14 Mart 2015 00:59

Polis çocukların ‘kabusu’ oldu

Ankara'da polisin Berkin Elvan eyleminde darbederek gözaltına aldığı 13 yaşındaki G.T’nin babası R.T, polislerin çocuklara ‘p.ç kurusu’ dediğini ve taş attıkları yönünde ifadeye zorlandığını söyledi. R.T, kızının uykusundan sıçradığını ve “Ben taş atmadım’ diye sayıkladığını anlattı.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

Ankara’da polisin Berkin Elvan eyleminde darbederek gözaltına aldığı 28 çocuktan biri olan 13 yaşındaki G.T’nin ailesi okula gitmek isterken polislerce yerlerde sürüklenerek gözaltına alınan kızlarının olaydan sonra psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Baba R.T, “Kızım bütün gece uykusundan sıçradı. Sürekli “Ben piç kurusu değilim. Ben taş atmadım” diye sayıkladı” sözleri, çocukların yaşadığı tramvayı ise gözler önüne serdi. Polislerin çocuklara gözaltında “p.ç kurusu” şeklinde hakaretler ettiğini söyleyen baba R.T. çocukların polise taş attıkları yönünde ifade vermeye zorlandığını da iddia etti.

Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümü nedeniyle Mamak’ın Tuzluçayır semtinde yapılan eylemlere polis saldırmış, çoğunluğu çocuk çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Önceki gün gazetemizden de “Çocuklara ‘Yeni Türkiye’ işkencesi” başlığıyla duyurduğumuz haberde gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan 28 çocuğa polisin gözaltında  fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığına yer vermiştik

OKULA GİDERKEN ALINDI

13 yaşındaki G.T’nin babası R.T yaşadıklarını gazetemize anlattı. Kızının okulunun hemen karşısındaki dershaneye gittiğini belirten baba R.T, dershaneden okula gitmek isteyen kızının polislerce tartaklanarak gözaltına alındığını söyledi. R.T. şunları aktardı: “Olayın olduğu gün bana telefon etti. Dershaneden çıktığını ama okula gitmesine polislerin izin vermediğini söyledi. Ben de arka sokaklardan dolanarak gitmesini söyledim. Kızım da bunun üzerine arkadaşlarıyla ara sokaklara girmiş. Girdikleri sokağa polisler girmiş. Gaz bombaları atılıyormuş. Çocuklar polislerden korkmuşlar, bir bahçeye girmişler. Polis bulundukları yere gelip yerlerde sürükleyerek, tokatlayarak bunları gözaltına almış.” Çocukların götürüldüğü Kartaltepe karakolu ve Çocuk şubede saatlerce gözaltında tutulduğunu söyleyen R.T, “Çocuklara ‘p. kurusu, oro.. u’ demişler. ‘Hepiniz fişlendiniz’ diyerek çocukları korkutmuşlar. ‘Siz polise taş attınız, kamera kayıtları var’ diyerek ifadelerini bu yönde vermeleri için çocukları zorlamışlar” dedi. G.T’ye yapılan kötü muamelenin etkilerinin hâlâ sürdüğünü belirten baba, “Kızım bütün gece uykusundan sıçradı. Sürekli ‘Ben piç kurusu değilim. Ben taş atmadım’ diye sayıkladı. Dershaneden okula gitmek isteyen çocuğa yaşadıklarını nasıl açıklayacaklar?” diye tepki gösterdi. 

‘SAATLERCE ÇOCUKLARIMIZA ULAŞAMADIK’

Olaydan Çağdaş Hukukçular Derneğinin görevlendirdiği avukatların kendisini araması üzerine haberdar olduğunu belirten baba R.T, çocuklarının 5 saate yakın kendilerinden habersiz karakolda tutulduklarına dikkat çekti. Adliyeye gittiklerinde gözaltındaki  çocukların titrediğini gördüğünü söyleyen R.T, “13-14 yaşında çocuklar. Bir kısmında darp izleri vardı. Polis hiçbirinin ailesine haber vermemiş. Onlar da bizim gibi avukatlardan bilgi almışlar. Gördüklerimiz 12 Eylül günlerini hatırlattı” diye anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Çekin lan duvarı, teli. İnsan gibi yaşayın!

SONRAKİ HABER

Demokratik iradeye saygı duyulsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...