgütlenmeliler, diğer çözümler geçicidir” dedi. (Ordu /EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suç ekonomisinin yıllık cirosu 8 milyar TL

SONRAKİ HABER

Adana'da yaz, sıcakta çalışmak demek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...