27 Mart 2015 00:50

‘Tribünlerimiz için ortak mücadele etmeliyiz’

Taraftar Hakları Derneği İzmir’de düzenlediği panelde 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanununu, e-bilet uygulamasını ve taraftar haklarını masaya yatırdı. Panelde dört yıldır yürürlükte olan 6222 sayılı Kanun’un ve 1 yıldır uygulanan e-bilet sisteminin kanun koyucunun, belirttiğinin aksine, futbolda şiddeti ve küfürü önlemediği, taraftar sayısını düşürdüğünü ve kanunun uygulanış şeklinden doğan sıkıntılar ve yaşanan mağduriyetlerin de günden güne artırdığı anlatıldı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Taraftar Hakları Derneği İzmir’de düzenlediği panelde 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanununu, e-bilet uygulamasını ve taraftar haklarını masaya yatırdı. Panelde dört yıldır yürürlükte olan 6222 sayılı Kanun’un ve 1 yıldır uygulanan e-bilet sisteminin kanun koyucunun, belirttiğinin aksine, futbolda şiddeti ve küfürü önlemediği, taraftar sayısını düşürdüğünü ve kanunun uygulanış şeklinden doğan sıkıntılar ve yaşanan mağduriyetlerin de günden güne artırdığı anlatıldı. 

‘TARAFTAR SAYISI YARI YARIYA AZALDI’

Panel sonrası gazetemize konuşan spor hukuku üzerine çalışmaları olan Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Avukat İlyas Bulcay, kanun ve passolig çıkartıldıktan sonra bilet almanın kolaylaştığının söylendiğini hatırlatarak “Bu bir yalan. Taraftar sayısı geçen yıllara oranla yüzde elli düşmüş durumda. Gelmeyen kısmın tamamı passoligi protesto etmek için gelmemezlik etmiyor. Bizim taraftar grupları arasında yaptığımız bir araştırmaya göre yüzde 99 oranında bir passolig karşıtlığı var. Bu durum seyirciler arasında yüzde 70’i buluyor. Bu yüzde 30’luk kesim hükümetin ve medyanın çarpıtmaları yüzünden böyle düşünüyor. Bu yalanı ortaya atanların Türkiye gerçekliğinden ne kadar uzak olduğu ortada. E-bilet sisteminin bilet alış verişini bireyselleştirdiği için taraftarlar arasında dayanışma ağını ortadan kaldırdı. Bu da taraftar sayısını azalttı” dedi.

‘KARABORSA DAHA DA ARTTI’

Passoligin bir başka gerekçesinin karaborsayı engellemek olduğunu da hatırlatann Bulcay şunları söyledi; “Bu da büyük bir yalan. Görülmüştür ki karaborsa çok daha yaygınlaşmıştır.  İnternet üzerinden bir T.C. numarasını aktardığınız zaman istediğiniz zaman istediğiniz kişiye istediğiniz paraya satabilirsiniz. Bu yalan da deşifre olmuştur. Mağduriyetleri daha artacak biçimde sürecektir. Bunu da devlet, emniyet bilmektedir, aksini de kimse iddia edecek durumda değildir.” 

‘ÇÖZÜM TARAFTAR OLUŞUMLARINDA’

Passoligin küfrü ve şiddeti de önleyemediğini de aktaran Bulcay, “Küfürler yine devam ediyor ve şiddet de stat içinde olmasa da stat dışına taşarak devam ediyor. Bunun çözümü statlardan uzaklaştırmak değildir. Bunun çözümü birlik taraftar oluşumlarıdır” dedi.  

‘BİRLİK OLURSAK KAZANIRIZ’

Yine panele katılan ve 6222 sayılı Kanun’dan dolayı maçlara giremeyen taraftarlar da maç olduğu gün büyük bir zamanlarını karakolda imza atmakla geçirdiklerini dile getirdiler. İmza atamadıklarında ya da imzanın sisteme geç girildiği zamanlar büyük cezalara maruz kaldıklarını ifade eden tribüncüler yine emniyetin keyfi tutumundan şikayetçi. 

