29 Temmuz 2011 08:44

Kampa gidebilmek için çalışıyorlar!

Her yıl yüzlerce gencin bir araya geldiği ‘Türkiye Gençlik Kampı’ bu yıl 20-28 Ağustos’ta İzmir Pamucak Sahillerinde düzenlenecek. “Doğaya, bilime, insanlığa özgürlük” şiarı ile düzenlenen kampta,  gençler 8 gün boyunca birlikte üretip birlikte tüketecek.Gençler için

Kampa gidebilmek için çalışıyorlar!
Paylaş
Asena Akarsu

Gençler için kamp hazırlıkları erkenden başladı. Birçok genç hem kendi parasını karşılamak hem de kampa gidecek arkadaşlarına destek olmak için yaz aylarında çalışıyor. Bazı gençler mısırcıda, bazıları kafelerde bazıları da fabrikalarda çalışıyor. Bizler de Kocaeli’nden kampa katılmak için fabrikalarda çalışan gençlerle konuştuk.

KAMPA GİDEBİLMEK İÇİN CAM FABRİKASINDA ÇALIŞIYOR

Konuşmaya ilk olarak Didem Çelik ile başlıyoruz. Daha önce kısa süreli tezgâhtarlık yapan Çelik, bir fabrikada ilk kez çalışıyor. Kampa gidebilmek için cam fabrikasında işe girdiğini anlatan Çelik, aynı zamanda üniversite öğrencisi. Üniversite öğrencisi iken fabrikada çalışamının zor olduğunu belirten Çelik, “Bir şekilde alışıyorsun koşullara” diyor. Fabrikada tanımadıkları insanların bile kendilerinden söz ettiklerini dile getiren Çelik, fabrikadaki işçilerin “işi bırakırlar” diye iddiaya girdiklerini söyledi. İşçilerin kendilerine “ne işiniz var burada” diye sorduğunu belirten Çelik, “Amacımız var. Kampa gidiyoruz ve hem kendimiz hem diğer arkadaşlarımız için çalışmamız gerekiyor” diyor. Televizyonlarda yayınlanan lüks tatillere hiç özenmediğini kaydeden Çelik, öyle lüks tatiller yapmadığı için bu tür reklamların kendisine cazip gelmediğini anlattı. Çelik, Gençlik Buluşması’nın ise birlikte üretip birlikte tüketecekleri bir kamp olacağını vurguluyor.   

‘İŞÇİLERİ TANIMAK İSTEDİM’

Özge Ayaz da Didem Çelik gibi üniversite öğrencisi. Geçen yılda kampa gitmek için çalıştığını anlatan Ayaz, bu sene kazandığı para ile kardeşini de kampa götürecek. Fabrikada çalışmanın kendisine çok şey kattığını söyleyen Ayaz “Mesela işçiler gerçekten gazete okuyamıyormuş. Bunu yaşayarak öğrendim. Gündemi bile takip edemiyorum” diyor.
İşçilerin çok farklı olduğunu belirten Ayaz, “Birçok sorunları var, ama ekmek parası için onca soruna göz yumabiliyorlar” dedi. Neden fabrikada çalışıyorsun diye sorduğumuzda ise biraz farklı bir cevap alıyoruz. “Çalışmasaydım da kampa gelecek parayı bir şekilde bulurdum, ama ben çalışıp işçileri tanımak istedim” diyen Ayaz,  gençlik buluşmasını “Gelecekten ödünç alınan 8 gün” olarak tanımlıyor. Ayaz, kampın gelecekte hayalini kurdukları dünyayı kendilerine gösterdiğini söyledi.

KAMPTA ARKADAŞLARIMLA BİRLİKTE ÜRETECEĞİM

Çalışmanın kendisini için yeni olmadığını belirten Ezgi Görgü, yaklaşık 5-6 seneden beri hem okul döneminde hem de yaz aylarında ara ara çalıştığını dile getiriyor. Bir havuzda çalışan Görgü, birileri tatil yaparken birilerinin çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor. “Bence kendimize bunun neden böyle olduğunu sormamız gerekiyor”diyen Görgü, pahalı tatillere değiniyor. Bu tür tatillerin insanları yanlızlaştırdığını ifade eden Görgü, Gençlik Buluşması ile pahalı tatillerin farkını şöyle açıklıyor: “Kampta arkadaşlarımla birlikte olacağım ve üreteceğim bir ortam var.” (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hücrede(mi) yaşıyoruz?

SONRAKİ HABER

Termik santrale karşı insan zinciri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa