18 Mart 2019 06:30
Son Güncellenme Tarihi: 18 Mart 2019 10:34

Sovyet Kozmonot Leonov'un ilk uzay yürüyüşü 54 yaşında

Sovyet Kozmonov Aleksey Leonov'un 18 Mart 1965'teki ilk uzay yürüyüşünün üzerinden 54 yıl geçti.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Sovyet Kozmonot Aleksey Leonov, 18 Mart 1965'te Voskhod 2 aracıyla yapılan uçuşta uzayda yürüyen ilk insan oldu.  Leonov, yaklaşık 12 dakika süren yürüyüş sırasında uzay aracından 15 metre kadar uzaklaştı.

Bu sırada uzay elbisesi boşlukta o kadar şişmişti ki, Leonov rahat hareket edemiyor, göğsündeki fotoğraf makinesinin düğmesine basamıyordu. Leonov, uzay aracının kapısından içeri girmekte de güçlük çekti. Elbisedeki bir supabı açarak fazla havanın boşalmasını sağladı ve uzay aracına güçlükle geri döndü. Sonradan açıkladığına göre "dizine kadar tere batmıştı". Uzay aracına geri dönememesi halinde kullanmak üzere yanında bir intihar hapı götürmüştü, ancak bunu kullanması gerekmedi.

Bu başarılı uçuşun ardından, Leonov, SSCB'nin Ay projesinde Ay'a inecek ilk kozmonot olarak seçildi. Bunun için Ay'a inecek Sovyet uzay aracı LK'yı taklit eden özel bir helikopteri kullanarak eğitim aldı. Ancak ABD'nin SSCB'den önce Ay'a çıkması sonrası Ay programı iptal edildi.

Leonov, ilk uzay istasyonu olan Salyut 1'e gidecek Soyuz 11 ekibine seçildi. Ancak ekibindeki bir diğer astronotun verem şüphesiyle hastaneye yatmasının ardından, Soyuz 11 yedek ekiple havalandı. Leonov'un ekibi yerine uzaya giden ekipteki üç astronot da Soyuz 11'in dünyaya dönüşü sırasında meydana gelen kazada öldüler.

Leonov, bundan sonra önemli bir uçuş sayılan Apollo - Soyuz Test Projesi'nde (ASTP)görev aldı. ASTP, Leonov'un ikinci ve son uzay uçuşu oldu.

1976-82 arasında "başkozmonot" unvanıyla Sovyet uzay insanlarının komutanı ve Yuri Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi'nin müdürü oldu. Kozmonot dergisi "Neptün"ün editörlüğünü yaptı.

1991'de emekli olan Leonov aynı zamanda bir ressam. Leonov ilk uzay yürüyüşünü de resmetmişti. (DIŞ HABERLER)

Bu makale Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 3.0 Lisansı ile yayınlanmış Aleksey Leonov Vikipedi makalesinden alınmıştır. Tüm makale aynı lisansla kullanılabilir.

ÖNCEKİ HABER

Vali'den sesini yükselten asker babasına: Önce kendine gel!

SONRAKİ HABER

Levent Tüzel: Türkiye tarihi ile yüzleşmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...