28 Mart 2015 16:34

Kavak’a yeni ÇED yeni mücadele!

Paylaş

Artvin’in Arhavi ilçesinde şehir merkezine yapılan HES için yeni bir çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu hazırlandı. Yeni ÇED, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kavak Hidroelektrik Santrali (HES) için hazırlanan ÇED raporuna verdiği onayın mahkemece iptal edilmesi nedeniyle hazırlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önceki ÇED’in olumlu kararı hazırlanırken Kapistre deresindeki canlılar için hayati öneme sahip olan ‘can suyu’ ölçümünün yanlış yapılmış olmasını dikkate almadığını savunan bölge halkı, ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için Rize İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Mahkeme bilirkişiden can suyu ile ilgili inceleme istedi. HES için inceleme yapan bilirkişi heyeti hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Bilirkişi incelemesini dikkate alan Rize İdare Mahkemesi, ÇED’le ilgili Ağustos 2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı aldı. 18 Eylül  2014 tarihinde ise mahkeme ÇED’i iptal etti. 
Kavak HES projesi için daha önce hazırlanan ÇED olumlu kararının Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine Kavak HES projesi için yeni bir ÇED olumlu kararı alındı.

Arhavi Doğa Koruma Platformu, kaçak köprülerle, hileli ölçümlerle yapılmaya başlanan HES’e karşı mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

ÇED NEDEN İPTAL EDİLMİŞTİ?

Bİilirkişi incelemesini dikkate alan Rize İdare Mahkemesi Kavak HES projesi için verilen ilk ÇED olumlu kararını iptal etme gerekçesini şöyle sıralamıştı:

*Çevresel Etki Değerlendirmesi kümülatif formata uygun hazırlanmadı. 

* Can suyunun hesabı konusunda dava konusu proje sahibi müdahil şirket tarafından yapılan çalışma yetersiz.

*Proje kapsamında iletim tüneli inşası sırasında yeraltında patlatma yapılacak olup bu patlatmalarla ilgili ÇED raporunda herhangi bir hesaplama yapılmaması bir eksikliktir. 

* ÇED raporunda, belirlenmesi gereken patlatma konusundaki detayların yerbilimi açısından değerlendirilmesi yapımamış

* ÇED raporunda kesilecek ağaç sayısı sayısal olarak verilmemiş

* Çevresel etkilerinin değerlendirilmemesi, ayrıca bunların olumsuz çevresel etkileri olacaksa bu etkilerin giderilmesine yönelik tedbirlerden söz edilmemiş (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı angarya nöbete devam dedi

SONRAKİ HABER

Aleviler seçim öncesi aday adaylarıyla bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...