23 Mart 2015 05:11

Asya Abdullah: Hiçbir güç örgütlü gücümüzü yıkamayacaktır

Hasekê saldırısını değerlendiren PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, IŞİD’in Kobanê'de geri püskürtülmesiyle birlikte Cizîrê Kantonu'ndaki sivillere saldırdığını dile getirdi. Hiçbir gücün örgütlü yaşamlarını yıkamayacağının altını çizen PYD Eş Başkanı, Kobanê'nin yeniden inşası için ise halka destek çağrısı yaptı.

Paylaş

Hülya EMEÇ 
Yasin KOBULAN 

Kobanê'ye dönük işgal girişimi YPG ve YPJ direnişi ile püskürtülen ve Kobanê Kantonu genelinde başlatılan operasyonlar ağır darbeler vurulan IŞİD’in Hasekê'de sivillere dönük gerçekleştirdiği bombalı saldırıda 52 kişinin katledilmesini değerlendiren PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, "Hiçbir güç örgütlü yaşamımızı yıkamayacaktır" dedi. Asya Abdullah, Hasekê saldırısında yaşamını yitirenlerin kadın ve çocuklardan oluştuğunu ve çok sayıda yaralının hala tedavi altında olduğunu aktardı. Saldırılara karşı asayişi daha da güçlendirdiklerini söyleyen Abdullah, direniş iradesini her geçen gün daha da büyüteceklerini ifade etti. 

'DİRENİŞ RUHUYLA SAVAŞIYORUZ'

IŞİD’in Kobanê'de geri püskürtülmesiyle birlikte Cizîrê Kantonu'ndaki sivillere saldırdığını belirten PYD Eş Başkanı, "Bu esas çerçevesinde Süryani, Kürt, Asuri, Çerkez ve Arap halkları olarak hep birlikte yapılan saldırıların halkların kültürüne ve birlikteliğine yapılan saldırı olarak ele alıyoruz. Örgütlülüğümüzü, müziğimizi ve gücümüzü birleştirerek, bu saldırılara karşı hep birlikte çalışma yürüyoruz" diye belirtti. 

Til Temir'de Asurîlere yapılan saldırıya direniş ruhuyla karşılık verdiklerini vurgulayan Abdullah, "Kantonlarımızda büyük bir tecrübe oluştu. Kendi alternatif yaşam inşamızı oluşturduğumuz için bir örneğimiz olmasa da bir sistemimiz mevcuttur. Önümüzdeki süreçte de gücümüzü büyütmek amacıyla daha kapsamlı çalışma yürüteceğiz" dedi. 

'DÖŞENEN MAYINLAR YENİ YAŞAMIN İNŞASINA ENGEL'

Kobanê'nin yeniden inşası için başlatılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Asya Abdullah, geri dönüşlerle birlikte gelen yurttaşların günlük ihtiyaçlarının karşılanması için yapılacak çok şeyin olduğuna işaret ederek, yıkılan evler için yurttaşların kalabileceği geçici alanların kurulduğunu söyledi. Kobanê'yi temizleme çalışmasının sürdüğünü, ancak halen yapacak çok işleri olduğunu aktaran Abdullah, "Yıkılan molozların altındaki cenazelerin çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Şu ana kadar 300'ü aşkın cenaze çıkarıldı. Ama hala temizlenmemiş çok alan bulunmaktadır. Şuan sağlık açısından en acil çözülmesi gereken işler arasında yer almaktadır" dedi. 

Kısa sürede yapılması gerekenler arasında IŞİD’in döşediği mayınların temizlenmesi olduğuna işaret eden Asya Abdullah, "Halkımız geri dönmeye başladı. Yaşamlarını yeniden kurmak için kolları sıvıyor ama evlere ve sokağa yerleştirilen mayınlar nedeniyle azımsanmayacak derecede kişi yaşamını yitirdi. Acilen temizlenme çalışmaları hızlandırılması gerekiyor. Bu tür sıkıntılar Kobanê inşasına engel oluyor" ifadelerini kullandı. 

'KOBANÊ İÇİN SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ'

Abdullah, "Kobanê'de çalışmalar bir aşamaya geldi. Ama belirli platformlarda konu tartışılıp belirli bir ivme kazanması gerekiyor. Kürt halkı Kobanê için seferberlik ilan etti. Tüm kesimlerden büyük bir destek geldi. İnanıyoruz ki; Kobanê'nin inşasında da bu büyük bir etki edecektir" dedi. 

Kobanê'nin inşasında, büyük şirketlerin ya da güçlerin ve örgütlerin olması gerekmediğini, tüm halkların ellerinden geldiği oranda yardım etmesi ile de kentin inşa edilebileceğini vurgulayan Abdullah, "Kürt halkı Kobanê'nin yeniden inşası için yeni bir kampanya başlatmalı ve bu kampanyaya tüm kesimleri dahil edebilmelidir. Bu bizim için çok anlamlı ve önemlidir. Önümüzdeki süreçte bazı platformlarda Kobanê'nin durumu geniş tartışılacaktır" diye belirtti. Kobanê halkının kentte dönmeye başladığını dile getiren Abdullah, "Kobanê'de hayatın normale dönmesi için büyük çalışmalar yapılması gerekiyor. Nüfus her geçen gün büyüyor. Kent merkezi kadar köyler de talan edilmiş durumda. Her anlamda Kobanê'ye yardım elinin uzatılması gerekiyor. Kürt dostları, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, Kobanê halkına yardım etmelidir. Kobanê için seferberlik ilan etmesi gerekiyor. Çok ihtiyaç var. Herkes bir taraftan elini uzatmalı çünkü buna ihtiyacımız vardır" çağrısı yaptı. (Diyarbakır/DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

ABD'den Rusya'ya karşı 1800 kilometrelik 'Ejderha Yürüyüşü'

SONRAKİ HABER

Ermeni ve Asuri mabetleri ahır olarak kullanılıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...