21 Mart 2015 13:28

Öcalan, ‘mutabakat’ dedi ama…

Öcalan, mutabakat metni temelinde demokratik çözüm ve barış için sürece devam diyor ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemdeki açıklamaları sürecin nasıl devam edeceği konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor. Önce 'Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok' diyen Erdoğan, Ukrayna’ya giderken daha önce mutabakata varılan ‘İzleme Heyeti’ konusunda 'Ben bu olaya olumlu bakmıyorum' diyor. Ardından da bu sürecin kapalı kapılar ardında 'istihbarat örgütü' üzerinden sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor.

Paylaş

Yusuf KARATAŞ

Öcalan, Amed Newroz’undaki mesajında demokratik çözüm ve barış için başlatılan süreci devam ettirme kararlılığını bir kez daha vurguladı. Bu mesajdan ‘sürpriz’ bekleyenler yanıldılar. Öcalan’ın açıklaması, Dolmabahçe’de devlet ve İmralı heyeti tarafından yapılan ‘ortak açıklama’nın ruhuna uygun mesajlar içeriyor. Mesajında bu açıklamada okunan on maddelik deklarasyonun ruhuna uygun adımlar atılması çağrısını yapıyor. Bu temelde PKK’nin 40 yıllık silahlı mücadele sürecini sona erdirmek ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için kongre toplaması çağrısını da yineliyor. Yeni süreci “Özgür ve eşit anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum olarak, barış içinde ve kardeşçe yaşama süreci” olarak tanımlıyor. Öcalan, bu süreci başlatan 2013’teki tarihi Newroz açıklamasında olduğu gibi, bu açıklamada da emperyalizmin halkları -inançları düşmanlaştırmaya dayalı böl- yönet politikasına karşı bütün Ortadoğu halklarını demokratik bir ortak yaşam kurma mücadelesinde birleşmeye çağırıyor.

‘BARIŞ İÇİN SÜRECE DEVAM’

Öcalan, mutabakat metni temelinde demokratik çözüm ve barış için sürece devam diyor ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemdeki açıklamaları sürecin nasıl devam edeceği konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor. Önce “Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok” diyen Erdoğan, Ukrayna’ya giderken daha önce mutabakata varılan ‘İzleme heyeti’ konusunda “Ben bu olaya olumlu bakmıyorum” diyor. Ardından da bu sürecin kapalı kapılar ardında “istihbarat örgütü” üzerinden sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor.

Peki, bu iki açıklamayı ve iki tutumu yan yana koyduğumuzda ne anlamak gerekiyor?

Öncelikle Dolmabahçe’deki ortak açıklamanın her iki tarafın süreci ve çatışmasızlık durumunu sürdürme zorunluluğunun bir sonucu olduğunun altını bir kez daha çizmek gerekiyor. Dolayısıyla bu açıklamalar, ortak açıklamaya rağmen her iki tarafın çözümden farklı şeyler anladığını göstermesi bakımından önem taşıyor. Ötesinde Erdoğan’ın seçim hesaplarını da yabana atmamak gerekiyor. Erdoğan bütün konuşmalarında seçimlerde kendisine başkanlığın yolunu açacak 400 milletvekili istediğini söylüyor. Dolayısıyla Öcalan’ın Newroz mesajı, aslında seçimlerin sürecin devamı ve demokratik bir çözüme evrilmesi bakımından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

YENİ DEHAQ: NEYİNİZ EKSİK           

Newroz destanı, hastalığını Kürt gençlerinin kanıyla-beyniyle iyileştirmeye çalışan bir zalimi; Dehaq’ı anlatır. Ve Kürtlerin bu zalime başkaldırısını…

Bugün her evden bir genci çalan 30 yıllık savaştan sonra İmralı’da Öcalan’la başlayan görüşmeleri ‘demokratik çözüm’e götürmek yerine  “Neyiniz eksik?” diye soruyor yeni Dehaq’ımız. Sonra ‘tek adam’ düzenini yasalaştırmak için 400 milletvekili istiyor. Ardından da HDP’nin seçim barajını aşmasını engellemek amacıyla Kürt hareketi ve ülkedeki emek-demokrasi güçlerine her fırsatta saldırıyor. İşte Öcalan mesajı, yeni Dehaq’ımızın istediği düzenin önüne geçmek için bütün halklara ortak mücadele ve yeni bir dönemi birlikte başlatma çağrısı olarak da anlam kazanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Dünya şiir gününde şiirler dağıtıldı

SONRAKİ HABER

Bonn’da binler Newroz’u kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...