15 Mart 2015 19:41

KP'lilere, '18 Mart Deniz Zaferi'ne katılma yasağı!

Dün Çanakkale'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı protesto ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan 10 Komünist Parti üyesinden 9'u için yakalama kararı çıkarılmıştı. İfadesi alınan 9 kişiden 6'sı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Paylaş

Ali Can GÜN
Çanakkale

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çanakkale'ye gelişini, parti balkonuna astıkları pankart ile protesto eden Komünist Partili 6 kişi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adli kontrol hükümleri gereğince görevli hakim tarafından KP'lilere, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl törenlerine katılmama kararı verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çanakkale ziyareti sırasında parti binasında üzerinde Berkin Elvan resmi bulunan ve “Hırsıza, katile, yobaza geçit yok” yazılı pankart açtıkları için gözaltına alınan 10 Komünist Parti (KP) üyesi aynı gün ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı. Gözaltına alınan 10 Komünist Partiliden 9'u için savcı tarafından haklarında yakalama kararı çıkarıldı. Savcıya ifadelerini veren 9 KP'liden 3'ü serbest kalırken, 6'sı tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi. Yaklaşık üç saat süren duruşmanın ardından, 6 KP'linin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi. 

ADLİYENİN ÖNÜNDE DEMOKRASİ NÖBETİ 

Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında eleştiri haklarını kullandıklarını belirten Komünist Parti Çanakkale İl Örgütü üyeleri mahkemedeki arkadaşlarına Çanakkale Adliyesi önünden sloganlar, alkışlar ve halaylarla destek verdiler. 

Aralarında Emek Partisi, SGD, ÖDP, HDP, Halkevleri, SES, Tabip Odası, Egitim-Sen, Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi gibi siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Yaklaşık üç saat süren mahkeme sonunda çıkan kararın ardından yine halaylar çekildi. 

18 MART YASAĞI GELDİ!

Mahkemenin ardından edinilen bilgiye göre, 6 KP'li hakkında Adli Kontrol Hükümleri gereği bir dizi yasaklar getirildi. Özellikle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin yüzüncü yılı etkinliklerinin protestosunu engellemeye dönük olarak yorumlanan “18 Mart törenlerine katılmama” kararı dikkat çekti. Bunun dışında 6 kişi ile ilgili olarak Adli kontrol hükümleri düzenlemesine göre, yurtdışına çıkış yasağı ve her hafta cuma günleri belirlenecek bir yerde imza atma kararı verildi.

PROVOKASYONA KARŞI “SAĞDUYU”

Mahkemenin kararının ardından Çanakkale Adliyesi önünden Yalı Caddesi üzerinden Komünist Partililer ve diğer örgütler AKP il binasına doğru yürüdü. “Hırsız, katil AKP” sloganlarının atıldığı yürüyüş sırasında bir grup ülkücü oldukları iddia edilen kişilerin bozkurt işaretleri yaparak, “Ya Allah Bismillah” sloganı atmaları yürüyüşün gerilmesine neden oldu. Sağduyulu davranan kitle provokasyon uyarısı yaparak yürüyüşe devam etti. İskele Meydanı'na ulaşan kitle burada sloganlar atarak eylemi tamamladı. 
 

ÖNCEKİ HABER

Genç kadınlardan 'İç Güvenlik Paketi'ne tepki

SONRAKİ HABER

Kütahya'da Halepçe anmasına ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...