19 Mart 2015 01:00

Saray’a milyonluk koltuk

Atatürk Orman Çiftliği arazisine mahkeme kararları dikkate alınmayarak kurulan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na 1265 asgari ücretlinin 1 aylık maaşına denk gelecek masa ve koltuk yaptırıldığı iddia edildi.

Paylaş

Atatürk Orman Çiftliği arazisine mahkeme kararları dikkate alınmayarak kurulan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na 1265 asgari ücretlinin 1 aylık maaşına denk gelecek masa ve koltuk yaptırıldığı iddia edildi. 
Mobilyaların toplam maliyetinin 400 bin avro yani 1 milyon 150 bin lira (eski parayla 1 trilyon 150 milyar TL) civarında olduğu tahmin ediliyor. İddiayı gündeme getiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan en düşük maliyetleri hesapladıklarını belirterek, aslında bu rakamların çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Candan, Bir ülkede insanlar açlıkla yoksullukla savaşıyorken kimsenin bunu yapmaya hakkının olmadığını dile getirdi. 

1265 ASGARİ ÜCRETE DENK DÜŞÜYOR

Candan Kaçak Saray’da Cumhurbaşkanlığı olarak kullanılan blokta çok özel masa ve koltukların dizayn edildiğini duyuran Candan bu mobilyaların maliyetini”1 tanesi 7 bin avro 238 bin 240 bin avro civarında bu masanın etrafındaki koltukların maliyeti. Karşılıklı iki tane  masa var bu masanın maliyeti 100 bin avro civarında karşımıza 400 bin avroluk bir mobilya çıkıyor” diye anlattı. Halka rağmen antidemokratik kararlarının bu masada alınacağını ifade eden Candan, başkanlık sistemiyle de bu koltukları bırakmak istemediklerini düşündüklerini söyledi. “Bu özel koltukları ve masayı bırakmak istemiyorlar. İlelebet bizim vergilerimiz üzerinden aldıları mobilyaların üzerinde oturmak ve otoriter rejimlerini sürdürmek istiyorlar” diyen Candan, 400 bin avroluk masa ve koltuğun maliyetinin 1265 asgari ücretlinin 1 aylık maaşına denk geldiğini bildirdi. 

‘KOLTUKLARI BIRAKMAK İSTEMİYORLAR’

Candan, aralarında Papanın da uluslararası görüşmelerin yapıldığı bir fotoğrafı göstererek, “Bu masanın etrafında 17 şer kişilik heyetler olarak oturuluyor. 17 kişilik koltuk bir tarafında 17 kişilik koltuk bir tarafında 34 tane koltuk var. Bu koltuklar İtalyadan ithal edilmiş durumda Giorgetti markasını taşıyor ve Roberto Lazzeroni tarafından dizayn edilmiş. Yaklaşık bir koltuğun maliyeti 7 bin avro civarında, biz yine en düşük maliyeti veriyoruz. Dünyanın en kaliteli en gözde koltuklarıdır. Koltukların da çok ilginç hikayesi var. Kişilerin konumuna göre koltuklar farklılaşıyor. Heyetteki papa daha yüksek ölçekteki Genius marka koltuğa oturuyor” dedi.

48. DAVA AÇILACAK

Mimarlar Odası Ankara Şubesinde dün düzenlenen basın toplasında konuşan Tezcan Karakuş Candan, AOÇ arazisinde yapılan “Kaçak Saray”a karşı kolektif bir mücadele yürüttüklerini belirterek, konuyla ilgili 48. davalarını açacaklarını duyurdu. Bu binanın bugün de tartışılmaya başlanan başkanlık sisteminin binası olduğunu ifade eden Candan, sistem değişikliği olmadığı halde başkanlık sisteminin ön hazırlığı gibi bir saray yapılmasını eleştirdi. Candan, “Hâlâ mevcut anayasa devam ediyor, bir sistem değişikliği yok, bu da oradaki Kaçak Saray gibi kaçak bir rejimin aslında. O yüzden de bizim gündemimizden asla düşmeyecek” diye konuştu.

15 MİLYON BU HALDEYKEN

Bin odalı sarayla ilgili maliyet tartışmalarına koltuklar da eklendi. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması”na göre 20 milyon ailenin bulunduğu Türkiye’de 15 milyon aile yoksulluktan mobilyalarını değiştirecek durumda değil. 

İşte bu yoksullardan alınan vergilerle sarayın milyonluk mobilyalarla donatılması ister istemez tartışmaları beraberinde getiriyor.

İşte TÜİK’in yaşam koşullarına dair birkaç veri:

* Hanelerin 75.5’i “yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını” ekonomik nedenlerle karşılayamıyor.

* Yüzde 40’ı, “sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi vb.” sorunları olan konutlarda oturuyor.

* Yüzde 42’si oturduğu konutta “izolasyondan dolayı ısınma sorunu” yaşıyor.

25 BİN AVROYA ÇIKABİLİYOR

Mimarlar odası en düşük maliyetle koltukların tanesini 7 bin avrodan hesaplasa da İtalyan firması Giorgietti ile Fransız Daisy Simon’dan alındığı belirtilen koltukların tanesinin, 25 bin avro yani yaklaşık 75 bin liraya  kadar çıkabildiği daha önce gündeme getirilmişti. 
Söz konusu haberlerde sarayın mobilyaları, ağaçları ve mermerleri için harcanan paranın 70 milyon dolar olduğu ileri sürülmüştü. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu yangın ne zaman sönecek?

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Tayland'ın darbeci başbakanı Chan-ocha ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa