16 Mart 2015 00:52

Kıyma makinesiyle dinamit yapıyoruz

Yıllardır patlamalarla gündeme gelen MKE Barut Fabrikası’ndaki çalışma koşulları, ölümlere davetiye çıkarıyor. 1950’li yıllardan kalma kalma teknolojiyle üretim yapan işçiler, kıyma makinesiyle dinamit yapıyorlar.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yıllardır patlamalarla gündeme gelen MKE Barut Fabrikası’ndaki çalışma koşulları, ölümlere davetiye çıkarıyor. 1950’li yıllardan kalma kalma teknolojiyle üretim yapan işçiler, kıyma makinesiyle dinamit yapıyorlar. Elle üretim yapılan fabrikada işçiler dinamit hamurunu kıyma makinesine koyarken, makinenin diğer ucuna plastik dinamit kaplarını tutuyorlar. “Can güvenliğimiz için teknolojiyi yenileyin” diyen sendikaya Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtı ise “Zaten MKE zarar ediyor” oldu. 

Ankara Elmadağ’da bulunan MKE Barutsan Roket fabrikası yıllardır NGL (Nitrogliserin) atölyesindeki patlamalarla gündemde. Patlamalarda ölen ve yaralan birçok işçi oldu. Ancak patlamalardan ders çıkarılmadı. İşyerinde örgütlü olan Petrol-İş Sendikası’nın yıllardır yaptığı eylemleri, eleştiri ve önerileri dikkate almayan yetkililer, sorunlara makyaj yapmakla yetiniyor. 

Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, “Artık ne zaman patlama olacak diye düşünür hale geldik. Söz konusu NGL atölyesi tamamen patlasa Elmadağ bölgesine kadar etkisi olur” dedi. Bugünkü teknolojisiyle salamın, sosisin bile el değmeden üretildiğine dikkat çeken Gül, patlayıcı üretiminde daha teknolojik yöntemler kullanılması gerektiğini ifade etti.

‘ÇİN’DE DAHA UCUZ’

Patlamaların ardından eylemler yaptıklarını, iş güvenliği olmadığı için işyerinde 21 gün üretimi durdurabildiklerini, uzmanlara yaptırdıkları ve müfettişlerin yaptıkları araştırmalarla sorunların ortaya konduğunu belirten Gül, bakanlıkların ise soruna duyarsız kaldıklarını dile getirdi. 

Şuayip Gül, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la yaptıkları görüşmede bakanın MKE’nin her yerde zarar ettiğini, devletin verdiği hurdalarla ayakta kaldığını söylediğini belirtti. Gül, “Bakan, açıkça maliyet hesabı yapıyor. Fitil gibi bazı birimler ‘eskidi’ denilerek kapatıldı. Bakan, Çin’den daha ucuz mal getirdiklerini söyledi” dedi. A sınıfı tehlikeli bir işyerinde olduklarını kaydeden Gül, ancak işçilerin özlük haklarının bununla paralel olmadığını ifade etti.

HEP Mİ İŞÇİLER KUSURLU?

Petrol-İş Ankara Şube Mali Sekreteri Baki Turhan, aynı zamanda barut fabrikasında çalışıyor. Fabrikayı yakından bilen Turhan, 2013 yılındaki patlamada yaşamını yitiren işçi Hakan Akbaş’ın hazırlanan ikinci bilirkişi raporunda ‘kusurlu’ bulunmasını gazetemize değerlendirdi. İşyerindeki çalışma koşullarını anlatan Turhan, “Diyelim ki arkadaşımız denildiği gibi kusurlu, yanında telefon var diye patlama oldu. Peki iki yıl sonra ve sürekli neden bu NGL atölyesinde patlamalar oluyor?” diye sordu. 

1957 YILINDAN KALMA TEZGAHLAR

Patlamaların ardından sadece bina tabanlarının iletken yapılması, koruyucu malzemelerin getirilmesi, iş güvenliği eğitimleri, deney üretimleri ve deneyimli kişilerin çalıştırılması gibi önlemlerle yetinildiğini belirten Turhan, asıl sorunun ise üretim yönteminden kaynaklandığını vurguladı. Turhan, sendika olarak bu konuda defalarca uyarıda bulunduklarını belirterek, işyerlerinin 1928’de kurulduğunu ancak hala 1957’den kalma tezgahlarda çalıştıklarını ifade etti. Hâlâ otomasyon sistemine geçilmediğini anlatan Turhan, insan gücüyle üretim yaptıklarını, kıyma makinesiyle dinamit yaptıklarını söyledi. Turhan, işçilerin dinamit hamurunu kıyma makinesine koyarken, diğer yandan da makinenin diğer ucuna plastik dinamit kaplarını tuttuklarını aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Marsilya tribünlerinden Che Guevara koreografisi

SONRAKİ HABER

Hükümet ‘zam’la halkı yanıltıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...