22 Mart 2015 18:17

Pomak isyanı: Babamarta

Pomak kültüründe Mart ayıyla ilişkilendirilen mitolojik bir karakter olan Baba Marta (Marta Nine), Pomak efsanelerindeki Güneş kızı esir almış Rabats isimli zalim canavara karşı başkaldırının sembolü olarak adlandırılıyor. Pomak Enstitüsü Başkanı İbrahim Kenar, Pomak efsanesindeki isyan ateşinin yakılmasının, zalim hükümdar Rabats’a karşı savaşının başlaması anlamı taşıdığını söyledi.

Paylaş

Pomak kültüründe Mart ayıyla ilişkilendirilen mitolojik bir karakter olan Baba Marta (Marta Nine), Pomak efsanelerindeki Güneş kızı esir almış Rabats isimli zalim canavara karşı başkaldırının sembolü olarak adlandırılıyor. 
Pomak Enstitüsü Başkanı İbrahim Kenar, Pomak efsanesindeki isyan ateşinin yakılmasının, zalim hükümdar Rabats’a karşı savaşının başlaması anlamı taşıdığını söyledi. 

Pomakların Baba Marta günlerinin sembolü olan ve Martenitsa olarak adlandırılan kırmızı ve beyaz renkte “Pijo ve Penda” kuklaların ağaçlara, evlerin kapılarına ve bahçedeki bitkilere asıldığını anlatan Kenar, figürlerin yaz günlerinin başladığı tarih sayılan ve Ederlez olarak da adlandırılan 6 Mayıs’a kadar bir taşın altında saklandığını, leylek veya çiçek açmış bir meyve ağacı görülünceye kadar çıkarılmadığını söyledi. 

Baba Marta etkinliklerinin 21 Mart’ta başladığını ve Trakya’nın Pomak köylerinde yapılan ritüellerle bu geleneğin yaşatılmaya çalışıldığını vurgulayan Kenar, “21 Mart’a denk gelen günlerde tüm köylerde ateşler yakılır, hayvanların ağıllarının, ahırlarının kapısına ağaç fırın küreği konularak hayvanların bunun üzerinden atlayarak geçmeleri sağlanır, Bu hayvanların o yıl sağlıklı ve verimli olacağı varsayılır” diye konuştu. 

Newroz ve Baba Marta’nın bahar bayramının ötesinde birlik ve mücadele günü olarak kutlanması taraftarı olduklarını söyleyen Kenar, “Kürt halkının bunca yıldır verdiği eşitlik ve özgürlük mücadelesi Türkiye’de kimlik yitimine uğratılmış bizim gibi halklara da umut olmuş ve bu konuda bizlerde de bir uyanışın yaşanmasına sebebiyet vermiştir” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Şişelenmiş suyu kutlamıyoruz’

SONRAKİ HABER

Lejyoner artıyor, Bakanlık hala yönetmelik hazırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...