26 Mart 2015 11:16

Nikel madeni tarımı bitiriyor

Turgutlu TARİŞ Üzüm Satış Kooperatifi Başkanı Nuri Pala, bu sene üzümde yaşanan bozulmalara dikkat çekerek, bu durumun nedenini Çal Dağı’nda yapılan nikel madenciliğine bağladı.

Paylaş

Turgutlu TARİŞ Üzüm Satış Kooperatifi Başkanı Nuri Pala, bu sene üzümde yaşanan bozulmalara dikkat çekerek, bu durumun nedenini Çal Dağı’nda yapılan nikel madenciliğine bağladı.

Turgutlu yöresindeki ekolojik mücadele yürüten TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) geçtiğimiz günlerde Turgutlu TARİŞ Üzüm Satış Kooperatifi Başkanı Nuri Pala’yı makamında ziyaret etti.  

‘ASİT YAĞMURLARI’

Ziyarette “Çal Dağı’ndaki madenin zararlarını üzümde görmeye başladık” diyen Pala, şunları söyledi; “Bu yıl herkes üzümünü 10 numara olarak serdi ama sergiden 8 numara, 7 numara kaldırdı. Bunun nedeni ise sadece 3-5 dakika süren bir yağmur. Şimdiye kadar üzümler sergide çok yağmurlar yedi, ama bu zamana kadar böyle bir şey hiç yaşanmadı” diye konuştu. Manisa’nın tarımda ülkenin en değerli bölgesi olduğunu belirten Turgutlu TARİŞ Başkanı Pala, sözlerini de “Bu maden Manisa Ovası’nın başının belasıdır. Böyle bir yerde bu madencilik bir cinayettir” şeklinde tamamladı.

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Yaşar da, “Ben Sarıbey köylüsüyüm. Bizim köyümüzün büyük kesiminin geçimi üzüme dayanır. Bunca yıldır ne üzümler kaldırdık, ne sergiler, ne yağmurlar gördük. Ama böyle bir şey ilk defa yaşanıyor. Nedeni ise üzümler sergideyken sadece 3 dakika süren yağmur. Hatta yağmur bile değil, sadece bir çisenti. Bu da yağmurda asit etkisinin varlığı ile açıklanabilir” diye konuştu.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, domateste çok ciddi zarar yaşandığını ifade ederek, “Hiç beklemediğimiz ve ummadığımız bir şey yaşadık. Ama bu durumu madenin etkisine bağlayanlar çoğunlukta, çünkü başka türlü açıklayabilmek de mümkün değil” şeklinde konuştu. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halk otobüsünün çarptığı öğrenci için üniversitede tören

SONRAKİ HABER

Zekeriya Öz’ün davasında duruşma ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...