01 Ağustos 2011 03:26

‘Kadın cinayetlerinde aile değil kadın korunmalı’

Eski eş, koca, baba, amca tarafından öldürülen kadınlara, her geçen gün yenisi eklenirken, Eğitim Sen, “ailenin değil kadının korunması için daha kaç cinayet işlenmesi gerekiyor” diye sordu. Kadının aile bireyi olan ya da olmayan erkek tarafından öldürülmesinin engellenmesi için kadının birey olarak korunma

‘Kadın cinayetlerinde aile değil kadın korunmalı’
Paylaş

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu dün yaptığı yazılı açıklama ile, “Ailenin değil kadının korunması için daha kaç cinayet gerekiyor?​” sorusunu sordu. “Ahlaksızlık yaptı öldürdüm” diyen eski eşin öldürdüğü Müzeyyen Yanıkbaş’ın en son kadın kurban olduğu hatırlatılan açıklamada, mevcut eşitsiz cinsiyet ilişkilerinin yeniden üretildiği ailenin korunmasının amaç olduğu durumda, kadınların bedenlerinin ve hayatlarının önemsiz hale geldiği kaydedildi.

HADIMLAŞTIRMA, KELEPÇEYE DÖNER; KAFA AYNI KALIR

AKP hükümetinin gündeme getirdiği “kelepçe” yönteminin tepki toplayan “hadımlaştırma” önerisinin benzeri olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çözüm hadımlaştırmada ya da kelepçede mi yoksa zihniyetlerde mi? Şu son iki şiddet olayı bile, kadına yönelik şiddetin gerisindeki değerleri, algıları, yargıları açıkça ortaya koymaya yetmektedir. Kadına yönelik şiddetin gerisinde kontrol edilemeyen dürtüler, kelepçelenerek engellenecek davranışlar değil, kadınlığa ve erkekliğe yüklenen farklı ve eşitsiz roller, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsiz güç ilişkileri bulunmaktadır”

‘BU YASALARLA ŞİDDET ÖNLENEMEZ’

Kadınların aile içi şiddetten korunmasını amaçlayan yasanın bile, “Ailenin korunmasına dair kanun” şeklinde olduğu kaydedilen açıklamada, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bünyesine geçerek işlevsizleştirildiği hatırlatıldı. Bu zihniyetle kadını birey olarak değil, ailenin bir unsuru olarak görmenin ötesine geçilemeyeceğine ve kadına yönelik şiddetin önlenmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekildi. Eğitim Sen açıklamasında hükümete seslenerek aileyi değil, kadını korumayı esas alacak düzenlemeler yapılması ve kadının ailenin bir parçası değil, bir birey olarak görülmesi konusunda hükümeti uyardı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eşsiz bir yaylada Bêrîvan olmak

SONRAKİ HABER

Pertek’te festival coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...