20 Mart 2015 10:03

Bakanlık, Hema sorularını yanıtsız bıraktı

Kapatılmasının ardından yüzlerce madencinin işsiz kaldığı Hema Madeni’ne ilişkin HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in sorduğu sorular yanıtsız bırakıldı.

Paylaş

Kapatılmasının ardından yüzlerce madencinin işsiz kaldığı Hema Madeni’ne ilişkin sorular yanıtsız bırakıldı.

HDP Milletvekili Levent Tüzel’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt istenmişti: “Haziran 2014 tarihinden beri TTK bu soruna neden çözüm bulmamıştır? Rödovans süresi dolan maden ocaklarında çalışan işçiler neden TTK kadrosuna, devlet güvencesine alınmamıştır? İşçilerin işten atılmasında Hema maden şirketinin rödovans süresini defalarca uzatan TTK’nin sorumluluğu nedir? TTK’nin ‘En kısa sürede en yüksek üretimi’ yapan firmaya ihale vermesi, ‘haydi haydi sistemi’ madenlerde işçi sağlığını riske atmak değil midir? Madenlerin kadrolu işçiler eliyle TTK tarafından işletilmesine ne zaman geçilecektir?”

Bakanlıktan gelen yanıtta su baskını nedeniyle madenin hazırlık ve arama çalışmaları için rödovans süresinin önce 9 ay ardından da 30 ay uzatıldığını ancak bu sürenin firma tarafından daha çok kömür üretimi için harcandığı belirtildi. Yeni bir damarın bulunmasının ardından firmanın 48 aylık daha uzatma istediği belirtilen yanıtta, arama ve hazırlık faaliyetlerini zamanında yapmayan firmanın talebinin reddedildiği belirtildi. Yanıtta işçilerin devlet kadrosuna alınması ve madenin devlet tarafından işletilmesine ilişkin sorulara ise yanıt verilmedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Baskı var’ açıklamasından dakikalar sonra sürüldü

SONRAKİ HABER

Kriptolu telefon soruşturmasında 28 kişiye müebbet istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...