28 Mart 2015 16:44

Arap Zirvesi’nde Yemen işgali

Arap Birliği’nin 26. Genel Zirvesi Kahire’de gerçekleşti. Zirvenin gündeminde Yemen müdahalesi vardı.

Paylaş

Arap Birliği’nin 26. Genel Zirvesi Kahire’de gerçekleşti. Zirvenin gündeminde Yemen müdahalesi vardı.

Zirveye katılan liderler, Yemen’e müdahalenin devam etmesi gerektiğini belirtti ve “ortak Arap gücü”nün gerekliliğine vurgu yaptı. Suudi Arabistan Kralı Selman ise Yemen’de Husilere yönelik operasyonun amaçlarına ulaşana dek süreceğini söyledi. Arap Zirvesin Yemen özel oturumunda Yemen’i sadece ülkeden kaçan Cumhurbaşkanı Hadi temsil etti. 

El Cezire’nin haberine göre Arap Birliği Zirvesi Mısır’da Yemen ve ortak ordu gündemiyle toplandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Yemen Cumhurbaşkanı Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi yaptıkları konuşmalarda, ortak Arap gücünün kurulması gerektiğine değindiler. 

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ise konuşmasında, Yemen’e yönelik 10 ülkeden oluşan Koalisyon’un başlattığı ‘Kararlık Fırtınası’ askeri operasyonunun ‘güvenlik’ geri gelene kadar süreceğini iddia etti. Kral Selman, Yemen’de Husilerin darbe girişiminde olduğunu iddia ederek, ülkedeki tüm siyasi taraflara ‘istikrarı gerçekleştirmek amacıyla diyalog kurması’ için Riyad’ın kapılarının açık olduğunu ifade etti. Kral Selman, İran’a da Arap ülkeleriyle ‘bölgedeki krizleri çözmek için olumlu işbirliği’ kurması için çağrıda bulundu. 

‘YEMEN’E MÜDAHALE DEVAM ETSİN’

Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi, Yemen’de başlatılan başlatılan ‘Kararlık Fırtınası’ operasyonun Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) anlaşması ve BM’nin de kanunlarına göre gerçekleştiğini iddia etti. 

Hadi operasyonun sürmesi için zirveye katılan ülkelerin yanı sıra KİK ülkelerine çağrı yaptı. Hadi “Kararlılık Fırtınası operasyonu Husiler işgal ettiği topraklardan çekilene ve teslim olana kadar devam etmeli. Ayrıca Husilerin, hem ordudan elde ettiği hem de önceki senelerde İran’dan aldığı silahları kesinlikle teslim etmesi gerekiyor. Operasyonun bu hedefleri gerçekleştirene kadar devam etmesini istiyoruz” dedi. Hadi, bu operasyonun oluşturulması istenen ‘ortak Arap gücünün’ bir örneğini de teşkil ettiğini dile getirdi. Zirvede görüşmeler devam ederken bir yandan da Suudi Arabistan Yemen’in başkenti Sana’yı bombalamayı sürdürüyordu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Aleviler seçim öncesi aday adaylarıyla bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Yemen'e müdahale protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa