25 Mart 2015 01:08

Silahsızlanmaya hükümet engeli!

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kaleme aldığı ve Diyarbakır Newrozu’nda okunan mektupta silahsızlanmaya varacak yolun kilometre taşı olarak belirtilen, ‘hakikat ve yüzleşme komisyonu’ ile ‘Meclis komisyonunun devreye girmesine yönelik talepler, hükümetin engellemelerine takılıyor. Daha önce HDP ve CHP’nin konuya ilişkin verdiği önergeler iktidar tarafından gündeme alınmayarak, silahsızlanmaya varacak yol hükümet tarafından tıkandı

Paylaş

Zeynep KURİŞ
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kaleme aldığı ve Diyarbakır Newrozu’nda okunan mektupta silahsızlanmaya varacak yolun kilometre taşı olarak belirtilen, ‘hakikat ve yüzleşme komisyonu’ ile ‘Meclis komisyonunun devreye girmesine yönelik talepler, hükümetin engellemelerine takılıyor. Daha önce HDP ve CHP’nin konuya ilişkin verdiği önergeler iktidar tarafından gündeme alınmayarak, silahsızlanmaya varacak yol hükümet tarafından tıkandı.

Her iki parti tarafından verilen önergeler ve kanun tekliflerinde, sorunun çözülmesinin yol ve yöntemlerine de yer verilmişti. HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, komisyonunun bir an önce kurulması gerektiğine işaret ederek, “Komisyon kurulması durumunda süreç ilerler. Komisyon ve süreç birebir bağlantılı” dedi. 

Abdullah Öcalan, Newroz mesajında “Umarım ilkesel mutabakata en kısa sürede varıp parlamento üyeleri ve İzleme Heyeti’nden teşkil edilen bir hakikat ve yüzleşme komisyonundan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etme durumunu yaşarız” diyerek PKK’nin silahsızlanmayı gündeme alacağı kongrenin toplanma şartlarını dile getirmişti. Öcalan’ın silahsızlanmaya varacak yolun en önemli aşaması olarak ortaya koyduğu ‘hakikat ve yüzleşme komisyonu oluşturulması’ yönündeki isteğini daha önce HDP ve CHP verdikleri önergelerle Meclise taşımıştı. HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken konuya ilişkin kanun teklifi vermişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, ‘toplumsal mutabakat komisyonu ile ortak akıl heyeti’ kurulmasına ilişkin yasa önerisi vermişti.

HDP KANUN TEKLİFİ SUNMUŞTU

Buldan ve Baluken’in 14 Ocak tarihinde Meclise verdiği ‘tarihsel hakikatler ve yüzleşme komisyonu’ kurulması hakkında kanun teklifinde dünya yüzleşme ve hakikat komisyonları örneklerine yer verilmiş, Arjantin, Bolivya, Çad, Şili, El Salvador, Gana, Guetemala, Haiti, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Liberya, Fas, Panama, Peru, Sierra Leone, Güney Afrika, Güney Kore, Uganda, Uruguay, eski Yugoslavya, Ruanda, Nepal, Nijerya gibi benzer sorunlar yaşayan ülkelerdeki benzer komisyonlara yer verilmişti. 

CHP 5 KOMİSYON ÖNERMİŞTİ

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun yasa önerisinde ise ‘Geçmişte yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması’, ‘Uludere / Roboski Katliamı’nın araştırılması’, ‘Faili meçhul cinayetlerin ve kayıpların araştırılması’, ‘İşkence ve işkencecilerin araştırılması’ ve ‘Gerçekleri araştırma komisyonu kurulması’ gibi araştırma komisyonlarının kurulması talep edilmişti. Her iki yasa önerisi de Meclis Anayasa Komisyonunda bekletilmeye devam ediyor.

TEKLİFLER MECLİS GÜNDEMİNE ALINMADI

HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, ‘hakikat ve yüzleşme komisyonunun kurulması ile ilgili verdikleri kanun teklifinin hâlâ bekletildiğine işaret ederek, “Teklifler ancak AKP istediğinde gündeme gelebiliyor. Halen gündeme alınmış ya da Genel Kurula indirilmiş değil” dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, Diyarbakır Newrozu’nda okunan mektubunda da belirttiği gibi komisyonun kurulmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Buldan, “Bir an önce kurulması gerekiyor ama nasıl bir yol, yöntem izlenecek bize iletilen bir şey yok. Newroz’dan sonra hükümetle bir görüşme de gerçekleştirmedik. Bu hafta içerisinde bir görüşme yaşanırsa orada konuyu tekrar ele alacağız” dedi.

KOMİSYON SÜREÇLE BİREBİR BAĞLANTILI

Sürecin başından bu yana komisyon kurulması gerektiğini belirttiklerini söyleyen Buldan, “Komisyonun şu saat itibari ile kurulması sürecin pozitif anlamda ilerlemesi yönünde katkı sağlar. Komisyon süreçle birebir bağlantılı” dedi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Samimiyseniz zorunlu GSS’yi kaldırın

SONRAKİ HABER

Domuz gribi şüphesiyle İzmir'e nakledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...