27 Mart 2015 00:54

Brezilya’da halkın sabrı tükendi

Sosyolog James Petras, Uruguay’da yayın yapan Radyo Centenario’dan Efraín Chury Iribarne’ye, Obama yönetimi, Brezilya’daki yolsuzluk ve Ukrayna konusunda görüşlerini açıkladı. Petras yolsuzluk skandallarıyla çalkalanan Brezilya’da halkın sabrının tükendiğini ifade etti.

Paylaş

Sosyolog James Petras, Uruguay’da yayın yapan Radyo Centenario’dan Efraín Chury Iribarne’ye, Obama yönetimi, Brezilya’daki yolsuzluk ve Ukrayna konusunda görüşlerini açıkladı. Petras yolsuzluk skandallarıyla  çalkalanan Brezilya’da halkın sabrının tükendiğini ifade etti. 

Brezilya’da devlete ait bir petrol şirketi olan Petrobras konusunda açılan dava devam ediyor ve tüm Brezilya meclisi bu konuda zan altında. Bunu nasıl okumalı?
Bu konuda söylenecek bir çok şey var. Öncelikle Dilma Rousseff hükümeti emekli maaşlarında, ücretlerde, yoksulluğun giderilmesine yönelik programlar gibi sosyal programlarda kesinti yapılmasından başka bir anlamı olmayan ve ‘mali ıslah’ diye isimlendirdikleri oldukça gerici bir politika yürütmektedir. Bu politika, halk tabakalarını haklar açısından geriye götürmüştür. Hükümet, meseleyi, bu kesintileri sürdürmesi için neoliberal bir fanatik olan ekonomiden sorumlu Joaquim Levy’in eline teslim etmiştir. 
Başkan Rousseff, bir yandan halka vururken bir yandan da onlardan sabırlı olmalarını istemektedir; ancak yeterince hak kaybına uğrayan halkın sabrı tükenmiştir. Umarım aşağıdan gelen baskı, grev ve yürüyüşler hızla artar. Hükümet bir taraftan halk karşısında zayıf düşerken bir taraftan da ulusal ve uluslararası yargı sisteminden darbe almıştır. Petrobras şirketi yöneticilerine yüz milyon dolardan fazla rüşvet ödendiği ortaya çıktı. İktidardaki İşçi Partisinin (PT) milletvekillerinin ve çalışanlarının geneli bu rüşvet olayının içindedir. 

İşçi Partisi (PT) bir yolsuzluklar partisidir. Bu partinin işçi çıkarları ile ilgisi olduğunu düşünenler bunları görmelidir. Örneğin, İsviçre bankalarında rüşvet ödemek üzere aracı hesapları açılmıştır. Aracı hesaplarına geçirilen bu rüşvetler daha sonra milletvekillerine aktarılmaktadır. İşçi Partisi milletvekilleri ve hükümetteki ortaklarına -ki şu anda milyoner durumundalar- çok fazla rüşvet verilmiştir. Bunların iki ve üç evleri, iki ve üç sevgilileri, üç ya da dört otomobilleri vardır.

ZORBA YÖNETİCİLER MEŞRUİYETLERİNİ KAYBETMİŞLERDİR
Bunlar her açıdan ayrıcalıklı zorba yöneticiler olup genel halk kitlesi nezdinde saygınlık ve meşruiyetlerini kaybetmişlerdir. Önümüzdeki dönemde çok fazla ceza, yargılama, hapis cezaları ve sürgünler yaşanacaktır. Merkez sol partisi olarak içinde yolsuzluk olan ve hiçbir ilerici nitelik taşımayan İşçi Partisinin imajı büsbütün bozulacak; yukarıda yolsuzluk, aşağıda kesintiler İşçi Partisini (PT) aşındıracak ve  parti gelecek seçimlerde ağır bir darbe alacaktır.

