19 Mart 2015 13:22

Ayna: Kürtlerin adı, anadilde eğitimleri, çocukları eksik

Batman'da, yüzbinlerin görkemli Newroz'una tahammül edemeyen polisin müdahalesine rağmen halk özgürlük coşkusunu bir an bile yitirmedi. Türkiye'nin en büyük sorununun Erdoğan olduğunu söyleyen DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Erdoğan'ın 'Kürtlerin neyi eksik?" sorusuna da cevap vererek, "Kürt halkının adı eksik, anadilde eğitimi eksik, halkımızın çocukları eksik" dedi.

Paylaş

Batman’da soğuk havaya ve yağan yağmura rağmen insan selinin aktığı alanda, çalınan ezgilerle, heyecan ve coşku doruğa çıktı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamasında ilk olarak tertip komitesi halkı selamlayarak, barışı simgeleyen güvercinler uçurdu. Kutlamada ilk olarak konuşan HDP İl Eş Başkanı A.Bari Karaağaç, halkı selamlayarak, Newroz Bayramı'nı kutladı. Çocuklardan oluşan Dengê Mezopotamya Korosu'nun şarkılarından sonra ise Barış Annelerinin öncülüğünde Newroz ateşi Öcalan'a özgürlük sloganlarıyla yakıldı. Ardından Mezopotamya Kültür Merkezi'ne bağlı Koma Govend sahneye çıkarak, birçok yöreye ait halk oyunlarını sergiledi. Tertip komitesinin, Batman Cezaevi'nde kalan kadın mahpusların gönderdiği mektubu okumasının ardından, Batman Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir platforma çıkarak halkı selamladı. Özdemir, PKK'nin öncü kadrolarından biri olan Mazlum Doğan'ın yaktığı ateşi kimsenin söndüremediğini söyleyerek, Kürt halkının birliktelik mücadelesinin 4 parça Kürdistan'da devam ettiğini dile getirdi. Özdemir'in ardından, Mizgin Kültür Merkezi sanatçıları dengbêj Zinnet ve Ahmet sahneye çıktı.

'HALKIMIZ KOBANÊ'NİN YENİDEN İNŞASINDA YER ALMALI'

Newroz kutlamalarına katılan Kobanê Kantonu Başbakan Yardımcı Xalit Berken, Kürdistan'da tarihi bir direniş gerçekleştiren YPG/YPJ savaşçılarını selamlayarak "Arin Mirkan'ların sayesinde şu an Batman Newroz'u bu kadar coşkuludur. Bugün Newroz ateşi gökyüzüne ulaşmıştır. Kimse özgürlük ateşini söndüremeyecektir" dedi. Rojava'da Demokratik Özerkliğin inşa edildiğini ve saldırıların bu yüzden gerçekleştiğini dile getiren Berken, Kürt halkına çağrı yaparak, "Tarihi bir sorumluluğumuz vardır. 4 parça Kürdistan'da yaşayan halkımızın Kobanê'nin yeniden inşasında yer alması gerekiyor. Yeni bir insanlık ve sistem için Kobanê'yi yeniden inşa etmeliyiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Berken'ın ardından Koma Grava Rojê sahne alarak, seslendirdiği ezgilerle Newroz alanına sığmayan halkı daha da coşturdu. Seslendirilen ezgilerle binlerce kişi halaya durdu.

Batman Milettvekili Ayla Akat Ata, Batman'dan, Mahabad'a, Hewler'den Kobanê'ye Kürtlerin Newroz Bayramı'nı kutlayarak, 2015 Newroz'unda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın mesajını beklediklerini, Öcalan'ın çözüm ve barış arayışının sürdüğünü dile getirdi.

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, halkın Newroz Bayramı kutlayarak, "3 önemli şahsın Newroz Bayramı buradan hep beraber kutlayacağız. Biricisi; direnişin simgesi olan Rojava ve Kobanê halkının, ikinci; 6 gün önce Cizre'den Öcalan'ın özgürlüğü için yola çıkan ve 21 Mart'ta Diyarbakır'da olacak yüzlerce arkadaşımızın ve son olarak da İmralı adasında tutulan barış elçisi Başkan Öcalan'ın Newroz Bayramı kutluyoruz ve sevgilerimiz, saygılarımızı gönderiyoruz" dedi.

'CHP İLE AKP ARASINDA NE FARK VAR?'

Newroz Bayramının ezilenlerin özgürlük sembolü olduğunu dile getiren Ayna, "Hep beraber burada özgürlük ateşini yaktık. Etrafından halaya durduk. Buradan herkese bir kez daha söylüyoruz. 'Kürt sorunu yoktur' diyenlere, dün Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, bu gün Kemal Kılıçdaroğlu, aslında Türkiye'nin en büyük sorunu sizlersiniz. Bugün Türkiye'nin en büyük sorunu Recep Tayip Erdoğan'ın kendisidir. Eskiden CHP zihniyeti iktidardayken 'Türkiye halkının yüzde 80'i Müslümandır, eşarba karşı değiliz, ama kamusal alanda hastanede, iş yerinde eşarp olmaz' diyordu. Şimdi de AKP zihniyeti var. Bize diyor ki 'Kürt halkı var biz onları tanıyoruz. İnkar etmiyoruz. Evinizde, sokakta Kürtçe konuşabilirsiniz ama kamusal alanda olmaz' diyor. Şimdi CHP ile AKP arasında ne fark var?" diye sorarak, CHP'nin inkar politikasını AKP'nin sürdürdüğünü dile getirdi. AKP'nin önce 'Kürt sorunu' vardır dediğini hatırlatan Ayna, "AKP 'Kürt sorunu benim sorunumdur' dedi. 10 yıl sonra 'Kürt sorunu yoktur' dedi. Aradan geçen 10 yıl içinde rengini ortaya koydu. Kürt halkı anayasada Türktür, bugün bu değişmedi. Bugün bizim adımız eksik. Anayasa bizim anayasamız ama biz yokuz. Türkiye Cumhuriyeti yaşayan herkes 'Türktür' diyor ama biz Türk değiliz. Senin çocukların anadilinde eğitim görüyor. Bizim çocuklarımızın anadilde eğitimi eksik. Hatta biz, Kürtçe okul açmaya senin gücün yetmiyorsa biz kendi okulumuzu açıyoruz. Sen ise onu da hazmedemiyorsun. Senin çocukların dizinin dibinde bizim ise çocuklarımız eksiz. Çocuklarımız dağda, cezaevinde, kimisi katledildi. Kimisinin mezarı bile yok. Tüm bunlara rağmen sen öldürdükçe biz çoğalıyoruz" dedi. Ayna, PKK lideri Abdullah Öcalan'a söz verdiklerini ve barajı aşarak Kürdistan'ın özgürlüğünü ve statüsünü kazanacaklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından kutlamalar devam ederken polis 3 koldan kitleye saldırdı. Polisin müdahalesine rağmen kitle alanda ataşlar yakarak kutlamasına devam etti. Ardından yağan sağanak yağışla birlikte kitle alandan ayrılarak kutlamaları sonlandırdı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmada 20 Ermenistan askeri öldü

SONRAKİ HABER

Beşiktaş'ın kuruluşunun 112. yıl dönümü kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...