16 Mart 2015 14:12

'Aynı türküleri söylemeye gidiyorum' diyen Kawa gözaltına alındı

20 yıl önce Kürtçe türküler söylediği için hakkında dava açılan, hapse atılan bu nedenle yurt dışına çıkmak zorunda kalan Hozan Kawa, aynı türküleri söylemek için 20 yıl sonra yurda döner dönmez gözaltına alındı. Kawa'nın gözaltına alındığını AP eski Milletvekili Feleknas Uca duyurdu. Kawa, bu yıl Newroz kutlamalarında sahneye çıkmaya hazırlanıyordu.

Paylaş

20 yıl önce Kürtçe türküler söylediği için hakkında dava açılan, hapse atılan bu nedenle yurt dışına çıkmak zorunda kalan Hozan Kawa, aynı türküleri söylemek için 20 yıl sonra yurda döner dönmez gözaltına alındı. 

20 yıl sürgün hayatı yaşadığı Almanya’nın Köln kentinden 21 Mart Diyarbakır Newrozuna katılmak üzere Türkiye’ye gelen Kürt sanatçı Kawa, akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. Sanatçı Kawa, ifade vermek üzere havalimanındaki karakolda bekletilirken sanatçının yarın mahkemeye çıkacağı bildirildi. 

Evrensel Yazarı Yücel Özdemir, 20 yıl sonra Türkiye'ye dönmeye hazırlanan Kawa ile Köln'de, Newroz programına ilişkin röportaj yapmıştı. Özdemir'in Kawa ile röportajını yayımlıyoruz:

AYNI TÜRKÜLERİ SÖYLEMEYE GİDİYORUM

Yücel ÖZDEMİR
Köln
 
Aslen Muşlu olan “Hozan Kawa”, savaşın, çatışmanın yoğun olduğu, Kürt demenin, Kürtçe türkü söylemenin yasak olduğu 1990’lı yıllarda, henüz 17 yaşındayken düğünlerde, gecelerde Kürtçe türkü söylediği için gözaltına alınmış, tutuklanmış ve hapse atılmış. 1993’te “Tek suçu türkü söylemek” olduğu için Muş Cezaevi’ne konulmuş. İki yıl içeride kalmış. 1995’te serbest bırakılmış. Baskılar, yasaklar devam ettiği için o yıllardaki pek çok Kürt genci gibi O da Avrupa’ya doğru yola çıkmış. Önce Fransa’ya iltica etmiş sonra Almanya’ya geçmiş, müzik çalışmalarına burada devam etmiş.

20 yaşındaki bir genç olarak Avrupa’ya çıkmak zorunda kalan Hozan Kawa, şimdi 40 yaşında bir sanatçı olarak Türkiye’ye dönmenin heyecanı içerisinde. Başka bir değişle ömrünün yarısını ülkesinden, doğup büyüdüğü topraklardan, ailesinden, sevenlerinden ayrı geçirmiş.

Hozan Kawa şimdi “zaman tüneli”ne girip 20 yıl öncesine doğru bir yolculuğa çıkıyor. Biletini almış, Türkiye’ye dönmek için günleri değil saatleri saymaya başlamış. Hozan Kawa içindeki fırtınayı, heyecanı şu şekilde anlatıyor: “Türkü söylediğim için ağır bedeller ödedim. 20 yıl ülkeme gidemedim. Şimdi aynı türküleri bir kez daha söylemek için dönüyorum. O zaman suç sayılan türkülerimiz şimdi herkesin dilinde. Şu an dönüşü dile getirirken bile heyecanlanıyorum. Buna bir de Newroz’da Diyarbakır’da, Cizre ve İstanbul’da sahneye çıkma eklenince heyecan daha da katlanıyor. Bir okyanusta damla olmaya gidiyorum. Bu sürece destek vermek en büyük arzum” diyor.

Kawa’nın bugün duyduğu heyecanı nice yasaklı Kürt genci, devrimci yaşadı. Nicesi de bugünü iple çekiyor, hayal kuruyor. Zira, Türk devletinin izlediği baskı, işkence, hapse atma, yok etme politikalarından canını kurtarıp kendisini Avrupa’nın ortasına atmayı başaran, ama yasaklar yüzünden geri dönemeyen daha on binlerce insan var.

Ömrünün yarısını Muş’ta yarısını Avrupa’da geçiren Kawa 20 yılın muhasebesini şöyle yapıyor: “Bu sürenin hem olumlu hem de olumsuz yönleri var üzerimde. Orada yürek dayanmayan anaların acısını uzaktan seyretmek başka, içinde yer almak başka. Bir zamanlar biz de o kızgın ateşlerin içindeydik. Uzaktan bakınca yürek dayanmıyor. Her bir sanatçının yüreği buna dayanamaz. Çünkü sanatçılar bunları içselleştirerek eserler yaratıyorlar” diyor.

Kawa yıllardır Avrupa’daki etkinliklerde Kürt halkının acı, öfke, heyecan, neşe dolu türkülerini söylüyor. Şimdi yeteri kadar acı çekildiğini düşünüyor ve ekliyor: “Artık acılar, trajediler üzerinden şarkılarımızı, türkülerimizi söylemek istemiyoruz. Türkülerimizi, stranlarımızı barış için, kardeşlik için ve özgürlük için söylemek istiyoruz. Bunun için geri dönmek istiyorum Türkiye’ye.” Hozan Kawa bu duygularla bu yılın üç önemli Newroz etkinliğinde sahne alacak. Ardından Doğu’dan Batı’ya doğru pek çok kentte konser vermeyi hedefliyor.

ÖNCEKİ HABER

Sanat galerisine saldırı kınandı

SONRAKİ HABER

Didier Drogba Florya'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...