İşçi Partisi içindeki sol kesim, şu ana kadar düş kırıklığına uğramış olan seçmenlerin oyunu koruma konusunda yeterli bir varlık gösterememiştir. Dolayısıyla, korkarım bu skandallardan sonra sağ partiler ve Petrobras’ı özelleştirmek isteyenler yeniden sahneye çıkacak ve bu şirketi özelleştirmek için bu yolsuzluk olayını kullanacaklardır. İşçi Partisi (PT), seçmen kitlesini yanıltarak ve emperyalizm oyunu oynayarak yalnızca seçmen kaynağına değil sol ve Latin Amerika’daki ilericilik imgesine de zarar vermiştir.
Yıllardır ilerici önlemlerden, halktan yana olmaktan söz eden İşçi Partisi savunucuları ve bu partinin aydınları şu anda suskun durumda olup batmakta olan gemiyi terk etmektedirler. Ancak olan olmuştur; bizim sol gözlemci ve yorumculara bundan sonra, gelecekte kör, dilsiz ve sağır olmamaları konusunda uyarıda bulunmamız gerekir. 

BREZİLYA’DAKİ YOLSUZLUK  BANKALARI DA İÇERİYOR 

Bu durum Mercosur (Güney Amerika Ortak Pazarı) ortaklarını etkileyebilir mi?
Ben etkileyeceğini düşünüyorum. Bunun çeşitli nedenleri var;  ‘mali ıslah’ dedikleri uygulama ile Brezilya’da üretim düşecek dolayısıyla ithalat ve ihracat da...Üretimin düşmesiyle birlikte tüketim ekonomisi zarar görecek ve bu da Brezilya’dan gelen ithalatı etkileyecek; petrol ve gaz bağlantılarını etkileyecek ve ortakların Brezilya ekonomisi gibi bir ekonomiye geçiş yapma kapasitesini zayıflatacak. Bu anlamda da  ortaklar üzerinde olumsuz bir etki yapacak.

Ancak Brezilya’daki yolsuzluk olayının Avrupa (İsviçre ve Londra) ve New York’taki bankaları da içerdiğini eklemek istiyorum. Brezilya’daki rüşvet paralarını aklama gibi kirli bir işi gerçekleştiren bankaları... Brezilya’daki petrol zenginlerinin (petrocratas), Avrupa ülkelerinde, New York, Londra ve İsviçre’de, Brezilya’da yasa dışı yollarla elde ettikleri fonları gizlemelerine yardımcı olan ortakları var. En büyük kara para aklayıcıları Londra’da olup Brezilya’daki spekülatörlere ve milletvekillerine geyrimenkul ve lüks evler satmaktadır. 

BEYAZLAR İLE SİYAHLAR ARASINDAKİ GELİR UÇURUMU ARTMIŞTIR

ABD’deki ırkçılık sorunları ile ilgili düşünceniz nedir?
Oldukça ırkçı bir eyalet olan Alabama’da yapılan ve bir dönem noktası olan bir yürüyüşün 50. yıl kutlamalarıyla başlayalım. Bu yürüyüş ve yürüyüşe polisin saldırmasından sonra Afrika asıllı Amerikalılar oy hakkı kazandılar. Afrika kökenli Amerikalılar 50 yıl önce kazandıkları bu politik zaferin kutlamasını yaptılar.

Ancak bu yürüyüşe katılanların sorunlarından biri, başlarında Başkan Barack Obama’nın olmasıdır. Obama, Afrika kökenli bir Amerikalı olmasına rağmen halkı, özellikle de Afrika kökenli Amerikalıları geriye götüren icraatlara imza atmıştır. Obama’nın başkanlığı döneminde bu insanların yaşam düzeyleri düşmüş, işsizlik katlanmış, başkanın memleketi olan Şikago’da siyahlar arasında işsizlik yüzde 80’e ulaşmıştır. Beyazlar ile siyahlar arasındaki gelir uçurumu artmıştır.

Bu anlamda, hükümetin Afrika kökenli Amerikalıları haklar açısından geriye götürdüğü ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda hiç bir adım atmadığı bir zamanda, Obama’nın siyahların yaptığı bu kutlamaya katılması iki yüzlülüktür. Obama’nın yalnızca derisi Afrikalıdır; izlediği politika, Wall Street’de yoğunlaşmış olan beyaz büyük sermayenin çıkarları doğrultusundadır.

 (Lahaine.org’dan çeviren: Hilal ÜNLÜ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun

SONRAKİ HABER

Nikel madeni tarımı bitiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...