19 Mart 2015 15:18

Urla villaları keşfinde jandarma çemberi

İzmir’in Urla İlçesi Zeytineli Köyü Hacılar Koyu’nda, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu öne sürülen villaların da bulunduğu evlerin, sit durumunu inşaata olanak verecek şekilde düzenleyen 1 No’lu Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu kararının iptali için açılan davada, bilirkişi heyetiyle keşif yapıldı. Keşifte jandarma vilları abluka altına aldı.

Paylaş

İzmir’in Urla İlçesi Zeytineli Köyü Hacılar Koyu’nda, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu öne sürülen villaların da bulunduğu evlerin, sit durumunu inşaata olanak verecek şekilde düzenleyen 1 No’lu Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu kararının iptali için açılan davada, bilirkişi heyetiyle keşif yapıldı. Villaların bulunduğu koyun yaklaşık 3 kilometre öncesinde yolu kapatan jandarmanın, İzmir Valiliği’nin talebi, mahkemenin kararından dolayı, davanın taraflarından başka kişilerin girişlerini engellemek için avukatlara kimlik kontrolü yapmak istemesi, gerginliğe neden oldu. Gerginlik, avukatların telefonla ulaştıkları hakimin, kimlik kontrolüne gerek olmadığını söylemesiyle sona erdi.

‘GİZLENEN ŞEYLER VAR’

Bu sırada hem yaşananlar tepki gösteren, hem de İzmir Valiliğinin mahkemeye müracaat ettiği belgeyi gösteren avukatlardan Şehrazat Mercan, “Burada yapılan uygulama, bizlerini hukukçu kimliğine hakarettir. Biz mahkeme salonuna girdiğimiz anda bile kimliklerimiz kontrol edilmiyor. Burada bunu yapmaya çalışıyorlar. Ayrıca İzmir valiliğinin engelleme çabaları da tüm bilinen hukuk kurallarına aykırıdır. Çünkü, burada gizlenmeye çalışılan şeyler var” dedi.

RAPOR İKİ AYDA

Bilirkişi heyetiyle keşif 5 saat sürdü. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı keşif sonrasında davacı meslek odaları ile avukatlar adına Şehrazat Mercan, açıklama yaptı. Sürekli jandarmaların kendilerini takip ettiğini söyleyen Mercan, "Biz de davada kullanılmak üzere fotoğraf çekmek istedik ama hem hakim, hem de peşimizden ayrılmayan askerler, yasak olduğunu söyleyip izin vermedi. Olağanüstü bir hal vardı. Robocop askerler, bizi ne sandılar, nasıl bekliyorlardı bilmiyorum. Bilirkişi buranın endemik bitki örtüsünden çok sayıda örnekler aldı. Bunları inceleyecekler, bunun sonrasında da, raporlarını hazırlayacaklar" dedi.

Avukatlardan Emre Baturay Altınok ise "İçeride iki tel örgü vardı. Buralarda tarihi eser kalıntıları da vardı. Yıkık kilise de vardı. Çıkan bazı tarihi eserler evlerin teraslarına süs olarak konulmuş. Tabi toprak çok uzun yıllardır sürüldüğü için bazı kalıntıları bulmak zorlaşıyor. Ama bilirkişi heyetine, mahkeme iki ay süre verdi. Bu süre içerinde araştırmalarını tamamlayıp raporunu sunacaklar" dedi.

SİT DERECESİNİ DÜŞÜRDÜLER

 

UrlaZeytineli Köyü Hacılar Koyu’nda, işadamı Latif Tobbaş’ın sonradan yaptığı villalardan ikisinin, 25 Aralık soruşturma dosyası tapelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğunun ileri sürülmesi tartışmaları beraberinde getirmişti. Günlerce süren tartışmalar sonrasında villaların bulunduğu alan, birinci derece doğal sit alanı kapsamından, inşaata izin veren 3. derece sit alanına dönüştürüldü. Böylelikle koydaki toplam 18 villanın yasallaştırılmasının önü açıldı. Yapılan bu değişiklikler de, çeşitli kurumlarca yargıya taşındı.(İzmir/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta öğrencilere ırkçı saldırı: 1 yaralı

SONRAKİ HABER

YPG’den Newroz mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...