29 Temmuz 2011 13:23

TSK'nın zirvesinde deprem

Kritik Yüksek Askeri Şura öncesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları istifa etti.Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da emekliliklerini istedi.Karargahtan yapılan açıklamad

TSK'nın zirvesinde deprem
Paylaş

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da emekliliklerini istedi.

Karargahtan yapılan açıklamada Koşaner'in "gördüğü lüzum üzerine" istifa ettiği belirtilirken, kulislerde ise Koşaner'in YAŞ öncesinde geçen sene olduğu gibi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bazı orgeneraller hakkında çıkarttığı yakalama kararından dolayı istifa ettiği belirtiliyor.

Koşaner'in istifasının ardından ise Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanları istifa etti. Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel ise istifa etmedi. Özel'in ismi Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geçerken, kulislerde ise Özel'in istifasının bölge illerinde yapılan operasyonları etkileyeceğinden dolayı gerçekleşmediği konuşuluyor. Koşaner ile birlikte kuvvet komutanlarının da istifa etmesinin ardından Ankara'da Pazartesi günü yapılacak olan YAŞ toplantısının da yapılıp yapılamayacağı tartışılıyor.

TSK’daki terfi ve atamaların yapılacağı Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesi, Balyoz davası sanıklarının durumunu  netleştirmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner bugün Köşk’te bir araya gelmişti. Pazartesi günü başlayacak olan YAŞ öncesi yapılan zirvede yeni komuta kademesi üzerinde görüş alış verişinde bulunulmuştu ve tutuklu generallerin terfi etmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. (HABER MERKEZİ)


ERDOĞAN PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan programlarını iptal etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesinde sabah saatlerinde Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı toplantı sonrasında akşam saatlerine Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifa etmesinin üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan programlarını iptal etti. Erdoğan Başbakanlık Merkez Bina'da kurmaylarıyla konuya ilişkin toplantı yapacak.


KUVVET KOMUTANLARININ GÖREV SÜRELERİ BU YIL DOLUYORDU

YAŞ'ta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın 30 Ağustos 2011 itibarıyla görev süreleri dolacaktı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun da yaş haddinden emekli olması bekleniyordu. EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de orgenerallik rütbesindeki bekleme süresini yine aynı tarihte tamamlıyordu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ise görevini iki yıl daha sürdürecekti.

Ağustos ayı olağan toplantısında, Şura kapsamı dışındaki orgeneral ve oramiral atamalarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevleri için yeni komutanlar belirlenecek. Atamaların ardından boşalacak orgeneral ve oramiral rütbeleri için korgeneraller ve koramiraller arasından terfiler yapılacak.

YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantılarında terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren öteki konular görüşülüyor. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri Yüksek Askeri Şura dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

ORGENERAL KOŞANER BAŞBAKAN İLE ÜÇ KEZ GÖRÜŞTÜ

Son bir haftada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üç kez görüştü. Bugün ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evsahipliğinde gerçekleşen son zirvenin ardından Işık Koşaner emekliliğini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Danıştay’dan Munzur’a iyi haber

SONRAKİ HABER

‘Savaş ve düşmanlaştırma politikalarına göz yumamayız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...