16 Mart 2015 11:35

Venezuela’da ‘Antiemperyalist Yasa’ kabul edildi

Venezuela’da “Antiemperyalist Yasa” kabul edildi. Ulusal Meclis, Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından sunulan ve Maduro’ya olağanüstü yetkiler veren “Antiemperyalist Yasa”yı dünkü oturumunda onayladı.

Paylaş

Venezuela’da “Antiemperyalist Yasa” kabul edildi. Ulusal Meclis, Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından sunulan ve Maduro’ya olağanüstü yetkiler veren “Antiemperyalist Yasa”yı dünkü oturumunda onayladı. Yasa, Maduro’ya “ülkeyi emperyalist saldırılara karşı koruma” yetkisi veriyor. Ancak yetkinin sınırları henüz net değil. 

VENEZUELA'DA ABD TEHDİDİNE TEPKİ YÜRÜYÜŞÜ

ABD’NİN TEHDİDİNDEN SONRA GÜNDEME GELDİ

Yasa, özellikle son zamanlarda Venezuela hükümetine karşı tutumunu ve açıklamalarını sertleştiren ABD yönetimine karşı çıkarıldı. Geçtiğimiz hafta ABD Lideri Barack Obama, Venezuela’nın ABD’nin “ulusal güvenliği için tehdit” olduğunu ileri sürerek Venezuela ile ilişkilerde “olağanüstü hal” ilan etmiş ve bu ülkeye karşı önlemler alınacağını duyurmuştu. Maduro’nun Antiemperyalist Yasası da Obama’nın bu açıklamasının ardından gündeme geldi. 

Yasanın kabul edilmesinin ardından konuşan Meclis Başkanı Diosdado Cabello, "Bu sadırganlık sadece devlet başkanı Nicalos Maduro'ya karşı değil bütün bir halka karşıdır” dedi. Yasanın 31 Aralık 2015’e kadar 9 ay boyunca yürürlükte olacağı belirtiliyor. 

‘VENEZUELA SURİYE OLMAYACAK’

Hükümet partisi PSUV (Venezuela Birleşit Sosyalist Partisi) milletvekili Tania Diaz da meclis oturumundaki konuşmasında, “Bu partiler arası bir kavga değildi, hepimizin yurdunu savunmak için ileriye doğru atılmış bir adımdır” dedi. 

Suriye krizin 4. yılını geride bıraktığını da hatırlatan Diaz, bu yasanın Venezuela’nın Suriye'de yaşanana benzer bir sürece itilmesini önlemek için geçirildiğini savundu, ABD hükümetinin “Venezuela'nın zenginliklerine el koymak” ve ülkelerine karşı ekonomik bir blok oluşturmak istediğini söyledi.

MADURO’YA YASA ÇIKARMA YETKİSİ

Telesur’un haberine Antiemperyalist Yasa, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yasa çıkartabilmesi için özel yetkiler veriyor. Maduro artık “Adalet, özgürlük, bağımsızlık, ulusal egemenlik, cezasızlık, toprak bütünlüğü, kendi kaderini tayin hakkı ve barış” konularında yasal düzenlemeler yapabilecek. “ABD tarafından gelecek tehdit ve saldırılara karşı” yasal müdahalede bulunabilecek. Ancak bu yetkilerin sınırları henüz net değil. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Halepçe’de anma yapıldı

SONRAKİ HABER

Polis Van'da okul bastı: 14 öğrenci yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...