21 Mart 2015 06:34

Muslim: YPG/YPJ tüm dünya halkları için direndi

Kobanê Newrozu'nda konuşan Kanton Hükümeti Eş Başkanı Enver Muslim, YPG ve JPJ güçlerinin tüm dünya halklarını korumak için direndiğine işaret ederek, 'Kobanê direnişinin kahraman savaşçıları bugün Kobanê'yi sadece IŞİD'den kurtarmadı, YPG/YPJ savaşçıları tüm dünya halklarını korumak için direndi' dedi.

Paylaş

IŞİD'e karşı tarihi bir direnişle özgürlüğüne kavuşan Kobanê'de Newroz kutlaması başladı. Daha önce Miştenur Tepesi olarak belirlenen kutlama alanı, güvenlik nedeniyle kentin batısındaki ormanlık alanın yanındaki tepelik alana kaydırıldı.

2 bin asayiş görevlisinin güvenlik önlemi aldığı kutlama sahasında, YPG/YPJ savaşçıları da alana hakim noktalarda nöbet tutuyor. Asayiş güçlerinin kurduğu kontrol noktalarından geçen Kobanêliler, Newroz alanındaki coşkuya katılırken, yağan yoğun yağmur alana gelişleri engelleyemiyor. "Newroz a 2015'a pîroz be", "Êdî bese ji Rêber Apo re azadî" ve PKK Lideri Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan, Kobanê direnişinde efsaneleşen Arin Mirxan ve direnişte yaşamını yitiren çok sayıda YPG/YPJ/MLKP savaşçısının fotoğrafının yer aldığı "Bi berxwedana Mazlum û Arîn'a ber bi Rojava'ya xweser û Suriye'ya demokratik ve" pankartlarının süslediği alan, YPG,YPJ, PYD, TEVDEM bayrakları ile donatıldı.

Alan, asayiş güçlerinin çemberine alınırken, alanın hakim noktasındaki YPG/YPJ savaşçıları da yaktıkları Newroz ateşi ile kutlamalara başladı. Kobanêlilerin alana akışı sürerken, Kanton Başkanı Enver Muslîm, Halk Meclisi Eş Başkanı Ayşe Efendi, kanton yetkilileri, PYD ve TEVDEM yetkilileri de alana gelerek Kobanêliler ile birlikte çalan müzikler eşliğinde halay çekiyor.

ENVER MUSLİM: YENİ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Kobanê Newrozu'nda konuşan Kanton Hükümeti Eş Başkanı Enver Muslim, YPG ve JPJ güçlerinin tüm dünya halklarını korumak için direndiğine işaret ederek, "Kobanê direnişinin kahraman savaşçıları bugün Kobanê'yi sadece IŞİD'den kurtarmadı, YPG/YPJ savaşçıları tüm dünya halklarını korumak için direndi" dedi.

Kobanê'de ateşin yakılması ile başlayan kutlama, yoğun yağmurun altında yapılan saygı duruşu ile devam etti. Ardından Tev-Çand'a bağlı Kesk Sor Zer Folklor Grubu, YPG/ YPJ'lilerin giysileriyle sahne aldı. Folklor gösterisinden sonra açılış konuşmasını yapan Kobanê Kanton Hükümeti Eş Başkanı Enver Muslim, Kobanê direnişi ve Newroz'u yaşamını yitiren YPG/ YPJ savaşçıları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'a adadıklarını söyledi. Muslim, tüm dünya halklarını korumak için direndiğine işaret ederek, "Kobanê direnişinin kahraman savaşçıları bugün Kobanê'yi sadece DAİŞ çetelerinden kurtarmadı, YPG/ YPJ savaşçıları tüm dünya halklarını korumak için direndi. Biz Kanton hükümeti olarak Kobanê halkımıza söz veriyoruz. Başta kahraman şehitlerimizin anısına bağlı kalacak ve yeni bir gelecek inşa etmek için çalışacağız. DAİŞ'i dumura uğratan yiğit kahramanlarımızın inancı dört parça Kürdistan'da yaşayan halkımızın da birliğini sağladı. Kobanê destanının öncü kahramanlarının YPJ'li Kadın savaşçılar olduğunu tekrarlamak istiyorum. Kobanê'de zılgıtlarla DAİŞ barbarlarının üzerine giden yiğit kadın şehitlerimizin ruhu şad olsun. Bugün bu Newrozu kutluyorsak o şehitlerin sayesindedir" diye konuştu.

Muslim'in ardından sahneye çıkan YPG Komutanlığından Cemil Mazlum halkı selamladı. YPG/ YPJ savaşçıları ile Hesekê'de bombalı saldırıda yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Mazlum, "Tüm halkların onurlu yaşamını savunan ve ismini altın harflerle yazan Önder Apo'nun felsefesi yaşadığı müddetçe, tek bir YPG/ YPJ savaşçısı kaldığı sürece kimse Kobanê'yi artık işgal edemeyecektir. Birileri Kobanê yıkıldı dese de Kobanê halkının iradesi yıkılmadı ve dimdik ayakta duruyor. İradesi güçlü olan bir halk virane bir kenti cennet bahçesine dönüştürmesini de bilecektir. Tekrarlıyoruz, Önder Apo'nun fedaileri olarak Kürdistan işgal altında olduğu sürece Kürtlerin ve diğer halkların düşmanları karşısında mücadele ederek ülkemizi özgürleştireceğiz" ifadesinde bulundu.

Yekitiya Star'dan Sara Xelil ise yaptığı kısa konuşmada, Kobanê halkının onurlu bir tarih uğruna büyük bedeller ödediğini dile getirerek, "Newrozu başta İmralı'da esaret altında olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve kahraman şehitlerimize adıyorum. Kobanê halkı çok büyük bedeller ödedi, ama karşılığında onurlu bir tarihin sahibi oldu" dedi.

Türkiye'den Kobanê Newrozu'na katılmak için gelen heyetin adına konuşan HDP Urfa milletvekilleri İbrahim Binici ve İbrahim Ayhan sahneye çıkarak, Kobanê halkının Newroz'unu kutladı.

Yapılan konuşmaların ardından KCK Eş Başkanı Cemil Bayık'ın Newroz mesajının sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kutlamada, Diyarbakır'da milyonların katıldığı Newroz kutlamasında okunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın mesajı da aynı anda ekrandan dinletildi. (Kobanê/DİHA)

Diyarbakır'da tarihi Newroz kutlaması

 

ÖNCEKİ HABER

ABD: Türkiye'de gazetecilere müdahaleye dair endişemiz sürüyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Nevruz mesajı yayınladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...