13 Mart 2015 14:43

Almanya'da göçmenlere bakış olumlu yönde değişti

Anket sonuçlarına göre Almanya’da yaşayanların göçmenlere bakış açısının olumlu yönde değiştiği saptandı

Paylaş

Anket sonuçlarına göre Almanya’da yaşayanların göçmenlere bakış açısının olumlu yönde değiştiği saptandı. 14 yaş üstü yaklaşık iki bin Almanla yapılan bir anketin sonuçlarına göre, Almanlar göçmenleri “yeni yurttaşlar” olarak görüyor. Böyle bir sonuca varılmasında en önemli etken ise halkta göçmenlere yönelik oluşan “hoş geldin kültürü”.

Bertelsmann Vakfı tarafından yaptırılan araştırmada görevli proje sorumlusu Franco Zotta, Almanların yüzde 10’u, 2012’ye göre göçmenlere daha fazla sempati beslediğini söylüyor. Bu ilginin temelinde demografik yapıdaki değişim ve uzman eleman açığının yattığını da ifade eden Zotta, “Bu durumda gündeme getirilecek en ivedi çözüm yolu olarak göç görülür” dedi.

ABD ALMANYA’YI GEÇTİ

Almanya’ya 2013 yılında kalıcı olarak yaklaşık 500 bin göçmen geldi. Göçmen sayısında Almanya’yı geçen tek ülke ABD oldu. Araştırmaya göre Avrupa Birliği’nden göç edenlerin üçte biri Bavyera, Hessen ve Thüringen eyaletlerini tercih ediyor. Ancak doğu eyaletlerinde Almanya’ya göçmenlerin bu ilgisine çok sıcak bakılmıyor. Doğudaki Rostock ve Dresden gibi kentlerde iki kişiden biri yabancıların gelmesini hoş karşılamıyor. Buna karşın batı eyaletlerinde halkın üçte ikisi, göçmenlere kapıların açılmasını istiyor.
Franco Zotta’ya göre, doğu eyaletlerindeki yabancılara yönelik eleştirel bakışın özünde diyalog eksikliği bulunuyor. “Almanya’daki göçmenlerin yüzde 96’sı batı eyaletlerinde yaşıyor. Doğu eyaletlerinde ise yüzde dört. Temas eksikliği var. Ve birlikte yaşam konusunda olumlu deneyimler de yok” diyen Zotta, buna karşın nüfus yapısına bakıldığında önümüzdeki süreçte en çok doğu eyaletlerinin göçmenlere gereksinimi olacağını ifade ediyor.

Araştırma ekibine göre, göç ve uyumun sağlıklı işleyebilmesi için resmi daireler yeni gelecek olanlara salt talepler sıralayıp, ödevler yüklememeli. Özellikle memleketlerinden edindikleri okul ve meslek diplomaların tanınması yönünde adımlar atmalı. Aile birleşiminde de Almanya’nın engel çıkaran değil, destek olan bir ülke olması gerektiğine vurgu yapan araştırmacılar, bilhassa çifte vatandaşlık konusunda Almanya’nın müspet adım atması gerektiğine işaret ediyorlar. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sokak TV'de maaşı ödenmeyen gazeteciler iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Ertuğrul Özkök Sabah’la dalga geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...