25 Mart 2015 11:38

Demirtaş: İzleme heyeti HDP'nin değil barışın olmazsa olmazı

Kafkas Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret eden Selahattin Demirtaş, Çerkes halkının ve mücadelesinin siyasette daha görünür olması gerektiğini söyledi. İzleme Heyeti'nin HDP için bir kırmızı çizgi olup olmadığı ile heyetin kurulup kurulmayacağı sorulan Demirtaş ‘HDP’nin kırmızı çizgisi değil barışın olmazsa olmazı’ diye cevap verdi

Paylaş

Kafkas Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret eden Selahattin Demirtaş, Çerkes halkının ve mücadelesinin siyasette daha görünür olması gerektiğini söyledi. İzleme Heyeti'nin HDP için bir kırmızı çizgi olup olmadığı ile heyetin kurulup kurulmayacağı sorulan Demirtaş ‘HDP’nin kırmızı çizgisi değil barışın olmazsa olmazı’ diye cevap verdi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim görüşmeleri kapsamında Kafkas Dernekleri Federasyonunu'nu (KAF-FED) ziyaret etti. Görüşme öncesinde yapılan basın açıklamasında konuşan Demirtaş, “İstiyoruz ki; bu coğrafyada ortak geçmişimizi acısıyla, tatlısıyla yanlışıyla inkar etmeden ortak geleceğimizi nasıl birlikte nasıl gerçekleştirebiliriz? Bunu tartışalım. Toplumsal bütün kesimler de siyasete müdahale etme hakkına sahip olsunlar, hükümetin aldığı kararlara etki edebilsinler. Kendi dilimizle, dinimizle, kültürümüzle bu ülkenin eşit yurttaşı olarak eşit hizmet ve muamele görmek istiyoruz diyen her kesim bu sistemde yer bulmalı” dedi. Ancak Türkiye'deki devlet sisteminin demokratik katılım anlayışına sahip olmadığını ve bu kesimlerin karar alma süreçlerine katılımının gerçekleşmediğini söyleyen Demirtaş, KAF-FED'i ziyaret sebeplerinin de bu olduğunu ifade etti. 

Demirtaş, “Acılı bir geçmişe sahip, soykırımlarla kendi anavatanlarından başka topraklara savrulmuş Çerkes halkı, gittiği yerleri vatan belleyip onurlu bir yaşam mücadelesi veren onurlu halklardan biridir” dedi. Çerkes halkının siyasette daha görünür var olması, kendi diliyle kültürüyle katılabilmesinin kıymetini vurgulamak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydeden Demirtaş, KAF-FED'in her zaman Türkiye'nin demokratikleşmesinin yanında olduklarını dile getirdi. Demirtaş, “Eğer Türkiye kalıcı bir demokratikleşme reformu gerçekleştirecekse; KAF-FED gibi kuruluşların görüşü hatta yeri geldiğinde onayı alınmadan gerçek eşit ve adil yaşamı gerçekleştirmek kolay olmayacak” dedi. 

'BU SEVİYESİZ TARTIŞMAYI İZLEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ'

Gazetecilerin soruları üzerine Arınç-Gökçek tartışmasına ilişkin de konuşan Demirtaş, “İnşallah daha çok birbirlerine girerler de, kim hangi parseli kime satmış, nasıl peşkeşler çekilmiş bunları hep birlikte öğreniriz. Çözüm sürecinde kaynaklı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Gökçek'in çözüm süreciyle ne alakası var? Ancak Cumhurbaşkanlığı ve hükümet arasındaki derin kırılmayı örtbas etmeye çalışan bir belediye başkanı ve Başbakan yardımcısı arasındaki seviyesiz tartışmayı izliyor Türkiye. Bunu izlemek zorunda değiliz. Bir araya gelsinler birbirlerine ne söylemek istiyorlarsa söylesinler” diye konuştu. 

İZLEME HEYETİ HDP’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ DEĞİL BARIŞIN OLMAZSA OLMAZI

İzleme Heyeti'nin HDP için bir kırmızı çizgi olup olmadığı ile heyetin kurulup kurulmayacağı sorulan Demirtaş, "Biz bu ülkede barış olsun istiyoruz. Belki çatışmalar durdu ama barışı kalıcı hale getirmenin yolu barışı topluma mal etmektir. Bunun için de belli yöntemler var. İzleme Kurulu da katkı sunar diye düşünüyoruz. Bir kırmızı çizgiden öte dünyada bu işler böyle olmuş. Küs olan, kavgalı olan taraflar oturup bir masada konuşurken birileri hakemlik yapar, yardımcı olur, ön açar. Olmazsa olmazdan bizim kırmızı çizgimizden öte barış mevzularının olmazsa olmazıdır. Yoksa HDP'nin kırmızı çizgisi değildir. Biz yine de her halükarda sürece katkı sunarız. Ülkemizin barışı için önemsediğimiz için şu kırmızı çizgimizdir gibi dayatmalarda bulunmayız. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlar rahatlıkla çözülür ve hayata geçer diye temenni ediyoruz. Hükümetin vereceği bir karar. Biz bu konuda HDP olarak karar versek dahi hayata geçmesi hükümetin onayına bağlı adaya gidiş konusu" diye konuştu.

'HDP'NİN İLGİSİ OLUMLU KARŞILANIYOR'

KAF-FED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, ulusal bir mücadele içerisinde olduklarını ve kritik bir süreç olan 2015 seçimleri öncesinde HDP ziyaretinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Çerkeslerin yaklaşık 150 yıldır Türkiye diasporasında varoluş mücadelesi verdiğini kaydeden Alankaya, Çerkeslerin dili, kültürü ve geçmişi için mücadele ettiklerini dile getirdi. Aslankaya, “Ancak gelinen noktada bu farklılıklarımızı kaybetmek üzereyiz. Çerkesçe UNESCO tarafından kaybolmakta olan diller listesine girmiş durumda. Önümüzdeki süreçte ülkenin demorkatik gelişimi ulusların kendi özgünlükleriyle yaşauyabilmesi için oluşturulan her alanda diğer sivil toplum kuruyluşlarıyla birlikte katkı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Diğer partilerle de toplantılar yaptıklarını kaydeden Aslankaya, HDP'nin federasyonlarına gösterdiği ilginin toplum tarafından olumlu karşılandığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

İÜ, Cumhurbaşkanına seslendi: İrademiz dışında hiçbir yönetim meşru değil

SONRAKİ HABER

Çözüm sürecine Erdoğan değil Demirtaş zarar veriyormuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...