01 Ağustos 2011 04:12

İsrailliler sosyal adalet için ayakta

Ortadoğu ülkelerinde esen halk protestoları İsrail’e ulaştı. Demokrasi rüzgarı İsrail’de “sosyal adalet” söylemine dönüştü. Ülke çapında başta Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Ber Şeva, Aşdod, Nasıra olmak üzere 11 değişik kentte eş zamanlı düzenlenen ve yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı göster

İsrailliler sosyal adalet için ayakta
Paylaş

ÇADIR EYLEMİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

İki hafta kadar önce Dafni Leef adlı bir genç kızın, kiralık evinden çıkarılmasından sonra Tel Aviv’in bilinen caddelerinden Rothschild üzerinde bir çadır kurmasıyla başlayan protesto hareketi çığ gibi büyüyerek tüm ülkeye yayılmış, daha ucuz iskan talebiyle başlayan protesto gösterilerine anneler, aylardır toplu sözleşme gösterilerinde hükümetle uzlaşamayan doktorlar, öğrenci dernekleri ve en son işçi sendikaları ile ülkenin Arap vatandaşları da daha iyi yaşam koşulları talebiyle katılmıştı. İsrailli bir vatandaş “Bu devlete, orduya, mücadeleye katkıda bulunanlar, saçmasapan yüksek vergi ödeyenler, ihtiyaçlarını karşılayamıyor, normal, standart, yatak odalı daire tutamıyor.” diyerek ucuz ev talep etti. Protestoların fitili, kısa süre önce genç bir kızın, kiralık evinden çıkarılmasından sonra Tel Aviv’de bir caddeye çadır kurmasıyla ateşlendi. Ucuz konut talebiyle yapılan gösterilere toplumun her kesiminden destek geldi.

DİKTATÖR NETANYAHU

Tel Aviv’de diğer kentlerle birlikte önceki gün gece saat dokuz sıralarında başlayan protestolarda Netanyahu’ya “diktatör” diye bağırıldı, “Sadaka değil, sosyal adalet istiyoruz!”, “Hükümet halka, halk hükümete karşı!” sloganlarının atıldığı gösterilere katılanların sayısının 30 bini aştığı bildirildi. Kudüs’te kent merkezinde Ben Yehuda Caddesi’nde toplanan en az 12 bin kişinin daha sonra Başbakan Netanyahu’nun resmi konutuna doğru yürüdükleri ifade edildi. Haber kanalları, polis kaynaklarına göre ülke çapındaki eşzamanlı protestolara katılanların sayısını çoğunluğu Tel Aviv’de olmak üzere 150 bin dolayında olarak verdi.

Organizatörlerin hiçbir siyasiyi aralarında görmek istemediklerini belirttikleri gösteriler için ikinci kez Başbakanlığı döneminde Netanyahu hükümetinin karşı karşıya bulunduğu “en akut kriz” tanımı yapılıyor.

PARLAMENTO TATİLE GİRMEYEBİLİR

İsrail muhalefetinin lideri Kadima Partisi Başkanı Tzipi Livni ile İsrail Parlamentosu’nun (Knesset) Başkanı Reuven Rivlin ise yaşanan protesto gösterilerinden kaynaklı olarak yaz tatiline giren parlamentonun çalışmalarının ertelenebileceğini belirtti. Büyüyen halk protestoları nedeniyle uzatılması istenen tatil konusunda Livni, “Knesset’in tatile çıkma zamanı değil!” derken, Likudlu Rivlin de bugün Knesset’te çalışmaların devam edilmesine ilişkin bir önergenin sunulabileceğini söyledi. Kabine Sekreteri Zvi Hauser de Kanal On televizyonuna, Netanyahu hükümetinin dolaylı vergilerde indirim imkanını araştırdığını, ancak protestocuların sokaklara dökülmesine neden olan problemlerin hemen çözümünün mümkün olmadığını dile getirdi. Bu arada, doktorların da bugün ülke çapında genel greve başlayabilecekleri belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adalar belediyesinde ne oluyor?

SONRAKİ HABER

14 Şubat Platformu eylemleri sürdürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...