İzmirspor 1923 Taraftar Derneği Yöneticisi Mehmet Erkin Baysal, maç esnasında polise mukavemet ettiği için 3 yıldır taraftarı olduğu takımın maçlarına gidemiyor. Bu süreçte kanun hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduğunu belirten Baysal “Hafta içi çok yoğun çalışıyorum ve hafta sonu benim dinlenme zamanım ama hafta sonu imza atmak zorundayız. Ben bu sürede çocuğumla vakit geçirmek istiyorum ve bunu karakolda geçirmek istemiyorum. Benim en büyük mağduriyetim bu. İkincisi kişisel hak ihlali yapıldığını düşünüyorum. Yargı kararı olmadan bu cezayı almayı hukuka aykırı buluyorum. Direk olarak polis cezayı kesiyor.  Biz tribüncüyüz kendimizi pankartlarımızla, şarkılarımızla ifade ederiz. Biz ancak takım ayrımı yapmadığımız zaman bu yasanın üstesinden gelebiliriz” dedi. 

E-BİLETE HAYIR DİYENE MAÇLAR YASAK

Galatasaray - Balçova Yaşam Spor maçında e-bilete hayır pankartı açtığı için gözaltına alınan 9 kişiden biri olan TekYumruk Taraftar Grubu Üyesi Engin Gündüz de 16 Aralık’tan beri cezalı. Cezaya itiraz ettiklerini belirten Gündüz şunları söyledi “Adliyede spor savcılığı yasaya çok hakim değil. Durum bir muamma. Cezayı polisler kendi keyfiyetine göre uyguluyor. Passolige karşı olduğumuz için özel olarak cezalandırıldık. Yasada yaptığımız suç olarak görülmüyor. Anayasanın eşitik ilkesini, masumiyet karinesine aykırı, hukuk dışı keyfi bir uygulama bu durum. Bir an önce kaldırılması gerekiyor toptan. Uçağım rötar yaptığı için bir imzaya yetişemedim. Havaalanında polislere güç bela bu durumu tutanak altına aldırdım ancak bu tutanağı sisteme işletemediğim için ceza alma durumum var. Seyahat edemiyoruz. Maça denk gelir mi diye düşünüyoruz.”

‘YASAKLI MAÇLARDA DA İMZA ATIYORUZ’

Viva Göztepe taraftarı Fettah Karabakan da 11 ay boyunca stadyuma gitmekten mahrum kalmış. Küfür ettiği iddia edildiği için ceza yediğini ancak cezayı mahkemenin ertelediğini söyleyen Karabakan şöyle anlatıyor: “Kırklareli’de üniversite öğrencisiyim. Taraftara yasaklı olan maçlarda bile imza atmak zorunda kalıyoruz. İki defa imzam sisteme geç girildiği için ceza kesildi 500’er TL’den. Göztepe’nin Cizre’de maçı var ben Kırklareli’deyim, maça gitme imkanım yok ama beni maç bitene kadar karakolda bekletiyorlar. Kolluk kuvvetinin keyfi uygulamalarına maruz kalıyoruz”. 

DAVAM BİTTİ, CEZA DEVAM EDİYOR’

Turgutluspor Taraftar  Derneği Başkanı Özkan Çatıkkaş 3 yıldır koruma tedbiri uygulandığı için  maçlara giremiyor. Çatıkkaş ise şunları söyledi, “Dava sonuçlandığı için cezamın bitmesi lazım ama keyfi bir şekilde cezam devam ediyor. Maçtan önce ve ikinci yarı başlamadan imza atmak zorunda kalıyoruz. Bir akraban da ölse o gün maç varsa gidemezsin cenazeye. Çocuğum hastaydı, imza atmaya gidemedim ceza yedim. Rapor da götürdüğüm halde değişen bir şey olmadı. Durumu savcıya anlatıyoruz, savcı cezayı verip geçiyor. Bu sistem çok yanlış bir sistemin tamamıyla değişmesi lazım. Beni cezaevine atması daha iyiydi. Gidip 3 ay yatayım en azından bileyim 3 ay yattığımı.” 

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, Dersim’de muhtarlarla bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...