23 Mart 2015 13:10

Elazığ'da mağdur işçiler açlık grevine başlıyor

Elazığ’da 2004 yılında İl Özel İdaresi tarafından Uluova’nın sulanması için kurulan Eyüp Bağları Sulama Birliğinde çalışan işçiler tasfiye edildikten sonra Devlet Su İşleri (DSİ) ve valilik arasında kaldıklarını ifade etti.

Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ

Elazığ’da 2004 yılında İl Özel İdaresi tarafından Uluova’nın sulanması için kurulan Eyüp Bağları Sulama Birliğinde çalışan işçiler tasfiye edildikten sonra Devlet Su İşleri (DSİ) ve valilik arasında kaldıklarını ifade etti. İşçiler 5 yıl boyunca maaş alamadıklarını, SGK’lı olduklarını ancak tedavi olup ilaç alamadıklarını belirttiler. İşçi olarak gözüktüklerini fakat işsiz olduklarını belirten işçiler yarın açlık grevine başlayacak.

5 YIL BOYUNCA MAAŞ ALAMADILAR

Eyüp Bağları Sulama Birliği işçisi Süleyman Tanış, “Valilik kurdu. DSİ’ye devretti. Şimdi muhatap bulamıyoruz. 5 yıldır maaş alamıyoruz. İşçiyiz ama işsiziz” sözleri yaşadıkları mağduriyetini dile getirdi. Tanış, hakları için açlık grevini başlayacaklarını söyledi. DSİ ile mahkemelik olduğunu hatırlatan Tanış, “İş çıkışımı istedim ancak ‘istifa edebilirsin’ dediler. SGK var. Tedavi olabiliyoruz ancak ilaç karşılanmıyor. Çünkü maaş yok. Özel bir şirkete girmek istiyorum çalışmak için ‘olmaz, sen başka yerde zaten çalışıyor görünüyorsun’ diyorlar. Mağdur olduk. Bunu duyan yok. Sesimizi duyurun” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Tanış, “Valiye gidiyoruz bizi DSİ’ne gidin diyor. DSİ’ye gidiyoruz ‘bizle işiniz yok. Gidin valiye’ diyorlar. Bizimle dalga geçiyorlar” şeklinde konuştu. Tanış, Eyüp Bağları Sulama Birliği’nin devrinin ise DSİ’nde olduğunu hatırlattı. Sulama birliğinin çiftçinin mağdur olmaması ve ektiğini sulaması için devlet tarafından kurulduğunu da hatırlatan Tanış, “Toprağını sulayamayan çiftçi de mağdur bizim gibi. Oy zamanı sözler verip kandırıyorlar bizleri. Ama artık yemeyeceğiz. Söz namus dediler. Bu mu namusunuz?” diye sordu.

‘AKP’Lİ VEKİL SÖZÜNÜ TUTMADI’

Mağdur olan işçilerden Erol Cevher de 5 yıldır çalışıyor gözüktüklerini ancak maaş alamadıklarını ve mağdur olduklarını belirterek “İçeride maaşlarımız ve ikramiyelerimiz  var. 2007’de kadro aldık. Bizler kadrolu işçileriz güya. Sorunlarımız bir an önce çözülsün istiyoruz” dedi. Siyasetçilere olan inancını da yitirdiğini dile getiren Cevher şunları söyledi: “Geçen yıl Harput’ta iç işleri bakanına bizzat durumu anlattım. Yanında AKP Millet Vekili Şuay Alpay’da vardı. ‘artık benim borcum’ ‘ben çözeceğim. Söz’ dedi. Ama sözünü tutmadı. Artık çözülmüyor madem biz de kendi işimizi kendimiz göreceğiz. Yarın Beyazçeşme’de açlık grevine başlıyoruz. İnandığımız tek şey halkımız. Onlardan da destek bekliyoruz.”

2004 yılında İl Özel İdaresi tarafından Uluova’nın sulanması için kurulan Eyüp Bağları Sulama Birliği 2009 yılında elektrik borcundan dolayı kapatılmış ve 27 işçi mağdur edilmişti. O dönem yaşananları Evrensel gazetesi olarak takip etmiş yaşananları okuyucularımızla paylaşmıştık.

ÖNCEKİ HABER

Üç Nokta 'aşk ve sanat'ı çarpıştırıyor

SONRAKİ HABER

İzmir'de eğitimciye yönelik şiddet kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...