28 Mart 2015 07:54

Kürtçe tabela asan esnafa polis tehdidi

Erzurum Karaçoban'da iki esnaf anadilin günlük hayatta yer bulması için işyerlerinin tabelalarını Kürtçe olarak değiştirdi. İlçede bir ilk olan değişikliğin ardından polisin esnaflardan birini karakola çağırarak, "Dükkanının tabelasını sarı, kırmızı, yeşil renkler ve Kobanê yazısı yazarak asmışsın. Sen zarar edersin" diye tehdit ettiği ileri sürüldü.

Paylaş

Erzurum'un Karaçoban ilçesinde esnaf artık Kürtçe tabelalar asarak, anadillerini yaşamın her alanına yayma çabası içinde. İlçede ilk kez görülen uygulamayı iki işyeri sahibi başlattı. Özellikle Kobanê devriminden etkilenerek dükkanının tabelasını Kobanê Kozmetik olarak değiştiren Mustafa Erhan isimli esnaf, bir çok kez polis tarafından tehdit edildiğini söyledi.

'DİL ASİMİLASYONUNA TEPKİ'

Erhan, astığı tabelanın yıllardır yasaklanan ana dillerinin asimile edilme politikalarına karşı bir tepki, aynı zamanda anadilin günlük hayatta görünür kılınmasına katkı sunduğu görüşünde. Kobanê zaferinin kendini derinden etkilediğini söyleyen Erhan, polis tarafından dükkanının isminden ve tabelasının renklerinden dolayı sıkıştırıldığını anlattı. Erhan, "Beni karakola çağırarak 'Dükkanının tabelasını sarı, kırmızı, yeşil renklerle Kobanê yazısı yazarak asmışsın. Sen zarar edersin, kar etmezsin' şeklinde tehdit edildim. Bunu bilmelidirler ki ticari çıkarım o kadar da önemli değil. Zaten ilçemizin yüzde 90'ı Kürt. Böyle yaparak bizi yıldıramazlar. Biz dilimizi tüm asimilasyon politikalarına karşı yaşatacağız" ifadelerini kullandı. 

'HALK DİLİYLE VARDIR'

Tabelasını Kürtçeye çeviren bir diğer esnaf Hafit Karagöz de halkın dilinin yasaklanmasından dolayı dilini fazla bilmediğine vurgu yaparak, "Kürt kültürü, dili, tarihi zengin bir millettir. Halkımız dilini pek fazla bilmiyor. Dükkanımızın tabelasını dilin gelişmesi için değiştirdik. Alışverişimizi olabildiğince dilimizde yapıyoruz. Bunu daha fazla geliştirmeyi düşünüyoruz ki halkımız dilini yaşamında daha iyi kullanabilsin. Dilini bilmeyen, hiç bir şeyini bilemez. Dilin, kültürün bilinmesi önemlidir. Halk diliyle vardır. Çift dilli tabelamızdan halk oldukça memnun. Bizi tebrik ettiler. Umarım bu daha da gelişir" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İran: Türkiye doğru yolda değil

SONRAKİ HABER

Mezuniyette kep giymek yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...