23 Mart 2015 13:45

‘Ebola ile mücadele henüz bitmedi’

Batı Afrika’da Ebola salgını olduğunun resmen ilan edilmesinin üzerinden bir yıl geçti; ancak uluslararası yardım kuruluşları Ebola ile mücadelenin henüz sona ermediğini bildiriyor.

Paylaş

Batı Afrika’da Ebola salgını olduğunun resmen ilan edilmesinin üzerinden bir yıl geçti; ancak uluslararası yardım kuruluşları Ebola ile mücadelenin henüz sona ermediğini bildiriyor.

Bir yıldır süren Ebola salgınında, çoğu Gine, Sierra Leone ve Liberya’da olmak üzere 10 binden fazla insan öldü.

Ocak ayı sonunda Dünya Sağlık Örgütünün “Ebola salgınıyla mücadelede yeni bir aşamaya ulaşıldığı” şeklindeki açıklaması, iyimserlik havası yaratmıştı.

Ancak Ebola salgınıyla mücadeleye öncülük eden Médecins Sans Frontières (Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü), o tarihten bu yana Ebola hastası sayısında hiçbir önemli düşüş kaydedilmediğini bildirdi. Örgüt, Ebola salgınıyla, sağlık ve yardım sistemlerinin olağanüstü durumlarda ne denli yavaş harekete geçtiğinin açık bir şekilde görüldüğünü kaydetti.

Yardım kuruluşu Oxfam, yardım örgütlerinin ve hükümetlerin tıbbi yardımlara çok fazla odaklandıklarını, salgından etkilenen toplumlarla yeterince ilgilenmediklerini kabul etti.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü de, şimdi bile, bazı çalışanlarının, Ebola’nın gerçek bir tehlike olduğunu kabul etmeye yanaşmayan insanların saldırganca davranışlarına hedef olduğunu bildirdi. BM Ebola Grubunun Başkanı İsmail Ould Şeyh Ahmed de, salgının başlangıcında hataya düştüklerini ve zaman zaman hastalıkla ilgili olarak yaptıkları tavsiyelerde “kibirli davranıldığını” itiraf etti; ancak hatalardan derslerini aldıklarını ve ağustos ayı sonuna dek Ebola virüsünün ortadan kalkmış olacağını belirtti. Salgının küresel düzeyde bir acil durum niteliği taşıdığının açıklanması içinse, 5 ay daha geçecekti. Bu noktada 1000 kişi Ebola yüzünden can vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Öğrencileri pet şişeye oturtmak istedi'

SONRAKİ HABER

Mahkemeden milletvekiline: Fakir fukarayı savunamazsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...