24 Mart 2015 17:22

GSS borçları silinecek mi?

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Çalışma bakanı Faruk Çelik’e GSS prim borçlarının silinip silinmeyeceğini sordu.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Çalışma bakanı Faruk Çelik’e GSS prim borçlarının silinip silinmeyeceğini sordu. 

Genel Sağlık Sigortası kapsamında, gelir seviyesi testi sonucu, yeşil kart pozisyonundan çıkıp aylık prim ödemek durumunda kalanların bir kısmının, içinde bulundukları yoksulluk nedeniyle primlerini ödeyemedikleri ve sağlık hizmeti alamadıklarını belirten Tüzel, “Konuyla ilgili olarak 2012 yılından bu yana yaklaşık 4 adet önerge verilerek, işsiz, yoksul insanların GSS prim yükümlüsü yapılmasının anlamsızlığı ifade edilmeye çalışılmıştır.

Ancak hükümet bunu da bir seçim malzemesi olarak kullanmaktan kaçınmamıştır. İki yıldır torba yasa ile milyonlarca yurttaşımızda GSS prim borçlarının tamamen silineceği beklentisi oluşturulmasına rağmen, konuyla ilgili prim yapılandırmasını ele alan Torba Yasa bu beklentileri karşılamamıştır” dendi.

TAMAMEN SİLİNMELİ

GSS prim borcu olan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu yaklaşık 6 milyon kişinin sorunun çözümüne dair hükümetin Meclise sunduğu bir yasa tasarısı olmadığı halde, GSS prim borçları affedilmiş gibi haberlerin çıkmasının düşündürücü olduğunu belirtilen Tüzel, şöyle devam etti: “Bu konuda hükümetten beklenilen reklam edildiği gibi bir yasal çalışma yaparak prim borçlarının tamamen silinmesi ve işsiz olan yurttaşlarımızın üzerine bir de GSS prim yükü yükleyerek vatandaşı sürekli devlete borçlu kılan bu yasa maddesinin iptal edilmesidir.”

Samimiyseniz zorunlu GSS’yi kaldırın

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Tüzel, Çelik’ten şu soruları yanıtlamasını istedi: 

* GSS prim borçlusu olan yaklaşık 6 milyon kişi, 2012 yılından bugüne kadar GSS kapsamında sağlık hizmeti alabilmiş midir?

* Bugün GSS kapsamında geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar kaç kişidir?

* Geliri, asgari ücretin üçte birinden fazla çıkıp prim ödeme yükümlüsü olanlardan kaçı prim ödeyebilmektedir?  Ödeyemeyenlerin sayısı kaçtır? Ödeyemeyenlerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler (eş, öğrenci, kız çocuğu vb.) sağlık hizmetinden faydalanabiliyor mu?

* Torba yasaya göre yapılandırma kapsamında kaç GSS prim borçlusu SGK’ye başvuru yapmıştır?

* Bugüne kadar GSS prim borçlarının tahsili için neden SGK diğer prim borç tahsili gibi yasal süresi geçince haciz işlemi başlatamamıştır? Asıl amaç sürekli prim borçlusu yaratarak seçim dönemlerinde af söylentileriyle insanların yoksulluğunu suistimal etmek midir?

* Gerçekten tarafımızdan verilecek GSS prim borçlarının silinmesi ve bu uygulamanın tamamen iptal edilmesi ile ilgili yasal bir çalışmanız var mı? Yok ise, bu yönde verilecek bir teklifine onay verir misiniz? Neden? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çelik-İş yöneticileri açlık grevine başlayacak

SONRAKİ HABER

Instagram’ın yeni uygulaması yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...