16 Mart 2015 20:35

Şêx Said Anıtı, kamu zararına sebep olmuş!

Paylaş

Selman KELEŞ

Hınıs Belediyesi tarafından Şêx Said için yapılan fakat kaymakamlık tarafından iki kez durdurulan anıt için İçişleri Bakanlığı, “Kamu zararına sebep” olduğunu iddia etti. Belediye eş başkanları Şêx Said’in torunu Hasan Basri Fırat ile Gülay Peker ve Fen İşleri Memuru Abdulhekim Fırat’a 57 bin 333 TL para ceza kesilmesine karar verildi.
Erzurum’un Hınıs ilçesinde DBP’li belediye tarafından Şêx Said ve beraberinde 1925 yılında Diyarbakır’da asılan dava arkadaşları için yapım aşamasında olan anıtın iki kez kaymakamlık tarafından keyfi gerekçelerle durdurulmasının ardından, şimdi de kaymakamlığın şikayeti üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen 2 Mülkiye müfettişinin raporunda anıtın durdurulması istendi. Tazmin raporu sonucu, belediye eş başkanları Şêx Said’in torunu Hasan Basri Fırat ve Gülay Peker ile Fen İşleri Memuru Abdulhekim Fırat’a, “Kamu zararına sebep” oldukları gerekçesiyle şimdiye kadar harcanan 57 bin 333 TL paranın tahsil edilmesi için karar kılındı. Hınıs Cumhuriyet Savcılığı tarafından “Suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla belediye eş başkanları hakkında açılan dava ise halen devam etmekte. Fırat ve Peker, verilen kararın tamamen siyasi olduğunu ve itiraz edeceklerini söyledi.

‘KARAR TAMAMEN SİYASİDİR’
Kararın devletin cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlere karşı imha ve inkar politikalarını bir kez daha gösterdiğini belirten Fırat, “Bu zihniyetin devamı doğrultusunda bir çizgi izlemeleri nedeniyle verilen karar bu yönde kesinlikle siyasi bir karardır. Şêx Said bir Kürdistan değeri olduğu için bir kabullenememe var. Bu şartlar altında devletin Kürtlere bakış açısındaki samimiyet bir kez daha gözler önüne serilmektedir” dedi. Her ne pahasına olursa olsun anıtın yapılacağını kaydeden Fırat, gerekirse anıtı evlerinin bahçelerinde yapacaklarını söyledi. 
Gülay Peker ise Şêx Said’in bir değer olduğunu belirterek, “Bu tür engellemeler bizleri engelleyemez çünkü bölgede Şêx Said Efendi’ye büyük bir saygı duyulur ve bu talep de halktan geldi. Onun için vazgeçmeyeceğiz.” (ErzurumDİHA)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM'den kopya iddialarıyla ilgili açıklama

SONRAKİ HABER

Almanya Komitesi, 2024 olimpiyatları için Hamburg'u tavsiye etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa