01 Ağustos 2011 02:57

Tezgahlara bakıp geri dönüyorlar

Ramazan ayı bugün başladı. Ağustos sıcaklarında oruç ayını karşılayan yurttaşlar, günler öncesinden Ramazan hazırlıklarına başlamışlardı. Ancak evdeki hesaplar çarşıya uymuyor; alışverişe gidenlerin hepsinde aynı şikayet ve yakınma: Her şey ateş pahası.“İstanbul Eminönü Ramazan hazırlıklarını yapanlar taarfında

Tezgahlara bakıp geri dönüyorlar
Paylaş
Eda Yıldırım / Mehmet Akgül

“İstanbul Eminönü Ramazan hazırlıklarını yapanlar taarfından doldu”, “Ramazan için alışveriş telaşı” gibi haberler bu yıl yok, çünkü kıt kananat geçinen halk eskisi kadar Eminönü’ne rağbet etmiyor Emekli maaşlarıyla çarşıya alışveriş yapmaya gelen yaşlı bir çift,  emeklilerin durumunu şu sözlerle, devlete bir kez daha hatırlatıyor: “Devletin zam yapmadığı, düşük bir  emekli maaşıyla geçinen insanlar nasıl gelip ramazan alışverişi yapsın. Devlet insanlarına kaliteli bir yaşam sunmalıdır, yaşlısını korumalıdır.”

Kağıthane’de işçilik yapan Dursun Altay da, insanların alım gücünün, çarşı pazara yetmediğini vurguladı.Her şeyin ateş pahası olduğunu söyleyen Altay, “parası olan insan her şeyi alır ancak parası olmayan insan tezgahlara bile yanaşamıyor” diye konuştu.

Çarşıda alışveriş yaparken konuştuğumuz Gülümser Altay, düşük maaşla geçinen insanların karşısına cep yakan fiyatlar konulduğunu söyledi. Güçleri yettiğince çarşıdan pazardan bir şeyler aldıklarını söyleyen Altay, “Eskiden her şey daha iyiydi. Şimdi paramız yettiğince yaşıyoruz” diyerek kendisi açısından son sözleri söyledi.

ESNAF DA DERTLİ

700 TL ile geçinen bir insanın Ramazan alışverişini düşünemeyeceğini söyleyen çarşı esnafı balıkçı Yalçın Türkoğlu, “İnsanların giderlerinden para kalır mı ki gelip burada Ramazan alışverişi yapsınlar. Çupranın kilosu bugün 15 TL, en kötü peynir 10 TL. Bu adam ne yapacak; tabii ki  ancak tezgahın yüzüne bakıp gidecek” diyerek bu sessizliğin cevabını ortaya koydu.

Önceki yıllara göre bu yıl ramazan alışverişlerinde ciddi düşüş yaşandığını söyleyen  Eminönü  esnaflarından  Mehmet Kandemir, “Fiyatlarımız çok yüksek değil, ancak insanlar asgari ücretle çalışıyor, Ramazan alışverişi yapamıyorlar” diye konuştu.

Mehmet Kandemir’i aynı çarşıda çerezci dükkanı olan esnaf Necati de şu sözleriyle  destekledi: “Önceki yıllarda Eminönü bir hafta öncesinden dolup taşardı, şimdi arife günü bile eski yoğunluğun yüzünü görmedik. Ben çerez satıyorum buraya gelen bir insan en az 50 TL harcamak zorunda. Ramazana özel fiyat düşürdük ancak insanlar yine de pahalı buluyor çünkü para yok. Maaşlar düşük, o yüzden her şey  pahalı geliyor. (İstanbul/EVRENSEL)


ASGARİ BESLENME MALİYETİ 860 TL

HAKSEN, dört kişilik bir ailenin Ramazan ayındaki asgari beslenme giderini 860 TL olarak hesapladı. Hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin günlük beslenme maliyeti ise 28.67 TL olarak belirlendi.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Ar-Ge tarafından yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin Ramazan ayındaki asgari beslenme gideri 860 TL olarak hesaplandı.
Dört kişilik bir ailenin asgari mutfak giderleri için gerekli temel tüketim maddeleri baz alınarak yapılan araştırmada, haftada 1 kg et, 1 adet tavuk, 1 koli yumurta, 1 kg peynir ve zeytin, 2.5 kg yoğurt, sebze ve meyve gideri için 50 TL olmak üzere diğer temel tüketim maddelerinin maliyetleri hesaplandı.

Hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin günlük beslenme maliyeti ise 28.67 TL olarak belirlendi.

Hesaplamada, ailenin Ramazan ayında yapacağı aylık harcamalar içinde zeytin ve peynire 40’ar TL, et için 100 TL, tavuk için 24 TL, prinç için 20 TL, sıvıyağa 20 TL, tüp gaza 60 TL, çaya 30 TL, una 5 TL, yumurtaya 24 TL, yoğurta 30 TL, süte 15 TL, ekmeğe 30 TL, Pazar alışverişine 200 TL, damacana suya 112 TL ve diğer giderler için 100’TL ayrıldı.

ASGARİ ÜCRET 658 TL

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, araştırmanın sonuçlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Bu araştırma insanların en temel ihtiyaçları baz alınarak yapılmıştır. Dikkate alınmayan diğer giderleri de göz önüne alırsak aslında daha yüksek bir maliyet ortaya çıkıyor. Asgari ücretlinin 658 TL, 4/C’li personelin 806 TL aylık ortalama ücretle çalıştığı göz önüne alındığında, Ramazan ayının bu kesimler açısından ne kadar zor geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Suriye'de ok yaydan çıktı artık'

SONRAKİ HABER

31 yıldır kayıp, resmi kayıtlarda yaşıyor üstelik vatandaşlıktan çıkarıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...