23 Mart 2015 13:51

Mahkemeden milletvekiline: Fakir fukarayı savunamazsın!

İstanbul’da toplu ulaşım araçlarına yapılan zammın iptali için mahkemeye dava açan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a mahkemeden ilginç bir cevap geldi. Mahkeme milletvekili seçilen bir kişinin düşük gelirli vatandaş için iptal davası açmasını ‘Güncel menfaati olmadığı’ gerekçesiyle reddetti.

Paylaş

İstanbul’da toplu ulaşım araçlarına yapılan zammın iptali için mahkemeye dava açan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a mahkemeden ilginç bir cevap geldi. Mahkeme milletvekili seçilen bir kişinin düşük gelirli vatandaş için iptal davası açmasını ‘Güncel menfaati olmadığı’ gerekçesiyle reddetti.

Fakir fukara için dava açtığını söyleyen Tanal, “Mahkeme bir milletvekili düşük gelirli vatandaşın sorununu savunamaz diyerek kararı reddetti” dedi.

ZAM ENFLASYONU 3’E KATLAYINCA...

CHP’li Tanal, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde toplu ulaşıma yapılan zammın iptaliyle ilgili açtığı davanın İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesi nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Tanal, “12 Haziran 2014 tarihinde İstanbul toplu ulaşım araçlarında yüzde 10 ile 33 arasında değişen ulaşım zamlarının iptali ile ilgili dava açmıştım. Davayla ilgili İstanbul 6. İdare Mahkemesi gerçekten kamu oyunu ilgilendiren ilginç bir karar verdi. Davayı ben şöyle ibraz etmiş olayım. Dava açma gerekçemizi İstanbul’da enflasyon oranının çok üzerinde yüzde 10 ile 33 arasında bir zam gelmesi nedeniyle bunun sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmadığını, ulaşımın bir kamu hizmeti olduğu kamu hizmetinin de kâr getirme amacına yönelik zamların yapılmaması gerektiği ve bu sebepten dolayı yapılan zammın çok fahiş olduğu bunun iptali ile ilgili dava açtım” ifadelerini kullandı.
Tanal, Mahkemenin dava açma yetkisi olmadığı yönündeki kararıyla şunu ima ettiğini söyledi: “Bir kişi milletvekili seçildiği zaman o kişinin düşük gelirli vatandaşın sorunu ile ilgili dava açma yetkisi yoktur”.

GEREKÇE: VEKİL TOPLU TAŞIMA KULLANMAZ

Mahkemenin kendisine milletvekili olduğun için toplu ulaşım araçlarını kullanmıyorsunuz dediğine dikkat çeken Tanla şöyle konuştu: “Siz diyor milletvekili seçildiniz siz toplu ulaşım araçlarını kullanamazsınız diyor. Bu karaların sosyal hukuk devleti anlayışına aykırı olduğu bir milletvekilinin Anayasa’nın hükümleri uyarınca içerden ve dışarıdan vatandaşın tüm sorunları ile ilgilenmesi gerekir. Bu benim olmazsa olmaz koşullarımdan bir tanesidir. Kaldı ki benim milletvekili olduğumu söylüyor dosyasında Ankara’da olduğumu söylüyor aynı mahkeme benim ev adresime de tebligat çıkarıyor. Bu ne lahana bu ne perhiz. Yani eğer ben bir iktidar milletvekili olmuş olsaydım mahkeme tek celsede bu kararı vermiş olacaktı. Muhalefet partisinde olduğunuz zaman bu yargının siyasallaştığı gerçekten iktidarın aleyhine karar veremeyeceğine açıkça karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

HUKUKUN KIRINTISI VARSA

Konuşmasında Medeni Kanun’un 9. maddesine dikkat çeken Tanal, “Ben İstanbul’da oturuyorum. İstanbul milletvekiliyim ve netice itibariyle tebligatı bana İstanbul’a gönderiyor. fakir fukaraya ilişkin dava açtığım zaman sen milletvekilisin sen fakiri savunamazsın senin bu davayı açmanda güncel bir yararın yoktur diyor. Bu karar Sosyal devlet ilkesine, anayasaya ve hak arama özgürlüğüne aykırıdır. Bununla ilgili temyiz ettik. Eğer hukuki kırıntı varsa mahkeme kararının bozulması gerekir” şeklinde konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

‘Ebola ile mücadele henüz bitmedi’

SONRAKİ HABER

İÜ öğrencileri: Erdoğan’ın atayacağı rektörü tanımıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...