30 Temmuz 2011 07:44

Söğütlülüler topraklarına sahip çıkıyor

Kahramanmaraş’ın Narlı beldesine bağlı Söğütlü köylüleri köylerine, topraklarına ve doğaya sahip çıkmak için eylem yaptı. Kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısı, genci, çocuğuyla köyün topraklarını Sanko Çimento fabrikasına taşıyan kamyonların yolunu kesen Söğütlü köylüleri “T

Söğütlülüler topraklarına sahip çıkıyor
Paylaş
Umut Keskintimur / Abdullah Çiloğlan

Narlı Ovasına çimento fabrikalarını kurup işleterek yöre halkının sağlığıyla oynayan Sanko Holding şimdi de halkın toprağını çalıyor. Üretimde maliyeti düşürmek için Narlı’ya bağlı köylerin etrafındaki ormanlık alanlardan toprak alarak hammadde olarak kullanan Sanko Çimento’ya karşı halkın mücadelesi de devam ediyor. Söğütlü halkı ise topraklarının yağmalanmasını engellemek üzere eyleme geçti. Köylüler, köyün hemen yanı başındaki iki toprak ocağından toprak alınmasını durdurmak için eylem yaparak toprak taşıyan kamyonların yolunu kesti.

TOPRAK KAYMASI TEHLİKESİ

Küçük bir tepede kurulu bulunan Söğütlü köyünün hemen alt tarafında, tepenin eteklerinde açılan toprak ocakları köyü tehdit ediyor. Tepenin etrafından alınan topraklar tepenin etrafını boşaltarak ileri tarihte gerçekleşmesi muhtemel bir toprak kaymasına adeta zemin hazırlıyor. Zaten toprağı çıkararak fabrikaya taşıyan taşeron şirketin etrafa diktiği “Toprak kayması olabilir” yazılı levhalarda bu durumun itirafı niteliğinde. Birkaç ay önce Maraş’ın Elbistan ilçesinde meydana gelen ve 9 işçinin cesedinin halen çıkarılamadığı heyelanı hatırlatan Söğütlü köylüleri “Köyümüzün altı oyuluyor. Bir süre sonra burada da bir heyelan olursa bütün köy toprağın altında kalırız. O zaman bunun hesabını kim verecek?” diyor.

‘İZİNLERİ YOK’

Köylülerin onlarca kamyonun gün boyu toprak taşıdığını söylediği ocaklara eylem sırasında bir tek kamyonun bile gelmemesi farklı yorumlara sebep oldu. Eylemin şirket tarafından önceden haber alınmış olduğu için çalışmanın durdurulduğunu söyleyen Söğütlü köylüleri taşeron şirket yetkilisini telefonla aradıklarını, yaptığını iş yasal ve doğruysa neden çalışmaya devam etmiyorsunuz dediklerini ve şirket yetkilisinin de kendilerine “Bizim elimizde izin belgesi falan yok. O işleri Sanko Çimento yetkilileri ayarlıyor. Bize gösterdikleri yerden biz toprak çıkarıp fabrikaya taşıyoruz” dediğini söylediler. Köylüler Zaten yasal izinleri olsaydı şirket yetkilileri Jandarmayla birlikte karşımıza dikilirdi. Yasal olmadığı için karşımıza çıkamıyorlar” dedi.

Şirketin Söğütlü köyündeki ocaklardaki çalışmayı durdurması üzerine yakındaki Davutlar köyüne kadar yürüyüş yapan Söğütlü köylüleri buradaki ocaklardan toprak taşıyan kamyonların yolunu keserek bir süre eylemlerini sürdürdü. Burada köylüler adına konuşan Hayri Akkız ve Oruç Suna isimli köylüler doğayı, köylerini, çocuklarının geleceğini savunmak için eylem yaptıklarını, ancak ülkeyi yönetenlerin halkın çıkarlarını değil bir avuç zenginin, sermayedarın çıkarını koruduğunu belirterek mücadelelerini devam ettireceklerini belirtti. (Maraş/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da polis bir kişiyi öldürdü

SONRAKİ HABER

Toplusözleşme için birleşiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...