26 Mart 2015 11:55

Somalı madencilere: Tazminattan vazgeçin işe geri dönün

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından işten çıkarılan madenciler tazminattan vazgeçme şartıyla işe geri alınıyor.

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde facia yaşanan maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin diğer ocaklarından Atabacası'ndan çıkarılan işçiler, yeniden üretim izninin verilmesi üzerine geriye çağrılıyor. Firmanın şartı ise tazminatlarından vazgeçmeleri.

Bu işçilerden biri olan Taner Yıldız, çıkarılan arkadaşlarıyla birlikte şirkete çağrıldıklarını, tazminatlarında vazgeçme şartıyla tekrar işe alınmalarının teklif edildiğini söyledi. Yıldız, "Kaç tane arkadaşlarımızı çağırdılarsa, 'Hakkınız saklı, şu tazminatınızdan vazgeçin.' denildi. İmzalarını atıp işe başladılar. Tazminatlarını isteyenlerini döverek ya da söverek, şiddetli olarak oradan kovdular. Bu durum gerçektir. Bir sürü arkadaşlarımız var. Böyle tazminatından vazgeçen insanlar var. Mecbur bu insanlar, aç. Üst düzey bir yönetici veya taşeron çıkış almamıştır. Tutmuşsun sen bana çıkış vermişsin, tazminatından vazgeç diyorsun. Neden ben tazminatımdan vazgeçeyim? Seninle burada 12 senedir beraber mi çalıştık? Beraber mi o kadar ağırlığı çektik? Bundan altı ay önceki hakettiğimi vermiyorsun, kazancımı vermiyorsun, 'Emekli olduktan sonra vereceğim.' diyorsun. Hayır, ben iş, aş istemiyorum. Hakettiğimiz tazminatlarımızı istiyoruz. İşi, aşı Soma Kömürleri'nin kendisinin olsun. İşveren adam getirir, orada eski düzen, eski sistem, eski zihniyet. İmamın fikri değişmediği sürece burada zikir değişmez, çünkü bunlar kinci insanlar. Önce bu insanların kazançlarını verin, ondan sonra iş verin. İş sağlığı ve güvenliği düzenli bir iş verin. Buna kimse itiraz etmiyor ama bu şekilde iş istemiyoruz." şeklinde konuştu.

'ŞİRKETTE ALACAKLARIMIZ SAKLIDIR'
Madenden çıkarılan fakat tazminatı verilmeyen işçilerden Sami Yavuz da bu uygulamaya bir anlam veremediğini söyledi. Yavuz, "Çünkü bu tazminat bizim yasal bir hakkımız. Bunu niye böyle yaptılar, ben de anlayamadım. 'Tazminattan vazgeçersen işine devam et' gibi bir durum var. Özellikle sekiz ve on yıllık çalışanları bu şekilde çağırıyorlar. Bunların tazminatları yüksek olduğundan dolayı tekrar çalışmaya çağırıyorlar. Bu kişiler tazminatından vazgeçerek, 'Şirkette alacaklarımız saklıdır' diye böyle bir durum var. Biz de bunu arkadaşlarımızla kabul etmiyoruz. Biz burada sadece hakkımız olan tazminatımızı istiyoruz. Taşeron sistem halen madende devam ediyor. 'Kaldırıyoruz' dediler ama ne yazık ki devam ediyor. Atabacası'na gittik, 'Taşerona gireceksin' diyorlar." dedi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Taşınmazlar, madenler, meralar, ormanlar TÜRGEV’e

SONRAKİ HABER

Maliye emekçilerinden grev uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...